Gudhjem - en ægte bjergby på Bornholm
Log ind Log ind
Gudhjem - en ægte bjergby på Bornholm

Gudhjem - en ægte bjergby på Bornholm

Gudhjem kan med rette kaldes en ægte bjergby, for her er stejle gader som alle snor sig ned til havnen. Men faktisk kunne man tilføje - en meget smuk og idyllisk ægte bjergby.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Gudhjem Camping

Gudhjem har flere campingpladser som ligger i gåafstand fra byen, men vi har valgt at benytte Gudhjem Camping, som ligger tættest på. Herfra kan man spadsere langs den dramatiske klippekyst på en delvis asfalteret sti der løber mellem Gudhjem og Melsted Havn. Det tager ca. et kvarter at komme ind til byen, hvor man undervejs kommer forbi Lille Jernkås og Store Jernkås - nogle naturhavne mellem de rå klipper - og kommer højt op over Sølvklippen med en enestående udsigt.
Vi har slået teltet op øverst på den store åbne campingplads, der skråner ned mod den klippefyldte kyst og her har alle mulighed for at se ud over Østersøen. Bor man som os længst oppe, er der kun kort afstand til køkken samt toilet- og badefaciliteter, der er bygget ind i skrænten over os. Her er ingen sandstrand, men en stenstrand hvorfra man med lidt forsigtighed kan bade fra klipperne, der netop her danner en lille, fredfyldt bugt.

Gudhjem Camping med udsigt til Østersøen

Gudhjem Camping med udsigt til Østersøen

Gudhjem

Allerede før middelalderen var Gudhjem en driftig by, hvor handel med saltede sild var hovederhvervet. Man deltog i de store sildemarkeder rundt omkring på Bornholm og i Skåne og tjente store penge og kunne bygge flot og solidt. I 1866 fik man Bornholms første silderøgeri, men den røgede sild tilskrives nogle skotter. På Ertholmene havde de bornholmske fiskere set hvorledes skotterne hængte sild til røgning i åbne skorstene og de tog ideen med hjem. Ikke dårligt tænkt. I dag ved så godt som alle, hvad "Sol over Gudhjem" er for noget!
Når vi ad kyststien kommer frem til Gudhjem er det første vi ser havnen, hvorfra der bl.a. er skib til Ertholmene. Går man lidt højere op på klipperne, har man nok den bedste udsigt ud over alle byens røde tage. Længere oppe ligger Gudhjem Kirke som erstattede Sct. Anna Kapel fra 1200-tallet. Ruinerne kan fortsat ses på kirkegården.

Gudhjem Havn

Gudhjem Havn

Indtag Gudhjem med alle sanser

Nede i byen slentrer vi op og ned ad de snirklede gader og indtager Gudhjem med alle sanser - for her er noget at komme efter. I havnen er her altid liv. Folk nyder is og på caféerne og i de små butikker er der travlt. De mange skønne bindingsværkshuse ligger tæt på de skrånende gader, og begunstiget af det milde klima, bugner de små haver med bl.a. figen- og morbærtræer.
På hovedgaden finder vi både hoteller samt "tandlægens værste fjende" Karamel Kompagniet, som fremstiller karameller så bløde, at de ikke ødelægger plomberne i tænderne. Her byder man gerne på en smagsprøve.

Gennem Gudhjems gader

Gennem Gudhjems gader

Kobbeådalen og vandfaldet Stavehøl

Fra landevejen lidt syd for Gudhjem følger vi Kobbe Å ind i en af Bornholms mange sprækkedale. Fuglene fløjter i den skyggefulde skov, hvor træerne lukker sig over os og skovbundens fugtighed har svært ved at fordampe og slippe væk, så her er ind i mellem lidt tågedis. Der er på denne årstid kun en stille rislen i åen, som krydses et par gange på små træbroer. Et enkelt sted er der opsat en decideret gangbro langs åen, men den afløses af en strækning med glatte klippeblokke som skal passeres. Jo længere ind i sprækkedalen vi kommer, des vildere og mere kuperet og urskovsagtig bliver den med op til otte meter høje klippesider.
Inderst fosser vandet lodret ned gennem det tre meter høje Stavehøl - et vandfald kilet ind mellem en klippespalte. Vandfaldet er ganske smukt og med lidt forsigtighed kan man, når der ikke er så meget vand i faldet, stengå åen og komme over på den anden side af åløbet, hvorfra man kan gå ud på andre klipper og se faldet direkte nedefra. 
Stien går op forbi Stavehøl, hvor vi ser faldet oppefra. Ganske imponerende. Vi følger stien videre op og kommer ud ved en mark. Her går vi langs skovbrynet frem til landevejen - Kobbevej - hvor der er en P-plads, specielt beregnet til de som vil besøge vandfaldet, men ikke vil vandre op gennem Kobbeådalen.
Vi følger landevejen tilbage langs fuldfede kornmarker med udsigt til Gudhjem Mølle, mens musvågen skriger over vore hoveder i sin flugt hen over skoven.

