Aktiv ferie for hele familien på skønne Samsø
Log ind Log ind
Aktiv ferie for hele familien på skønne Samsø

Aktiv ferie for hele familien på skønne Samsø

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Vikingerne og folk før dem vidste, at Samsø ligger midt i riget og derfor var et naturligt samlingspunkt, når høvdinge fra forskellige klaner skulle mødes. Herfra kunne man kontrollere skibsfarten på begge sider af øen, der blev landets samlingsø - deraf navnet Samsø.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

I vikingernes fodspor

Det er netop spor efter vikingerne vi støder på, da vi vandrer omkring Samsøs smalleste sted ved Kanhave. Her gravede vikingerne i år 726 en 500 meter lang og 11 meter bred kanal mellem Stauns Fjord og Sælvigbugten. Vanddybden var mellem 70 cm og lidt over en meter, og på Kanhave Kanalens nordlige side var den forstærket med planker, så brinken ikke skred sammen, når hestene trak vikingeskibene på tværs af Samsø. Kanhave Kanalen regnes blandt vikingernes store ingeniørmæssige bedrifter og havde den betydning, at man hurtigt kunne flytte sin flåde fra øst mod vest og omvendt - og derved kontrollere store dele af de indre danske farvande. Man mener, at kanalen har været benyttet i omkring 50 år (men det er usikkert) før den sandede til. 
I dag kan vi vandre tørskoet gennem kanalen og fornemme kanalens profil og forestille sig hvilket arbejde det har været at kaste sandet op på kanalens sider. Midtvejs i kanalen ses en kopi af skroget fra Ladbyskibet, der dog er fra 925 og således noget yngre end selve kanalen.

Skellettet af Ladbyskibet (et vikingeskib) i Kanhave Kanalen

Skellettet af Ladbyskibet (et vikingeskib) i Kanhave Kanalen

Vandring ved Stauns Fjord

Nu vi er ved det historiske er det også på vandreturene omkring naturreservatet Stauns Fjord, at vi finder spor fra stenalderen - og ikke mindst de langt senere skanser, som skulle beskytte landet under Englandskrigene i begyndelsen af 1800-årene. Man kan få meget mere at vide om Samsøs spændende historie på Samsø Museum.
Vi bevæger os ud på Grønhoved og fra toppen af Grønhøj har vi et ganske flot vue ud over Stauns Fjord med alle dens små træklædte holme, hvoraf mange er fredede og forbeholdt de ynglende fugle. Hele dette spændende område er skabt af sidste istids morænedannelser og efterfølgende landhævninger. Naturplejen ordner de mange gutefår - en speciel eftertragtet race, hvis kød er særligt smagfuldt, hvorfor salget af årets lam sker inden for ganske få minutter.

Stavns Fjord med skanse

Stavns Fjord med skanse

Vandring på stenrevet Besser Rev

At der på Samsø findes masser af skønne vandreruter, kan ikke komme bag på mange. Specielt i det kuperede terræn Nordby Bakker i den nordlige del af Samsø. Her har Naturstyrelsen udgivet en folder med markerede vandreruter i de vældige bakker og dybe dale. Men også på ydersiden af Stauns Fjord findes en meget interessant vandrerute på stenrevet Besser Rev, der har et rigt fugleliv. Ruten ud til revets spids er fem kilometer lang og undervejs passerer man bakken Hønsepold, før man når spidsen Havnehagen, hvor der ses rester af den tidligere skanse fra Englandskrigene. I tilfælde af ekstra højvande skal Draget først på ruten eventuelt vades - men vandet når ikke over knæet.
Husk rigeligt med vand og godt fodtøj med en stiv sål, da Besser Rev er et stenrev. Og så er der ikke adgang i fuglenes yngleperiode mellem 1. april og 15. juli.

