Hundested - mellem hav og fjord
Log ind Log ind
Hundested - mellem hav og fjord

Hundested - mellem hav og fjord

Længst mod vest i Halsnæs kommune ligger havnebyen Hundested mellem Kattegat og indsejlingen til Isefjord. Hundested har fået navn efter det sted, hvor konger gennem tiderne tog på jagt efter sæl-hunde på stenrevet ud for havnen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Hundested Havn

Der er altid et livligt havnemiljø i Hundested Havn, som kan besøges hele året. Fra havnen er der færgeforbindelse til Rørvig i Odsherred. Et par kilometer syd for Hundested og tæt ved Lynæs er der færgeforbindelse fra Sølager til Kulhuse i Hornsherred. I Hundested Havn – der fortsat er et mindre fiskerleje – finder du bådebyggeri og fiskerkuttere samt lystsejlere. På havnens moler er der forskellige aktiviteter bl.a. med arbejdende værksteder som glaspusteri og keramikfremstilling. Her er kunsthåndværkere og gallerier samt bryghus og flere restaurationer. Derudover finder du fiskebutik og andre forretninger. Hundested har sin årlige havnefest med levende musik og asfaltbal samt tivoli m.m. (Hvem sagde stjerneskud?). Også Hundested Sandskulptur Festival med deltagelse af internationale kunstnere er værd at besøge. Kort sagt har Hundested Havn noget for enhver i alle aldre. I 2013 blev Hundested kåret som årets havneby.

Hundested Havn

Hundested Havn

Glassmedjen

Er du interesseret i glaskunst er et besøg hos Glassmedjen et must. Udover aktiviteterne i selve glaspusteriet kan du se eksklusivt glaskunst – ikke mindst de meget flotte vikingeskibe i farvet glas. De prisbelønnede glaskunstnere har forstået at vedligeholde traditionen med vikingeskibe, som Roskilde Fjord er så kendt for – i helt unikke miniature-størrelser.

Udstilling hos Glassmedjen

Udstilling hos Glassmedjen

Hundested Skanse

I gåafstand lidt nord for byen leder en bakke op til et højdedrag med Hundested Skanse, der blev opført som et jordvoldsanlæg i 1809 under Englandskrigene (1807-1814). Herfra er der et fint overblik og man kunne med den tids hestetrukne kanoner forsvare indsejlingen til Isefjord sammen med en lignende skanse på Rørvig-siden – Skansehage-batteri. Der ses fortsat kanoner på skansen. I dag er det kun en mindre del af de oprindelige jordvolde og grave som du kan se, for gennem tiderne har havet gnavet af forsvarsanlægget.

Kanoner på Hundested Skanse

Kanoner på Hundested Skanse

Knud Rasmussens Hus

Tilbage i den lille lund kan du fortsætte mod Spodsbjerg Klint og i det åbne terræn ligger det stråtækte hus, som den berømte polarforsker Knud Rasmussen (1879-1933) lod opføre i 1917. Her planlagde han sine ekspeditioner til Grønland og det øvrige Arktis, og her skrev han sine bøger og mødtes med venner og kollegaer. Mest kendt er de syv Thuleekspeditioner som Knud Rasmussen foretog mellem 1912 og 1933. Den berømte bog "Den store slæderejse" beskriver den tre år lange ekspedition fra Grønland langs Ishavet om Canada til Alaska og Sibirien mellem 1921 og 1924.

Knud Rasmussens Hus ligger meget skønt med en fantastisk udsigt ud over Kattegat og fremstår næsten som på Knud Rasmussens egen tid. I huset ses originale møbler, kunsthåndværk og andet inventar som historiske billeder og bjørneskind fra hans egne ekspeditioner. Gennem året vises ligeledes forskellige udstillinger. I garagen udenfor ses Knud Rasmussens hundeslæde. På turen over Spodsbjerg Klint, der er en over 30 meter høj morænekant skabt i forrige istid, kommer du forbi en kæmpe stor varde, der er en mindesten for Knud Rasmussen - ”Grønlands trofaste søn” - rejst i 1935.

Mod Knud Rasmussens Hus

Mod Knud Rasmussens Hus

Spodsbjerg Fyrtårn

Et stenkast herfra står Spodsbjerg Fyrtårn, der blev taget i drift i 1907, men her har været fyrtårn siden 1865. Fyret kan kun ses udefra, men udsigten udover havet og langs kysten er værd at gå efter. I klart vejr kan du se Hesselø, der ligger ca. 26 km ude i Kattegat. Endvidere kan du se den dramatiske Nordsjællandske kyststrækning mod Kikhavn.

Spodsbjerg Fyr

Spodsbjerg Fyr

Kystvandring mod syd

Fra Hundested kan du spadsere sydpå enten ad byens lange, lige hovedgade – Nørregade – eller følge kyststrækningen mod Lynæs.

Kystvandring mod Lynæs

Kystvandring mod Lynæs

Lynæs Fort

På venstre hånd kommer du forbi Lynæs Fort, der blev opført under 1. verdenskrig som et kystbatteri, der skulle beskytte indsejlingen til Isefjord og Roskilde Fjord. De gamle betonbygninger er omgivet af en tæt bevokset voldgrav. I 1962 blev fortet helt lukket ned og er i dag i privat eje. Fortet er offentligt tilgængeligt og du kan komme ind på fortet via en bro over voldgraven.

Lynæs Fort

Lynæs Fort

Lynæs Havn

Som navnet antyder ligger Lynæs i ly af de høje bakker på næsset. I dag er det gamle fiskerleje udbygget med en stor marina med plads til mere end 500 skibe. Du kan spadsere ud på molen, der er en oplevelsesbro med badehytte og mulighed for at bade hele året. Herfra kan du skue ud over Skuldevigbugten, hvor der i midten af 1970’erne blev fundet flere vrag af vikingeskibe bl.a. Skuldelevskibene fra omkring 1050 og Lynæsskibet fra omkring 1150. Langs kystlinjen ses den 33 meter høje Store Karlsminde Klint.

Badebro ved Lynæs Havn

Badebro ved Lynæs Havn

Fakta om Danmark - Hundested og Halsnæs

Halsnæs er kendt som et af Sjællands store sommerhusområder med byer som Frederiksværk, Hundested og Liseleje samt Danmarks største sø - Arresø. Langs kysterne ligger der også et væld af gode campingpladser. 

Mest besøgte attraktion: Frederiksværk og Hundested samt strandene ud til Kattegat.

Mere information:

Turistinformation: Halsnæs

Turistinformation: Nordsjælland

Find campingpladser i Nordsjælland

Campingpladser med DCU (Dansk Camping Union) rabat til medlemmer