Det skal du opleve på ferie i Odsherred - Geopark, natur, kultur og vidunderligt mad
Log ind Log ind
Det skal du opleve på ferie i Odsherred - Geopark, natur, kultur og vidunderligt mad

Det skal du opleve på ferie i Odsherred - Geopark, natur, kultur og vidunderligt mad

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Outwell

Ferie i Odsherred er en vidunderlig blanding af natur, aktiv ferie, kultur og vidunderligt mad - ja du kan spise dig gennem hele Odsherred og Geopark Odsherred er noget helt unikt. Få Anne-Vibekes rejsetips her.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Her ligger Danmarks midtpunkt

Slår du op på Google, er der ikke helt enighed om, hvor Danmarks midtpunkt ligger. Men faktum er, at Danmarks officielle midtpunkt ligger på positionen 55° 58" nord og 11° 46" øst - eller mere forståeligt på Lokkemosevej lige uden for Rørvig. Det er måske ikke det mest interessante sted i verden, men det er et oplagt pejlemærke at begynde sin rundtur i Odsherred fra.

Danmarks Midtpunkt er markeret med denne sten lige uden for Rørvig.

Danmarks Midtpunkt er markeret med denne sten lige uden for Rørvig.

Afstande fra Danmarks Midtpunkt til:
Rørvig: 2,5 km
DCU Camping Rørvig Strand: 7 km
Nykøbing Sjælland: 9 km
Anneberg Kulturpark: 12 km
Sommerland Sjælland: 16 km
Solvognens Fundsted: 18 km
Dragsholm Slot / Vejrhøj: 35 km

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Krabber og kold øl på Rørvig Havn

Det er Rørvig Havn til gengæld. Her venter en af området mange gratis oplevelser og tro mig, her kan både børn og forældre få time efter time til at gå. Det går i al sin enkelhed ud på at fange krabber, og det kræver kun en spand og et net. Der lyder et begejstret hvin, hver gang de små poder får bid, men pas på, for de genstridige krabber kan godt bide fra sig. Hvis du er forældre eller bedsteforældre og måske mister interessen for krabbefisker før børnene, så ligger Rørvig Røgeri lige ved siden af molen, og her kan du i den grad forkæle dig selv med verdens bedste frokost og en kølig øl.

Der er fuld gang i aktiviteterne på molen i Rørvig.

Der er fuld gang i aktiviteterne på molen i Rørvig.

Husk cyklerne, vandreskoene eller pagajen

Odsherred er et stort net af cykelstier, og det gør området til et af de mest familievenlige i Danmark. Her er fladt de fleste steder undtagen i området ved Vejrhøj, der er Sjællands tredje højeste punkt, og mange af cykelstierne ligger i skoven eller langs vandet. Der er imponerende godt skiltet, så du skal gøre sig umage for at fare vild. Cykelstierne er fremragende, når de små skal med ud at cykle, fordi du slapper meget mere af, når du ikke skal ud og køre på landevejene. Og så er det frem for alt sikkert.

Er du mere til gå- og vandreture, så er en uge ikke nok og fordi der er vand hele vejen rundt om Odsherred, så er det også oplagt med en kajaktur.

Hvis du "glemmer" cyklen, så tøv ikke. De kan lejes og der er et hav af flotte familievenlige cykelruter.

Hvis du "glemmer" cyklen, så tøv ikke. De kan lejes og der er et hav af flotte familievenlige cykelruter.

Et lækkert spisekammer

Odsherred er ikke blandt de mest kendte destinationer i Danmark, men her er virkelig alt. Naturen er enestående og kan opleves ganske gratis på over 300 kilometer vandrestier, og kysterne er meget forskellige. Lammefjorden er under havets overflade, mens islandskaberne andre steder bugter sig gennem området. Odsherred er et uudtømmeligt spisekammer med naturlige ressourcer, flere lokale vinproducenter, Lammefjordskartofler og Rørvig røgeri har bare nogle af de lækre specialiteter, der venter dig. Det hele er krydret med kultur- og kunstoplevelser - året rundt sker der noget i området for både børn og for voksne.

Smag på Odsherred med Det Vilde Køkken

Hvis du gerne vil prøve noget helt særligt, så tag med på en guidet ”Smag på Odsherred”- tur, hvor naturvejleder Jørgen Stoltz fra Silva Danica tager en stor gruppe af børn, forældre og bedsteforældre med ud på de særprægede Korevler for at finde spiselige planter. Med stor indlevelse og mange smagsoplevelser – nogle mere spændende end andre – går vi ude i den imponerende natur i over to timer. Jørgen lærer os om planterigets mangfoldigheder, både hvad angår ernæring og helbredelse. Alle på denne tur er med på den, og især gruppen af de mindste gæster er nysgerrige. Turen afsluttes med, at man får krydderurter med hjem sammen med opskrifter. Der skal bare handles kød og grøntsager, så er middagen reddet.