Vandretur på stenrevet Besser Rev

Vandretur på stenrevet Besser Rev

På hesteryg - også for begyndere

Som afveksling til vandreturene kan det måske friste at prøve kræfter med en ridetur. Hos Nørreskiftegaard Islandsheste kan alle være med uanset tidligere erfaring med heste. På en god pædagogisk måde får alle - også de som hidtil har været bange for heste - mod på at sætte sig op på en hesteryg. For at lære hesten at kende og prøve at styre den, starter vi med at gå rundt sammen med hesten inde i ridehallen. Næste trin er at sætte sig op på hesten. Nogen kan selv styre den, mens andre heste holdes i reb, og efter at være blevet fortrolig med dyret (sådan da!) følges vi ad ud på markvejene.
I stille og roligt skridt får alle en dejlig tur ud over det flade Samsø - og de som har mod på det, kan trave eller sågar tølte (den særlige gangart som kun islandske heste har) på kortere strækninger.

Ridetur på heste fra Nørreskiftegaard Islandsheste

Ridetur på heste fra Nørreskiftegaard Islandsheste

Sælsafari med M/S Tunø

Fra Langør Havn tager det smukke skib M/S Tunø os med på sælsafari. Vi sejler ud øst for Samsø til stenrevene Bosserne, hvor en stor koloni af både plettet sæl og gråsæl holder til. Det tager lidt tid at sejle derud og undervejs ser vi marsvin (små hvaler). Og så er det jo spændende om vi overhovedet ser nogle sæler - for på en safari ved man aldrig hvad der sker. Men vi bliver ikke skuffet. Stenrevet er fyldt med sæler i alle størrelser, som ligger og soler sig, ligesom der omkring Bosserne stikker nysgerrige sælhoveder op af vandet. Vi bliver ud for revet tidsnok til at alle kan tage billeder, inden M/S Tunø vender og sejler forbi Vejrø og Kyholm tilbage mod Langøre i Stauns Fjord.

Skibet Tunø tager os med på sælsafari

Skibet Tunø tager os med på sælsafari

Nordby - ren idyl

På Nordsamsø ligger landsbyen Nordby, der tidligere er kåret som "Danmarks bedst bevarede landsby". Det er da også ren idyl vi møder, da vi passerer det gamle klokketårn fra 1857 og spadserer ned omkring landsbyens gadekær omkranset af skønne bindingsværkshuse. Men nøjes ikke med det. Gå en tur rundt mellem de mange bindingsværkshuse og nyd roserne, som mange steder pryder forhaverne.

Rosenidyl i Nordby

Rosenidyl i Nordby

Få styr på pensel og farver

Lidt uden for Nordby på Samsøs højeste punkt Ballebjerg, 64 meter over havet, møder vi kunstmaleren Gurli Hansen. Vi har tilmeldt os en miniseance i akvarelmaling og netop det kuperede terræn er et ideelt motiv for os amatører. Gurlis pædagogiske måde at gribe denne lektion an på, må siges at være eksemplarisk. Efter en kort instruktion med valg af motiv, streger på papiret, blanding af farver - er det vores tur. Forsynet med kladdepapir til den første skitse, bred - og tynd pensel, tre vandfarver blå, gul og rød, en palet samt et glas vand kan vi gå i gang. 
Der går ikke mange øjeblikke før roen sænker sig over deltagerne, der i fordybelse forsøger at gengive hvad øjer ser. Gurli vejleder, retter og kommenterer - altid med rosende ord, hvilket stimulerer indsatsen. 
Nu vi er blevet fortrolige med pensel og farver, får vi udleveret rigtigt malerpapir og kan starte på det, som skal blive det færdige resultat. Og med Gurlis anerkende ord får alle noget brugbart med hjem. En rigtig god oplevelse - en aktivitet som man ikke nødvendigvis bliver forpustet af - og hvor alle kan være med.

