En forårstur på Enebærodde - måske Nordfyns smukkeste vandrerute
Log ind Log ind
En forårstur på Enebærodde - måske Nordfyns smukkeste vandrerute

En forårstur på Enebærodde - måske Nordfyns smukkeste vandrerute

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vagabond Tours

20 friske vandrere mødes på P-pladsen ved Halshusene for at vandre den ca. 14 km. lange tur rundt på den fredede Enebærodde på Nordfyn. En stor dansk naturoplevelse.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Vandretræning

Efter en måske lidt stille vinter er det rart at få bentøjet i gang og genoptage vandretræningen. Træningsturene som arrangeres af rejsebureauet er for alle og du behøver ingenlunde at være kunde for at deltage. Alle er velkomne. Eneste krav er, at du kan gennemføre en længere vandretur og at du har ordentligt fodtøj samt et godt humør. Du kan naturligvis også gå turen alene eller cykle på Enebærodde, hvilket mange gør. (Der er cykelrute fra Odense). 
Mod nord ses vindmøllerne ved Samsø og mere mod øst ligger Fyns Hoved og ligner på denne afstand en ø.

Fra Halsehusene vandres på god sti ud på Enebærodde

Fra Halsehusene vandres på god sti ud på Enebærodde

Enebærodde

Odden er skabt ved at havet gennem de seneste par tusinde år har ført sand, grus og sten med sig og lagt det i en naturlig forlængelse af kyststrækningen fra Agernæs helt på Nordfyn over Tørresø Strand - Flyvesandet - til Hasmark Strand og ud på odden til Hals. Odden er dog mod nordøst blevet godt kystsikret i nyere tid, hvilket de mange træpæle i stranden vidner om.
Enebærodde er ca. seks km. lang og mellem 20-750 meter bred og afspærrer næsten Kattegat fra Odense Fjord. Men i den 18 meter dybe sejlrende - Gabet - er åbningen til fjorden og her kan selv de største skibe passere. Halvøen er på sit højeste sted omkring 2,30 moh. så turen rundt er ganske flad og let at gå - for det meste på en grusvej.
Mens du vandrer over halvøens smalleste sted - Drejet - kan du på hver side af odden tydeligt se forskellen mellem den nordøstvendte kyst mod Kattegat og den sydvestvendte kyst ind mod Odense Fjords mere stillestående vand. Du passerer færiste og kommer ind på området hvor der er fritgående kødkvæg, men de græsser i fred og ro. Stien deler sig og gå til venstre og følg stranden. Du kan vandre i skovkanten, men også gå helt ned i vandkanten.

Enebærodde er kystsikret med pæle på stranden

Enebærodde er kystsikret med pæle på stranden

Fyns største hedeområde

Du passerer en af de få bygninger som ligger på Enebærodde - Martinegård - der i dag benyttes som spejderlejr. Længere ude på Enebærodde har man ryddet den større skov og her har du udsigt til Fyns største hedeområde bevokset med lyng og enebærkrat. Her findes en stor bestand af hugorme, så du skal se dig for, hvor du træder. Området er fredet og ubeboet, så her er kun offentlig adgang til fods eller på cykel.
Du møder sikkert flere lystfiskere der iført vaders står lidt ude i vandet og med deres fiskestænger sender blink langt ud fra kysten i håb om at lokke en havørred og andre fisk til sig.

Vandreruten går forbi spejderlejren Martinegård

Vandreruten går forbi spejderlejren Martinegård

Fyret på Enebærodde

Yderst på Enebærodde står det 14 meter høje fyr og den tidligere fyrmesterbolig, der i dag fungerer som feriebolig. I læ for vinden spises den medbragte frokost, mens der spejdes ud over det 400 meter bredde Gabet, hvor lystbåde, lodsbåde og andre fartøjer passerer. Så springer et marsvin ud af bølgen og fortsætter sin jagt på fisk i den stærke strøm. Den lille hval ses flere gange. Herligt. Nær fyret er små forhøjninger i landskabet. Det er skanser fra Englandskrigene mellem 1807 og 1814, der indgik i forsvaret af den fynske kyst.

Enebærodde Fyr

Enebærodde Fyr

Odense Fjord

Når du fortsætter vandringen har du ind over Odense Ford udsigt til kranerne ved Lindø Industripark samt Fynsværket, der leverer strøm og varme til store dele af Fyn. Du kommer forbi en lille anløbsbro, hvor turbåden Svanen lægger til og sejler videre til Lodshuse, Boels Bro eller Odense i sæsonen. Her ligger endnu et hus - Skydehuset - med informationstavler om dyre- og plantelivet på Enebærodde.

På vej tilbage langs Odense Fjord

På vej tilbage langs Odense Fjord

Langs fjordkysten ses flere steder vandfyldte huller i strandvolden, hvilket vidner om, at her tidligere blev gravet ral. Inde på hedearealet findes både mindre vandhuller samt større søer med både ænder og svaner. I det lavvandede område længst mod nord i fjorden er et fredet fugleområde, hvor der ikke er adgang.

Vandhul på heden

Vandhul på heden

Få flere tips til vandreture i Danmark

Fakta om Danmark

Vagabond Tours arrangerer flere forskellige vandreture rundt omkring i Danmark. 

Befolkningstal: ca. 5,7 mio.

Areal: 42.931 km2

Mest besøgte attraktion: København med Tivoli og Den Lille Havfrue, men Danmark er fuld af spændende attraktioner og fin natur - specielt langs kystlinjerne. 

Mere information:

Rejsebureau: Vagabond Tours

Turistinformation: Danmark