Byerne i Sydvestdanmark
Log ind Log ind
Byerne i Sydvestdanmark

Byerne i Sydvestdanmark

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Mojn Mojn - og velkommen til Tønder og Møgeltønder - byerne i Sydvestjylland.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Tønder - Danmarks ældste købstad

Tønder fik købstadsrettigheder allerede i 1243 og har siden været en driftig handelsby, der i det 16. århundrede var udskibningshavn for okser (studehandel!) og i århundredet efter centrum for kniplingeindustrien. Tønder er fortsat en livlig handelsby. Ja, faktisk blev byen kåret som "Danmarks mest aktive handelsby" i 2006 og 2008. 

Gågade i Tønder

Gågade i Tønder

Et af nutidens "trækplastre" er Det gamle Apotek, som intet har med farmaci at gøre. Huset, der er fra 1600-tallet, indeholder alt inden for gaveartikler, kunsthåndværk, dekorationer etc. fordelt på tre etager. Men den største attraktion er nok den helårsjulestue som findes i kælderetagen og som er Skandinaviens største juleudstilling. I god tid før jul forvandles huset og der pyntes op med endnu flere nisser og Tønder by følger trop med det berømte julemarked, der trækker mange turister til fra nær og fjern.

Jul hele året i Det Gamle Apotek

Jul hele året i Det Gamle Apotek

Bytur

Når du har fået nok af nisser og duften af kanel, nelliker og stearin, bør du spadsere en tur rundt i den velbevarede bymidte med arkitektoniske perler fra 1600- til 1800-tallet. Gå ned ad Søndergade og gennem Uldgade og Spikergade, hvor de små maleriske huse står tæt i de smalle brostenslagte gader.

Uldgade er en af Tønders maleriske gader

Uldgade er en af Tønders maleriske gader

Tønder Kristkirke

Byens kirke er også et besøg værd. Den blev bygget i 1592 og er rigt udsmykket overalt med bl.a. malede tavler over bænkene. Størstedelen af inventaret blev skænket til kirken af de rige studehandlere og kniplingehandlere i 16- og 17-hundredtallet.

Malede tavler over bænkene i Tønder Kristkirke

Malede tavler over bænkene i Tønder Kristkirke

Museerne i Tønder

Er vejret til det, kan du også besøge nogle af museerne. F.eks. Tønder Kulturhistoriske Museum som du finder ved porthuset til det gamle Tønder Slot, der blev revet ned i 1750’erne. På museet ses udstillinger af sølv, møbler, fajance og Nordeuropas største samling af hollandske kakler m.v. som afspejler den velstand og sans for godt håndværk som prægede byen i studehandlens og kniplingsproduktionens tid. Museet ligger lige ved siden af Vandtårnet, som kan ses på afstand.

Tønder Kulturhistoriske Museum

Tønder Kulturhistoriske Museum

Hans J. Wegners stole

I syv af Vandtårnets otte etager er den verdensberømte møbelarkitekt Hans J. Wegners stole og skitser udstillet og øverst kan man på panoramadækket overskue hele byen - 360 grader. 
Indlandet mod øst og Tøndermarsken samt Vadehavet mod vest. Faktisk er der ikke langt til at komme ud i det enestående vadehav og opleve tidevandet og fuglelivet. Året igennem arrangeres forskellige former for ture: Sælsafari, Sort Sol - hvor hundredetusinde stære danser i luften ved solnedgang, vadehavsvandringer, østerssafari og meget mere. 
Vadehavet blev en af Danmarks nationalparker i 2009 - Nationalpark Vadehavet.

Vandtårnet i Tønder

Vandtårnet i Tønder

Schackenborg rimer på Møgeltønder

Ikke et ord mere om kniplinger, men læg vejen forbi Møgeltønder. Byens hovedgade - Slotsgade - er og bliver en perle, der godt kan konkurrere om titlen "Danmarks smukkeste landsbygade". 
Slotsgaden, med de forskellige sirligt lagte brosten såvel på fortovet som på kørebanen, er flankeret med en allé af lindetræer. De smukke gamle huse - hvoraf mange er fredede - står tæt gennem hele alléen, der fører frem til Schackenborg Slot

Slotsgade i Møgeltønder

Slotsgade i Møgeltønder

Gastronomi på Schackenborg Slotskro

Midt i gaden ligger Schackenborg Slotskro, som udover selve kroen har hotelværelser i de gamle bygninger overfor på den anden side af gaden. Hyggeligt indrettede værelser i stueetage og 1. sal - på knirkende gulve. Sengen er udmærket at ligge i, men det er i krostuen at forskellen til andre hoteller/restauranter ses, mærkes og - smages. Her serveres mad, der kun kan betegnes som gourmetmad. På væggen i krostuen hænger et billede af Kong Christian IV der ser ned til os med et skævt smil, mens vi spiser. Dengang han blev serviceret, bestod middagen af mindst 20 retter - og til bestikket hørte en lille fasanfjer. Så kunne man efter de første 10 retter trække sig tilbage med fjeren, stikken den i halsen og få maven vendt - og så var der plads til de næste 10 ombæringer! 
Jeg synes at vi skal lade Christian være - og bare nyde den særdeles lækre, farverige og velsmagende gourmetmad, der her præsenteres på bedste vis. En god oplevelse.

Schackenborg Slotskro tilbyder gastronomiske retter

Schackenborg Slotskro tilbyder gastronomiske retter

Møgeltønder kirke

I kirken ses udsmykninger med kalkmalerier og bemalede træpaneler, der kan dateres tilbage til middelalderen og renæssancen, og kirkens orgel er Danmarks ældste fungerende.

Møgeltønder Kirke

Møgeltønder Kirke

Schackenborg Slot

Slottet blev oprindeligt opført i 1660’erne af rigsfeltherren Hans Schack, som byggede det på ruinerne af Møgeltønderhus, der var blevet hårdt medtaget under svenskekrigene. Slottet var i Schack-slægtes eje af 11 generationer gennem 317 år, men det sidste grevepar var barnløse og det blev besluttet at testamentere slot og gods til H.K.H. Prins Joachim, som den 1. april 1993 overtog driften af Schackenborg. Kongehuset har senere skilt sig af med Schackenborg, som nu er i privat eje, men om sommeren kan turister forhøre sig på turistkontoret om muligheden for at komme med på guidet rundvisning i slotsparken.

Schackenborg Slot

Schackenborg Slot

De fem gårde

Schackenborg Slot indgår i et samarbejde med fire øvrige gårde; Constantinsborg, Frijsenborg, Gyllingnæs samt Wedellsborg, hvor målet er at skabe et bredt sortiment af fødevarer med fokus på kvalitet og smag. Produktionen af råvarerne foregår på gårdene, mens selve forarbejdningen overlades til udvalgte eksperter. Blandt de mange produkter findes også en brændevin - Egesnapsen - og rygtet fortæller, at godsejerne under en tur i skoven drøftede muligheden for at skabe en unik snaps - men man havde endnu ikke besluttet sig for, hvorledes den skulle krydres. Tilfældigvis gik H.K.H. Prins Joachim med en egegren i hånden, da idéen om netop at bruge egetræ som krydderurt opstod. I dag ligger der et stykke træ i snapsen fra et af de gamle egetræer fra Schackenborg Slot. 

Egesnapsen fra De 5 Gårde

Egesnapsen fra De 5 Gårde

Fakta om Danmark - Sønderjylland

Sønderjylland omfatter det sydligste Jylland fra Rømø i vest til Sønderborg i Øst.

Mest besøgte attraktion: Dybbøl Mølle ved Sønderborg, Nationalpark Vadehavet ved Rømø, Tønder og Møgeltønder

Mere information:

Campingpladser i Sønderjylland

Turistinformation: Sønderlylland

Turistinformation: Danmark