Udsigtstårnet på Ballebjerg

Udsigtstårnet på Ballebjerg

Samsølabyrinten - hvor det gik skævt

Nu vil vi prøve kræfter med verdens største labyrint, der med sine 5,4 km stisystemer er medtaget i Guinness World Records. I en tidligere juletræsskov der fylder hele 12 fodboldbaner, har Karen og Erik Poulsen skabt en både lærerig og oplevelsesrig labyrint. Ikke som man kender det med høje buskbomhække, men mellem store graner og lave løvtræer, der danner hæk langs stierne. Man føler sig på ingen måde "klemt inde". Det lærerige består i, at man får udleveret et af de mange forskellige spørgeskemaer - en såkaldt stifinder - der omhandler et emne som kunne være spændende at udforske. 
Inde i skoven er opsat 186 sten i vejkrydsene, hvorpå der står et tal. Findes tallet på stifinderen er der et spørgsmål med to svarmuligheder, hvoraf det ene er det korrekte og afhængigt af hvad man svarer, skal man gå enten til højre eller til venstre. Sjovest er det, når man er i mindre grupper og kan hjælpe hinanden og så kæmpe mod andre grupper. Vi er en lille gruppe på tre, som nok mener at komme helskindet igennem og det går da også helt fint - til at begynde med.
Men så kommer der et spørgsmål, hvor vi bliver i tvivl. Vi kikker spørgende på hinanden. Ingen er sikre på svaret. Vi prøver at gå til venstre. Godt valgt - for næste spørgsmål kan vi godt besvare og næste. Men vi møder en sten med et nummer, der ikke er på spørgeskemaet. Ergo vi har svaret forkert! Var det nu det sidste eller det næstsidste spørgsmål? Vi finder tilbage til tvivlsspørgsmålet og går så til højre. 
Denne gang går det bedre og de næste spørgsmål er lette at besvare - indtil vi står i en blindgyde! Tilbage igen!
Besvarer man spørgsmålene i stifinderen korrekt, ender man i Templet. Behøver det nævnes, at her har de øvrige hold ventet på os?
På bagsiden af stifinderen er numrene på stenene, der oplyser dig om hvilken retning du skal gå for at komme ud af labyrinten.

Det kan være svært at finde vej i Samsølabyrinten

Det kan være svært at finde vej i Samsølabyrinten

Golf for alle ved Samsø Golfklub

Du behøver slet ikke at være "prof" eller medlem af Samsø Golfklub - eller en anden golfklub - for at kunne komme til at svinge køllerne på golfbanen i vandkanten. Her er naturligvis en flot 18 hullers golfbane, men også en 9 hullers, hvor alle kan deltage og efter instruktion og nogle prøveslag er vi klar til at spille golf.
Samsø Golfklup gør blandt andet brug af får som græsklippere i det høje græs langs banen og blev i 2015 tildelt Dansk Golf Unions Miljøpris for sine mange kreative miljøtiltag som bl.a. består i at genanvende gødet vand.

Golf er for alle på Samsø Golfklubs baner

Golf er for alle på Samsø Golfklubs baner

Naturligvis tilbyder Samsø langt flere aktiviteter end omtalt i disse linjer. Hvad med cykelture, havkajakture, lystfiskeri, hestevognsture eller ..? 

Fakta om Danmark - Samsø

Samsø ligger lunt midt mellem Jylland og Sjælland i Kattegat og har i de senere år haft landets fleste solskinstimer, hvilket gør den lokale frugt og grøntsagerne til noget helt specielt.

Befolkningstal: Ca. 3.700

Areal: Ca. 114 km²    

Mest besøgte attraktion: Naturen med bl.a. Nordby Bakker og skønne strande samt øens museer.

Færgeoverfart:

Du kan sejle fra Kalundborg til Ballen med Samsølinjen

Du kan sejle fra Hou til Sælvig med Samsø Rederi

Campingpladser: 4 stk.
Hvis du er medlem af DCU kan du opnå rabat.

Mere information:

Turistinformation: Samsø

Turistinformation: Danmark