Vandland der vil noget i Sommerland Sjælland

Ingen sommerferie uden en tur i et sommerland. Her skuffer Odsherred heller ikke. Børnene kan bade, til de er helt opløste, i badelandet, som både har de vildeste rutsjebaner, bl.a. Danmarks højeste vertikale vandrutsjebane, men også vandland i alle mulige afskygninger. Sommerland Sjælland har desuden massevis af andre aktiviteter. Men det, der i virkeligheden gør dette sommerland så specielt, er, at der er så højt til loftet og masser af mulighed for at nyde sin medbragte picnickurv. Eller nuppe en morfar på et tæppe i den smukke, anlagte park. Det gør, at du kan begge dele: Give den gas og slappe af.

Kunst i naturen - også for børn

Odsherred har noget så specielt som en geopark – ikke som en park et fysisk sted, men fordi Odsherred er fyldt med landskaber, der skal bevares til eftertiden og derfor har særlig beskyttelse. Rygraden i Geopark Odsherred er Odsherredbuerne Vejrhøjbuen, Vigbuen og Højbybuen, som blev dannet under sidste istid. Formationerne i Odsherred er et skoleeksempel på et landskab skabt af isen, og de er grunden til, at Geopark Odsherred er med i det verdensomspændende netværk af geoparker under beskyttelse af UNESCO.
Lige syd for Høve er der i dag en herlig attraktion, hvor Geokids udstiller op til 4.000 ler-ansigter. Med Geokids-projektet kommer elever igennem et undervisningsforløb, hvor de gennem et "stjerneløb" i naturen bliver introduceret til Geopark Odsherreds landskaber og kulturhistorie. Eleverne lærer om istidslandskabet, de graver efter ler og skaber kunst, som nu kan opleves af turister. På hvert ansigt er der en QR-kode, så du kan se, hvem barnekunstnerne er.

Besøg Geopark Odsherred her:

Bolinge Bakke, Veddinge Bakker
Disbjerg, Veddinge Bakker
Dybesø og Flyndersø, Rørvig
Egebjerg-halvøen, Isefjord
Geopark Infopunkt, Dragsholm Slot
Gniben, Sjællands Odde
Grønnehave Skov, Isefjord
Højsandet, Rørvig
Klintebjerg, Klint
Korevle, Sejerø Bugt
Korshage, Rørvig
Lammefjord, Fårevejle
Lommestenen, Isefjord
Ordrup Næs, Nekselø og Sejerø Bugt
Plejerupdyssen, Lammefjord
Sanddobberne, Nekselø Bugt
Sandflugtsplantagen, Rørvig
Shelterpladsen, Veddinge Bakker
Skansehage, Rørvig
Trundholm Mose, Nr. Asmindrup
Vejrhøjstien og Vejrhøjbuen, Bjergene

Geopark Odsherred er fyld med kunst - her er det børnene, som har været kreative.

Geopark Odsherred er fyld med kunst - her er det børnene, som har været kreative.

Solvognens Fundsted

I 2020 fik Odsherred endnu en perle blandt oplevelser, nemlig Solvognens Fundssted. Solvognen er et af de vigtigste bronzealderfund i Europa, og den blev fundet i Trundholm Mose i 1902 af Frederik Willumsen, der pløjede jorden for første gang med sin plov og pludselig stødte på det berømte bronzealderfund. Den store port er et monumentalt relief med fortællingen om Solvognen og livet i Odsherred for 3500 år siden. Gå en tur i området - det er en fantastisk oplevelse.

Solvognens Fundssted er særlig naturoplevelse. Gå en tur - det er helt gratis.

Solvognens Fundssted er særlig naturoplevelse. Gå en tur - det er helt gratis.

Campingferie oplagt

Der er syv skønne campingpladser i hele Odsherred, og en af dem er en DCU-plads, som betyder gratis børn hele sæsonen og gratis børnebørn i lavsæsonen samt mange andre fordele, hvis du er medlem.  Se alle fordelene på hjemmesiden - link i faktaboks. Alle områdets campingpladser er børnevenlige og tæt på naturen. Hvis det er den gode strand, der trækker, så er stranden ved Camping Nordstrand flere gange kåret til en af landets bedste. På samme måde som ved Rørvig Havn er stranden et sted, familien kan bruge mange timer, hvis vejret tillader det. På en blæsende efterårsdag er stranden en anden oplevelse – her er det til gengæld hyggen hjemme i forteltet eller campingvognen, der trækker. Alle campingpladser i området er naturskønne og passer godt til mindre og mellemstore børn.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Danmark - Odsherred

Odsherred er kendt som et af Sjællands store sommerhusområder med hovedbyen Nykøbing Sjælland.

Befolkningstal: Ca. 33.000

Areal: Ca. 337 km²    

Mest besøgte attraktion: Geopark Odsherred, Nykøbing Sjælland, Rørvig, Sommerland Sjælland, Sjællands Odde, Asnæs og Vig med det kendte loppemarked. Strandene i Odsherred er blandt de bedste på Sjælland, ligesom naturen bl.a. i Bjergene med Vejrhøj.

Mere information:

Turistinformation: Odsherred

Turistinformation: Danmark

DCU Camping Rørvig Strand 
Husk du får rabat som medlem

 

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Wien
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Azorerne
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben