Amarminoen - fra DR-byen til Dragør
Log ind Log ind
Amarminoen - fra DR-byen til Dragør

Amarminoen - fra DR-byen til Dragør

Det er en heldagstur at vandre den 27 km. lange vandrerute Amarminoen gennem Amager Naturpark fra DR-byen i København til Dragør på Amager. Amarminoen kan naturligvis også vandres den modsatte vej.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fra DR-Byen over Amager Fælled

Amarinoen starter lige ved rundkørslen på Ørestads Boulevard/Grønjordsvej over for metrostationen DR-byen og leder dig ind på naturområdet Amager Fælled, der er et tidligere militært øvelsesområde etableret allerede i 1680. I begyndelsen af 1900-årene blev dele af Amager Fælled benyttet som losseplads og endnu tidligere til tømning af Københavns latriner. De militære aktiviteter blev stoppet i 1964 og i 1990 blev området fredet. Her er en fin bred sti som går forbi den kunstigt anlagte kanal som snor sig gennem det flade landskab. Du passerer Grønjordssøen, hvor der lever flere forskellige fuglearter, men du ser ikke søen fra stien, da den er skjult bag krat. Og helt fladt er her dog ikke, for snart møder du bakkerne Tre Høje. Ruten går mellem bakkerne, men udsigten fra en af højene skal du ikke snyde dig selv for. Den højeste bakke kaldes populært for ”Skraldebjerget”, hvilket måske fortæller lidt om, hvad der har fyldt bakkerne. Fra højen har du et 360 graders panorama udsyn udover dette unikke, rekreative naturområde midt i København. Amarminoen er fint markeret med dråbeformede piktogrammer og pile, så fin, at du sagtens kan vandre turen uden kort. Ved Sønderbrostien drejer du til højre og vedkommer forbi Vagthussøen - igen med mulighed for at se fugle.

Svingende kanal på Amager Fælled

Svingende kanal på Amager Fælled

Du når frem til Artillerivej og krydser P-pladsen ved Nyttehaverne. Her skal du være opmærksom på at Amarminoen svinger ind til venstre på et trampespor lige hvor der er anbragt nogle store sten langs stien. Du ledes op på en jordvold med skrænter på begge sider og undervejs er der fine udsigter. Da vi gik Amarminoen var der specielt i denne tætte skov utallige træer som var ”besat” af spindelarver som med deres net forvandler træerne til ”spøgelsestræer”. Flere steder hænger larverne ned i deres tynde tråde, så vi uundgåeligt rammer ind i dem - så godt vi har kasketter på! Da du nærmere dig Sydhavnen, kan du fra ruten se havnen og slusen i Sydhavnen.

P-plads ved Nyttehaverne

P-plads ved Nyttehaverne

Københavns havn ved Sjællandsbroen

Nede ved havnen kan du gøre en lille afstikker og se nærmere på sluseanlægget og den fine slusestation. Anlægget blev etableret mellem 1901-1904 fordi strømmen i Københavns Havn var for kraftig og generede skibene når de skulle lægge til kaj. Ved hjælp af store plader som kunne hejses op og ned kunne man regulere vandgennemstrømningen i havnen. I dag er her en gang/cykel bro over til Sydhavnen og herfra har du et fint kig ind over sluseløbet mod København.

Slusestationen

Slusestationen

Dæmningsvej - lang tur ved Kalvebodløbet

Du fortsætter under Sjællandsbroen og jernbanesporet og er ude på den kilometerlange Dæmningsvej. På denne asfalterede vej har du en lille dæmning ud mod Kalvebodløbet og mod land blomstrer margueritter. I det fjerne kan du skimte Avedøreværket. Det kommer du helt tæt på, da du går under motorvejen Kalvebod Bro.

