Restaurant kadeau Bornholm - gastronomi i vandkanten
Restaurant kadeau Bornholm - gastronomi i vandkanten

Restaurant kadeau Bornholm - gastronomi i vandkanten

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ehrenberg Sørensen Kommunikation

På Bornholms sydkyst ved Pedersker ligger Restaurant kadeau Bornholm i en moderniseret strandpavillon helt ude ved sandstranden, hvor eneste naboer er havet og skoven.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Bornholmerbank

Dette har intet med tæsk at gøre, men navnet på en af de tre overdådige menuer, som kadeau Bornholm har på menuen denne sommeraften. Menuen består af seks appetitvækkere og otte retter inklusive desserter - alt baseret på lokale råvarer lige fra Østersøens fisk og kød fra bornholmske dyr til årstidens urter, bær og blomster, som indsamles i skovbunden og på stranden.
Det er bl.a. Magnus og en stab af medarbejdere der denne aften serverer maden for os, mens Magnus forklarer, hvad de enkelte retter består af. Det er spændende, det er nyt og der er utraditionelt. Er dette den nye smag af Bornholm?

kadeau Bornholm ligger helt ud til strandkanten i Pedersker

kadeau Bornholm ligger helt ud til strandkanten i Pedersker

Bornholmske råvarer fra naturen

Magnus har ekstraordinært taget os med ud i naturen, for at vi kan se, føle og smage på lidt af det som indgår i menuerne. Et af stederne er skovbunden i Døndalen, der om foråret er et af de bedste steder at indsamle ramsløg, hvor det meste af planten kan bruges - blade, blomst og frugt til f.eks. ramsløgskapers. Også fra stranden hentes naturens råvarer; sankthansurt, løgkarse, strandportulak, gåse-potentil, strand-trehage, spansk kørvel for blot at nævne lidt af det overskud af spiselige urter som naturen frembringer. Man må erkende, at Restaurant kadeau er bannerfører, når det handler om at udnytte øens skattekammer af naturens råvarer og genopfinde gamle bornholmske metoder og opskrifter.

Magnus samler vilde urter som indgår i de gastronomiske retter hos kadeau

Magnus samler vilde urter som indgår i de gastronomiske retter hos kadeau

Symfoni i smag og farver

En af retterne er saltet makrel, blåmusling, persille, fermenteret ærtesaft og grandskud. Hvor mange er bekendt med, at man kan spise de friske grandskud? Alle retter serveres på særligt udvalgt service. Det kan være træ, ral, sten eller særligt udvalgt keramik. For kadeau Bornholm er præsentationen af maden en uhyre vigtig faktor. Det er farverig kunst på tallerkenen. Da vi får serveret pigvar, kålsorter, hamp og valle sker det på keramik designet i samarbejde med keramikeren fra Listed.

Eksempel på forret

Eksempel på forret

Det er et most at presse smagen til det yderste

kadeau Bornholm anvender forskellige moster i deres madlavning og de kommer naturligvis fra Bornholms Mosteri. Udover at mosteriet producerer en række fremragende sukkerfri læskedrikke af lokale, økologiske frugter som æbler, hindbær, rabarber og hyldeblomst m.m., fremstilles også en fyldig appelsinsaft. De mange tusinde flasker som produceres hver dag eksporteres til bl.a. Sverige, men en stor del sælges til lokale restauranter og supermarkeder på Bornholm. Det er et erklæret mål at få bornholmsk most ind på de danske middagsborde.
Bornholms Mosteri har også et bemærkelsesværdigt samfundsmæssigt aspekt, idet ca. 80 procent af de ansatte er medarbejdere med forskellige sindslidelser, som ikke kan klare et fuldtidsjob, men her får tilbudt arbejde i en individuel tilpasset tid - f.eks. to timer pr. dag. Det går fint og medarbejderne trives, når der er brug for deres arbejdskraft.

Produktion på Bornholms Mosteri

Produktion på Bornholms Mosteri

Keramik fra Lov i Listed

I Listed på øens østkyst besøger vi Susanne og Torben Lov i deres keramikværksted. På daglige spadsereture lader parret sig inspirere af naturen - af havet, klipperne, stranden og i skoven af mos, lav, jord og træ. I samarbejde med kadesu Bornholm har parret designet en hel serie keramikfade,-skåle og -tallerkner som anvendes i restauranten. Lov i Listed har derudover andre skønne keramikting og sælger også andet kunsthåndværk samt antikviteter.

Keramiker i arbejde hos Lov i Listed

Keramiker i arbejde hos Lov i Listed

Hønsefødder og ...

Nej, denne ret på menuen består af hønsefødder, porre, ramsløg, brændt smør og stikkelsbærsaft og efterfølges af to deserter - solbær, mælk og skorzonerrod og rabarber, fermenteret honning, flødeskum og kærnemælk

Eksempel på unghane

Eksempel på unghane

En gastronomisk totaloplevelse

Denne aften har vi gennem de små fire timer det tager at spise denne gourmetmiddag fået en totaloplevelse, hvor kadeau Bornholm får vist et nyt bornholmsk køkken med rødder i de nordiske dogmer. Kodeordene er ærlighed og kærlighed, ambition og ydmyghed, bornholmsk og nordisk, skovbund og urtehave, himmel og hav.

Alle de gastronomiske retter bliver naturligvis præsenteret

Alle de gastronomiske retter bliver naturligvis præsenteret

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat