5 smagfulde oplevelser i Midt- og Vestjylland
5 smagfulde oplevelser i Midt- og Vestjylland

5 smagfulde oplevelser i Midt- og Vestjylland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ans Rejser

Danmark er fyldt med ildsjæle, der går op i at finde frem til den bedste kulinariske oplevelse. Vi samlet fem steder, der har økologi og gode lokale råvarer i højsædet, hvor du kan få en herlig smagsoplevelse i det Midt- og Vestjyske. Alle stederne kan besøges enten på egen hånd eller i gruppe.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

Tv-programmet fra denne tur "Anne-Vibeke Rejser - Smagen af Danmark" kan du se her.

Krydderi på tilværelsen

Ægteparret Sonja og Martin Mose ville oprindeligt blot lære at blande lidt krydderier til eget brug og måske stille og roligt sælge lidt i deres gårdbutik. Men skæbnen ville noget andet, da parrets krydderiblandinger hurtigt blev mere end bare populære, til et punkt hvor de i dag har omkring 250 forhandlere af deres produkter, fordelt over hele landet. En hobby blev hurtigt til fuldtidsarbejde, og i dag producerer og sælger parret et utal af krydderiblandinger, krydderolier, tørre pestoer, honning og andre delikatesser, alt sammen fri for tilsætningsstoffer. Du kan besøge parret i gårdbutikken og få lækre smagsprøver af varerne, samt se produktionen hos Vestjyske Delikatesser.

Et besøg hos Vestjyske Delikatesser byder på smagsprøver af et bredt udvalg af krydderiblandinger, pestoer, honning og krydderolier.

Et besøg hos Vestjyske Delikatesser byder på smagsprøver af et bredt udvalg af krydderiblandinger, pestoer, honning og krydderolier.

Økologi i lange baner

En af Danmarks og måske Skandinaviens mest innovative aktører inden for økologisk produktion af både æg og grøntsager ligger i Brande og hedder Axel Månsson A/S. Firmaet blev grundlagt i 1976 af Axel Månsson, der siden barnsben har levet og brændt for landbruget. I dag råder Axel over omkring 1900 ha landbrugsjord, hvor af størsteparten dyrkes økologisk. Månsson er Danmarks største producent af icebergsalat, men derudover producerer firmaet også en lang række andre grøntsager, så som løg, broccoli, diverse former for kål og meget mere. Herudover har de omkring 230.000 høns, der årligt leverer godt og vel 60 mio. økologiske æg, samt eget biogasanlæg, der udover at levere naturgas til omkring 12.000 husstande, også producerer gødning til de mange grøntsagsmarker. Du kan besøge Månssons gårdbutik og café hver dag, og hvis du reserverer tid er det også muligt at få rundvisning i produktionen.

Iceberg salat frisk fra marken er en overraskende god smagsoplevelse.

Iceberg salat frisk fra marken er en overraskende god smagsoplevelse.

Ø-Ko og camping

I 1992 kom det hollandske par Jellemien og Willem Blaauw til Danmark og slog sig ned på gården Gyvelborg i Nørre Snede. Her har de siden opdrættet jerseykøer til mælkeproduktion, og i dag fungerer gården udover til produktionen af økologisk mælk og kød også som besøgsgård, gårdbutik og ikke mindst campingplads. Her får du mulighed for at komme til at klappe en ko, hjælpe til med malkning og pasning af kalve. Rigtig bondegårdsferie, hvor du kommer helt tæt på, samtidig med du kan nyde de skønne naturlige omgivelser. Og ja du læste rigtigt, der er også mulighed for at campere på gårdens tilhørende campingplads, hvor der er plads til både telt, autocamper, teltvogn og campingvogn, men hvis du ikke har nogen af delene er her også luksushytter eller en lejlighed du kan overnatte i. Campingpladsen har to fine facilitetsbygninger med toilet, bad, køkken og mulighed for tøjvask. 

Jerseykøerne er meget nysgerrige og vil gerne hilse på. Der er noget særligt over noget så banalt som at klappe en ko.

Jerseykøerne er meget nysgerrige og vil gerne hilse på. Der er noget særligt over noget så banalt som at klappe en ko.

En ordentlig en på bærret

Bær, bær og endnu flere bær er mantraet ved Ømosebær, der ligger mellem Kjellerup og Bjerringbro. Den familiedrevne gård blev grundlagt i 2013 med fokus på produktionen af blåbær, men i dag har Ømosebær en meget, meget lang række af bær på markerne. Jordbær, brombær, stikkelsbær, ribs og solbær er blot et udpluk af de endda meget lækre bær familien Madsen dyrker, både til danske supermarkeder, men også til selvpluk. Der er gjort meget ud af innovation og f.eks. dyrkes jordbærrene i overdækkede ”jordbærtuneller”, i plantekasser placeret i 1,5 m højde, så det er nemt og lige til at finde de absolut bedste bær, helt uden at skulle bukke sig ned. I gårdbutikken finder du derudover et bredt sortiment af varer hovedsageligt produceret af danske bær i alle afskygninger, og du kan få god inspiration og opskrifter til, hvordan du kan lade bær indgå i menuen, til både hverdag og fest.

Jordbærrene bliver dyrket i overdækkede jordbærtunneller, i plantekasser placeret i 1,5 m højde, så det er nemt at komme til de lækreste bær.

Jordbærrene bliver dyrket i overdækkede jordbærtunneller, i plantekasser placeret i 1,5 m højde, så det er nemt at komme til de lækreste bær.

Dansk whisky kan man det?

Ja, det kan Ole og Silvia fra Brænderiet Limfjorden. Og ikke blot whisky men også gin, rom, sherry, snapse, øl og meget mere. Deres første destilleri blev til på Mors i 2013 og i 2018 flyttede de til nye lokaler i den gamle færgekro i Sundsøre, hvor de også har ølbryggeri og restaurant, med en skøn udsigt over Limfjorden. Parret elsker at lege med smagsvarianterne både inden for de alkoholiske drikkevarer, men også inden for maden de serverer i stedets restaurant, hvorfor der ikke er noget traditionelt menukort, men derimod serverer en platte med hjemmelavede produkter af de bedste lokale råvarer. Du kan komme på rundvisning i hele produktionen, der selvfølgelig slutter af med en smagning af de forskellige drikkevarer, og som selvfølgelig også kan købes i destilleriets butik. Både Ole og Silvia er meget levende fortællere og meget passionerede omkring deres produkter, til en grad, hvor man ikke er i tvivl om, at de virkelig er ildsjæle, der brænder for deres Brænderi.

Silvia Elung Jensen ved at kunderne bliver i lige så godt humør som hende selv, når de først får smagt på de gode varer.

Silvia Elung Jensen ved at kunderne bliver i lige så godt humør som hende selv, når de først får smagt på de gode varer.

Fakta om Danmark - Herning

Smagen af Danmark er et rejsekoncept fra Ans Rejser og går ud på at besøge lokale aktører, der har det lokale, ofte økologi på dagsordenen. På rejsen besøger vi:

Vestjyske Delikatesser, Tvis
Vestervig Kirke, Vestervig
Agger Tange
Stenbjerg kro i Nationalpark Thy
Brænderiet Limfjorden, Sundsøre
Axel Månsson A/S, Brande
Gyvelborg økocamping og gårdbutik, Nørresnede
Ømosebær, Kjellerup
Cold Hand Winery, Randers

Udgangspunktet for rejsen er Dolphin Hotel i Herning.

Mere information:

Rejsebureau: Ans Rejser

Turistinformation: Danmark