Dæmningsvej langs Kalvebodløbet

Dæmningsvej langs Kalvebodløbet

Kalvebod Fælled - et fuglereservat af internationalt format

Nu åbner Kalvebod Fælles sig - det store flade område med søen Birkedam ret for dine fødder. Området lå tidligere under vand, men blev inddæmmet i 1940’erne, hvorefter militæret benyttede Kalvebod Fælled som øvelsesterræn. Mange stednavne minder herom. Efter militæret - eller rettere samtidigt med - indtog tusindvis af ande- og vadefugle Kalvebod Fælled der i dag regnes for et fuglereservat af internationalt format med mere end 300 forskellige fuglearter. Amarminoen går ned langs med Birkedam og svinger ind på den næsten snorlige Svenskeholmvej. Her er fladt og med store vådområder.

Kalvebod Fælled mod Birkedam

Kalvebod Fælled mod Birkedam

Fugle og kvæg langs Svenskeholmsvej

Hold øjnene åbne for her er mange forskellige fugle. Udover lærkens triller i luften over os, basker viben efter en råge som er kommet for tæt på. I vådområdet ses ænder og gæs samt vandhøns og hejre. Overalt er her grøfter også langs Svenskeholmvej og her ser vi en agerhøne med kyllinger (som dog skynder at gemme sig i græsset). Flere steder ser du kvæg afgræsse engene. Eneste afveksling i det flade landskab er den lille bakke Villahøj, som til gengæld giver dig et fint vue ud over vådområdet og de nærliggende søer. Du passerer Svenskehøj på din venstre side og drejer til højre ad Granatvej. (Går du til venstre kommer du til Naturcenter Amager med naturskoler og traktørsted).

Agerhøne i grøftekanten

Agerhøne i grøftekanten

Pinseskoven - Danmarks største selvsået birkeskov

Efter få meter svinger Amarminoen til venstre ind i Pinseskoven. Det er en helt speciel følelse at vandre på Pinseskovens snoede stier mellem birketræernes slanke, hvide træstammer. Det særlige ved birkeskoven er, at den har plantet sig selv ved at frø fra Sverige kom flyvende hertil i 1950’erne. Du hører igen fuglene synge og gøgen i det fjerne og er du heldig, ser du måske en dåhjort. Ude af skoven rammer du Ellevehøjevej og vandrer langs en bred kanal - igen med svømmefugle. Du passerer en bro over kanalen og er fremme ved Søndre Pumpehus lige ved dæmningen.

Pinseskoven

Pinseskoven

Omkring dæmningen

De opsatte borde og bænke er et fint sted at gøre holdt og indtage den medbragte frokost. Fra Sønderpumpe går det op på dæmningen og du følger dæmningsvej langs med Hejresøen - igen med et udsyn til et rigt fugleliv. Ved Hejresøen hører du også den grønne frø kvække. Flere steder er her opsat fugletårne - både på dæmningen og ved søen. Neden for dæmningen svinger Amarminoen til højre ad Tangvej ind i rørskoven langs kysten mod Øresund. Du vandrer i strandengene med udsigt til Hestefælleden og Kongelunden i baggrunden. Hestefælleden var det sted hvor bønderne fra St. Magleby udsatte deres heste. Igen et stort område med vadefugle. Du krydser P-pladsen ved Sydvestpynten og drejer ind på Kalvebodvej og kan gøre en afstikker til Kongelundsfortet, lige før du vandrer ind i Kongelunden.

Op på dæmningen

Op på dæmningen

Kongelundsfortet

Under første verdenskrig blev kongelundsfortet bygget mellem 1914-1916 som en del af Københavns befæstningsanlæg. I dag er her offentlig adgang bl.a. med forskellige fritidsaktiviteter. Midt i Kongelundsfortet står et tårn, hvorfra du får et flot udsyn udover hele området bl.a. mod vådområdet - fuglereservatet Kofoeds Enge - og ind over Kongelunden, der er næste etape på Amarminoen.

Tårn i Kongelundsfortet

Tårn i Kongelundsfortet

Kongelunden

Engang var manglen på brænde og gavntræ stor og det meste skov på Amager var blevet fældet. De sidste skovrester blev afbrændt under Svenskekrigene (1657-1660), så i begyndelsen af 1800-årene fik man overtalt den lokale befolkning til at få plantet en ny skov. Så Kongelunden er en relativ ny skov med flere forskellige træsorter. På ruten kommer du forbi flere af de ældste egetræer fra dengang. Det blev populært for befolkningen at tage på udflugt til skoven og der blev oprettet et traktørsted ”Kongelundskroen” - som der hentydes til i sangen ”I Kongelunden skal brylluppet stå”.