En god sti følger Kobbe Å ind i sprækkedalen

En god sti følger Kobbe Å ind i sprækkedalen

Helligdomsklipperne

Nord for Gudhjem ligger Helligdomsklipperne, der er nogle helt specielle klippeformationer. Et utal af trapper fører ned til klipperne ved havet og har du mod på at balancere hen over store klippeblokke og kravle ned ad en fastsiddende jernstige, kan du komme ind i Den Sorte Gryde. 
Dette er en smal revne i klippen - ikke bredere end en voksen mand kan passere - og her gå vi ind i mørket. Lidt inde kan vi løfte hovedet og se et hul ud til det fri i loftet, men ellers er her bælgmørkt. Husk lommelygte og gode sko. Vandet driver ned ad klippevæggene og her kan være glat.

Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne

Østermarie

Vi benytter eftermiddagen til at køre en tur til Østermarie, hvor kirkeruinen fra middelalderen er interessant. Den gamle kirke var dømt til nedrivning i 1885, men under arbejdet opdagede man mange usædvanlige arkitektoniske detaljer og stoppede ødelæggelsen. Ved kirkeruinen ses flere runesten. Den nye Østermarie Kirke er fra 1891.

Ruinen efter middelalderens Østermarie Kirke

Ruinen efter middelalderens Østermarie Kirke

Østerlars Rundkirke

Vi fortsætter vores eftermiddagstur til Østerlars, hvor Bornholms største rundkirke fra ca. 1150 formodes opført af tempelriddere, der benyttede stedet til opbevaring af store værdier som skulle bruges til korstogene. Det siges at her ligger en skat gemt i et hemmeligt rum.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke

Rø Plantage

Lidt inde i landet bag Gudhjem ligger Rø Plantage som lokker til en vandretur. En af vejene i skoven hedder Tyvemyrevej, men måske skulle den hedde Tusindemyrevej, for skoven vrimler med store angrebslystne skovmyre. Det opdager vi, ja, det mærker vi, da vi starter vandreturen fra P-pladsen i det nordøstlige hjørne af skoven. Vi følger Naturstyrelsens gule markering, som går langs Bromme Å gennem Nordre Borgedal - en tilgroet sprækkedal, hvor man kun fornemmer at være i en sprækkedal. Man kan faktisk ingenting se - udover tæt skov. Og stopper man op, er myrerne der med det samme! 
Ruten bringer os frem til Søndre Borgedal - en anden sprækkedal - hvor terrænet bliver mere kuperet. En smuk langstrakt, kunstig opdæmmet sø fylder sprækkedalen, som man her godt kan se.
Men som sagt - stå ikke stille noget sted om sommeren, når skovmyrerne er aktive, de bider. Vent eventuelt med at besøge Rø Plantage til om foråret før træerne springer ud og mens skovbunden blomstrer, så er her sikkert mere at se. Eller brug ruten til en rask løbetur.

Vandretur i Rø Plantage

Vandretur i Rø Plantage

Gudhjem Røgeri

Man kan ikke besøge Gudhjem uden også at lægge vejen forbi røgeriet i Gudhjem. Vi har reserveret et bord på restaurantens tagterrasse med udsigt over havet og havnen, og nyder her stedets store fiskebuffet med forskellige fisk både marineret, stegt og naturligvis røget. Her er masser af mad - og så er det ikke engang dyrt!
Langt ude i Østersøen mod nordøst kan vi skimte omridset af Ertholmene og der skal vi ud i morgen.

Stor fiskebuffet på Gudhjem Røgeri

Stor fiskebuffet på Gudhjem Røgeri

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat