Cykelture omkring Antwerpen, Belgien
Log ind Log ind
Cykelferie i belgiske Antwerpen

Cykelferie i belgiske Antwerpen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: VisitFlanders

Antwerpen i Belgien er en vidunderlig by og kan sagtens ses til fods, men hvis du også vil rundt i området, kan det anbefales at kombinere storbyferie med cykelferie.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Cykelruterne øst for Antwerpen

I nogle af Belgiens byer bl.a. i Antwerpen og i Gent har man sat cykelruterne i system. Her findes et netværk af nummererede krydspunkter som også er angivet på cykelkort med km-angivelse mellem punkterne. Metoden er genial. Sammen med cykelkortet fås en lille flap, hvorpå man kan notere sig numrene på de krydspunkter, man vil passere på sin rute. Flappen sættes på cykelstyret, så behøver man ikke at se på kort hele tiden, men skal blot cykle mod næste noterede krydspunkt. Nemmere kan det næsten ikke blive. 

Nem vejviser til cykelruterne i Belgien

Nem vejviser til cykelruterne i Belgien

Over et par dage cykler jeg på en guidet tur i Antwerpens forstad Kempen og ser mange smukke villakvarterer med eksklusive huse og fine, velholdte haver. Ind i mellem villakvartererne og motorvejene er her i dette tæt befolkede land alligevel landlig idyl med kulturlandskab, å-løb, kanaler, skove og søer, slotte, herregårde og munkeklostre.
I alle tilfælde er det godt at få rørt sig og en cykeltur i Antwerpens forstæder kan byde på lidt af hvert.   

Cykelferie omkring Antwerpen

Cykelferie omkring Antwerpen

Trappist-munkeklosteret i Westmalle

Jeg cykler forbi det nok mest berømte munkekloster i Belgien, Trappist-klostret i Westmalle. Klosteret er ikke åbent for publikum, så det er øllet som brygges her, der har gjort klosteret verdenskendt. Måske er Trappist-øllet verdens bedste øl. Det er munkene, som står for ølbrygningen og udover dette arbejde har munkene viet hele deres liv til bøn og studier. Øllet, det smager jeg på Café Trappisten i Westmalle, inden jeg cykler videre til overnatningsstedet ved Hotel Domein Martinus i Halle-Zoersel.

Trappistklostret i Westmalle som er lukket for offentligheden

Trappistklostret i Westmalle som er lukket for offentligheden

Mellem villaer og bondegårde

Næste dag fortsætter cykelturen i et fortsat fladt men afvekslende landskab mellem villaer og bondegårde, slotte og små byer. Frokosten indtages i Wechelderzande.

Gennem skov mod Wechelderzande

Gennem skov mod Wechelderzande

Campingpladsen De Lilse Bergen

Er du campist og vil opleve Antwerpen, og samtidig være tæt på naturen og bademuligheder, kan denne store campingplads De Lilse Bergen anbefales. Udover skyggefulde standpladser er her et friluft badeland med aktiviteter ud over det sædvanlige. Her kan lejes vandcykler, kajakker og surfbræt. Her findes sjove klatrebaner - klatremur, forhindringsbane og tovbane - kort sagt underholdning for hele familien. Her er vandreruter og cykelruter lige uden for døren og cykler kan lejes. Og så ligger campingpladsen kun få kilometre fra Antwerpens centrum.

Campingpladsen De Lilse Bergen

Campingpladsen De Lilse Bergen

Hotel De Watermolen i Kasterlee

Mit næste overnatningssted er den rene idyl - og her er faktisk en vandmølle. Floden Kleine Nete sender en del af sit vand ned gennem møllen. Men gå en tur langs floden bag hotellet og indsnus den landlige stemning. Også her er fint markerede vandreruter og ridestier efter samme princip som cykelruterne.

Hotel De Watermolen i Kasterlee

Hotel De Watermolen i Kasterlee

På vej ind i Holland

Sidste dag på denne cykelferie går via Bels Lijntje, der er en tidligere togstrækning som løber gennem et smukt søområde. Svellerne er for længst fjernet og stien asfalteret. I dette store vådområde ses mange fugle, hvorfor der også er opstillet et fugletårn med fin udsigt over søerne til de fugleinteresserede. Her passerer jeg pludselig grænsen mellem Belgien og Holland - men her er ingen kontrol og intet synligt, der fortæller det - bortset fra et skilt og en grænsestreg på cykelstien. Selv cykelkortets krydsningspunkter fortsætter langt ind i Holland.

Din rejseskribent på vej til enklave i Holland

Din rejseskribent på vej til enklave i Holland

Baarle-Hertog/Nassau - en unik enklave

En enklave er et område omsluttet af en fremmed stat. I dette tilfælde en belgisk enklave i Holland med ca. 2.200 indbyggere ca. syv km. nord for den belgiske/hollandske grænse. I virkeligheden består enklaven af 30 små landstykker og det er husets hoveddør, der afgør, om man bor i Baarle–Hertog i Belgien eller i Baarle-Nassau i Holland! Når jeg går rundt i byen, støder jeg flere gange på grænsemarkeringer midt på gaden - så adskillige gange står jeg med et ben i hver lejr! Heldigvis foregår alt her i ro og orden, baseret på historiske aftaler mellem de to lande.
I Europa findes kun fire enklaver; Llivia - en spansk by i Frankrig, Büsingen en tysk by i Schweiz, Campione d’Italia en italiensk by - også i Schweiz samt Baarle-Hertog. Uden for Europa findes ca. 250 enklaver specielt i Indien/Pakistan.
I byen fordriver jeg tiden med et besøg på et mikrobryggeri samt med god mad på en af byens restauranter - naturligvis!

Den belgiske enklave Baarle-Hertog/Nassau i Holland

Den belgiske enklave Baarle-Hertog/Nassau i Holland

Spillekortsmuseet i Turnholt

Senere er jeg tilbage i byen Turnholt - der ligger i forlængelse af Bels Lijntje. Cyklen er afleveret og jeg kan i ro og mag besøge Nationaal Museum van de Speelkaart. Her ser jeg de gamle trykkemaskiner, hvorpå man fremstillede spillekort, ligesom jeg ser en endnu funktionsduelig dampmaskine.
Fra Turnholt går der tog mod Bruxelles og efter besøget tager jeg toget tilbage til lufthavnen, hvor flyet fra Brussels Airlines mod København venter.

Spillekortsmuseet i Turnholt

Spillekortsmuseet i Turnholt

Fakta om Belgien

Hovedstaden i Belgien er Bruxelles. Den nordlige del af Belgien er Flandern, mens den sydlige del af landet er Vallonien.

Befolkningstal: Ca. 11,4 mio.

Areal: Ca. 30.528 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 766 km til Bruxelles

Mest besøgte attraktion: Bruxelles med Grand Place, Manneken Pis og Atomium.

Mere information:

Turistinformation: Flandern

Turistinformation: Vallonien

Turistinformation: Belgien

Oplev Antwerpen på et flodkrydstogt med Riis Rejser