Når du går ind i skoven, deler skovstien sig og her skal du holde til højre og gå langs et vandhul som du har på venstre side. (Faktisk det eneste sted på ruten, hvor man kan komme lidt i tvivl om retningen). Du krydser Kongelundsvejen og senere igen Kalvebodvej, hvor du lidt mod nord finder skiltet mod Fasanstien og Dragør. Efter endnu en etape i skoven med spredte lysninger krydses Fælledvej og snart er du ude på Amagers sydstrand.

God sti i Kongelunden

God sti i Kongelunden

Strandengen ved Søvang

På en bred grussti på toppen af en mindre dæmning kommer du forbi Søvang med mange forskellige boliger. Her er traditionelle huse ligesom du vil kunne se helt moderne arkitektur.  Du passerer ”Danmarks længste badebro”, der er privat. Stien er en populær cykelsti og for at bryde ensformigheden kan du gå ned på et trampespor langs strandkanten. Her vil du sikkert møde kvæg langs indhegningen som afgræsser området så det ikke gror helt til.

Hus i Søvang

Hus i Søvang

Sydstranden på Amager

I det fjerne kan du nu øjne Dragør Fort og Øresundsbroen og følger Amarminoen ind i det fugtige område strandengene på sydstranden. Du er omgivet af strandsøer tæt bevokset med rørskov. Enkelte steder er der udlagt bræddebro, så du kommer tørskoet over et vådt område. Ude af strandengen står du på det åbne areal i Dragør og følger ruten forbi Dragør Badehotel frem til vejen Prins Knuds Dæmning, hvor Amarminoen slutter.

Edderfugle ved Dragør Sydstrand

Edderfugle ved Dragør Sydstrand

Dragør Fort

For enden af Prins Knuds Dæmning ligger Dragør Fort, der blev anlagt på en lille kunstig ø mellem 1910 og 1915 som et led i Københavns befæstning. Fortet er privatejet med bl.a. hotel, men her er offentlig adgang til fortet. Du mødes af Den Store Havfrue, inden du går op på toppen af fortet, hvor der er glimrende udsigt til de omkringliggende områder. Fra fortet har du det bedste vue mod Øresundsbroen.

Dragør Fort set fra stranden

Dragør Fort set fra stranden

Dragør By - med et idyllisk bymiljø

Naturligvis skal vi rundt i Dragørs gamle by med de karakteristiske gulkalkede huse med røde tage, hvor de ældste går tilbage til 1700-årene. Det er ren idyl at spadsere på de toppede brosten i de smalle stræder, hvor blomster klistrer sig op ad husene. I middelalderen var sildeeventyret i Øresund med til at gøre Dragør til en stor søfartsby og allerede i 1684 blev byen base for lodseri. I havnen ses Dragørs vartegn - det gamle lodstårn. På havnen findes flere museer. Det maritime miljø fornægter sig ikke.

Dragør har modtaget mange priser for det velbevarede bymiljø og der har været tale om at søge Dragør optaget på UNESCO’s verdensarvsliste og der er både for og imod. Der er allerede mange turister i Dragør og nogle beboerne frygter, at man vil blive overrendt og at idyllen kan forsvinde. Tænk på byer som Venedig og Barcelona - i øvrigt uden sammenligning!

Idylliske gader

Idylliske gader

Fakta om Danmark - Amarminoen - Amager Naturpark og Dragør

Amarminoen er en vandrerute gennem Naturpark Amager fra DR-byen i Ørestaden til Dragør på Amagers sydøstlige hjørne.

Længde: 27 km.

Attraktioner: Den moderne storby i Ørestaden, Amager Fælled, Kalvebod (en del af Københavns havn), Kalvebod Fælled med store vådområder og fugle, Pinseskoven, Kongelunden og Kongelundsfortet, Strandengene på Sydamager samt Dragør med unikt bymiljø, havn og fort.

Portal: Naturpark Amager med Amarminoen

Turistinformation: Dragør