Skiferie i Alpbachtal i Tyrol, Østrig
Log ind Log ind
Alpbachtal i Tyrol

Alpbachtal i Tyrol

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Østrigs Turistbureau

Her får du inspiration til din vinterferie i Østrig og kan læse om skiferie i Alpbachtal, der er ideelt for børn, begyndere og rutinerede skiløbere.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Reith im Alpbachtal

Et par minutters gang fra Hotel Stockerwiet i alpebyen Alpbachtal-Reith findes skiudlejningen og derfra et par skridt op til en gondol, der på syv minutter løfter dig 570 meter op til Reiterkogel, 1.260 moh. Umiddelbart ved siden af gondolen findes to små lifte til børn og voksne nybegyndere. 

Alpbachtal-Reith

Alpbachtal-Reith

Oppe møder du de mere øvede skiløbere og herfra går de røde pisterne ned - dvs. middelsvære. Fra toppen klan du glide ned til et lille træk, som bringer dig lidt længere op ad en øvebakke - Hochlift, 1.280 moh. - bestemt også for begyndere, hvor faldhøjden blot er 50 meter. Ingen behøver at glide hele vejen - de 2,1 km - ned i dalen. Du kan blot tage gondolen ned igen. Det ideelle er, at alle kan være med oppe på bjerget. De urutinerede kan boltre sig på øvebakken, medens de dygtigere kan løbe ned i dalen.
Husk at det (næsten) aldrig er for sent at lære noget nyt. Her i området har man udviklet konceptet SKI ALIPN 50 PLUS for de, der kommer sent i gang eller skal have genopfrisket de tidligere skifærdigheder. 
Fra pisten har du et fint udsyn ned i dalen, hvor byen Reith ligger med kirken som den dominerende bygning. Du kan også se længere ind i Alpbachtal mod byerne Alpbach og Inneralpbach.
Og så er det bare om at få fart i skiene. Nogle i små rappe sving, andre i lidt større bløde kurver. For her er plads nok til alle. Pisterne er bredde uden smalle korridorer/flaskehalse og så er her ikke overrendt med skiløbere.

Klar til skiløb

Klar til skiløb

Alpbach og Wiederbergerhorn

Da lifterne åbner kl. 10.00 kan du f.eks. tage ind til Alpbach, hvor gondolen på 12 minutter bringer dig 1.020 meter op til 1.850 moh. Det er et helt vidunderligt syn der møder dig oppe ved endestationen. Først og fremmest det mægtige bjerg Wiederbergerhorn, 2.128 moh, der rejser sig spidst i modlyset. Omkring dig er der snedækkede bjergtoppe først og fremmest bjergkæden Zillertal-alperne.
Mange har fået den gode ide at tage med herop, men på få øjeblikke er folk spredt på pisterne. Og her er flere gode muligheder med flere forskellige nedfarter og sværhedsgrad rød eller sort (middelsvær/svær). Her findes ingen grønne eller blå pister , så du skal helst have haft ski på tidligere!
Du kan glide ned til Hornbahn, der er den gondol, der bringer dig højest op mod Wiederbergerhorn, 2.025 moh. Her på sydsiden af bjerget kan du se langt ind i inderdalen i Alpbachtal. Fra toppen kan du vælge enten en sort eller en rød nedfart, men pisterne løber sammen længere nede. Området er i øvrigt ikke større end du sikkert vil rende på dine kammerater, hvis man kommer lidt væk fra hinanden i perioder.
På den anden side af Alpbachtal ses Gratlspitze, 1.899 moh, der rejser sig som skarpe klipper med bratte, nøgne klippesider. Måske noget for bjergklatrer, men skiløb her er umuligt.

Wiederbergerhorn

Wiederbergerhorn

Melchermus på restaurant Zirnalm

Efter dagens skiløb kan du vælge at spise vi på restaurant Zirnalm - et traditionsrigt østrigsk spisested. Under indtagelse af en tre-retters middag er en ældre kone og hendes mand i gang med at tilberede "melchermus" over den åbne ild i restaurantens pejs. En stor støbejernspande gøres varm i bålet og fedtes ind. Så kommer ingredienserne i og der piskes som en gal i panden, så dejen kommer til at hænge sammen. Varmen fra det åbne ildsted er til at mærke - selv om du sidder lidt derfra. Men konen arbejder nærmest med hovedet helt inde i varmen. 
Resultatet er en smagfuld ret - mest som du kender det fra en pandekage/klatkage og med lidt syltetøj smager det faktisk godt.

Mad over åben pejs i restaurant Zirnalm

Mad over åben pejs i restaurant Zirnalm

Sneskotur i Brandenbergtal

Du kan også tage med på en guidet sneskotur langs Kaiser Ache. For flere af deltagerne er det første gang de skal prøve det, men de fleste har ingen besvær med at gå med snesko. 
Hvor er det skønt at kunne kombinere ferien på pisterne med en større naturoplevelse og den fred, der hviler i skoven. Vandets rislen i floden og fuglenes kvidren er det eneste du hører, når du står stille.
Turen går langs floden og da jeg vil tage et billede af den omkringværende idyl, basker pludselig en musvåge op lige et par meter foran mig og flyver over i skoven på den anden side af floden. Den har sit bo neden for på flodbrinken, hvor den er i gang med at fortære sit seneste bytte - en kanin. Hårene er pillet af og ligger spredte i sneen. Kødet fra de nu plukkede ribben er væk og nu er der blot lidt indvolde tilbage. Ved siden af ligger et andet forråd. Et egern samt en spætte dybfrosset i sneen. 

På sneskoturen hører du lidt om hvorledes der gennem tiderne har været skovindustri her, hvor floden blev benyttet til at fragte tømmeret ud af skoven. Et ikke ufarligt arbejde, som kun måtte udføres af unge, ugifte mænd, der ikke havde forpligtet sig med kone og børn. 
Skovdriften har fortsat stor betydning og konflikter mellem skovdrift og jagt findes også her. For at holde dyrene fra at nippe de friske nye skud på træerne fodres vildtet gennem hele vinteren. Her findes kronhjort, muflon og i særligt strenge vintre tvinges den sky og sjældne bjerggemse ned fra bjergenes tinder for at søge føde i de dybe skove.
Ved Kaiser Klamm - en smal canyon i bunden af dalen - går gruppen over en bro til den anden side af floden. Kaiser Klamm er en af de mest søgte vandreruter om sommeren, hvor kløften er tom for vand og hvor man kan vandre gennem den med de høje lodrette klippevægge på begge sider af sig.
Ved Kaiser Jagthütte, hvor der er en lille udstilling af skovens dyr, får gruppen lidt at varme sig på, inden turen fortsætter langs floden ud af Brandenbergtal.

Vandløb i Brandenberg

Vandløb i Brandenberg

Andre aktiviteter

Udover skiløb er her også andre aktiviteter. Du vil møde ikke så få, der er mere til paragliding end til skiløb. Godt belæsset med udstyret på ryggen tager de op med gondolen. Folder skærmen ud på sneen under de flestes bevågenhed, samler trådene og afventer det rette øjeblik. Så tages et par skridt ned ad bakken, medens sejlet stryger til vejrs og fyldes med vind og efter endnu et par skridt hænger manden i luften og leder efter opdrift.

Start ved paragliding

Start ved paragliding

Langrend

I hele området, der dækker 10 mindre byer, findes tilsammen mere end 130 km. langrendsløjper. Selv fik jeg ikke prøvet nogle af disse, men de af mine venner der gjorde, fandt løjperne omkring Reith besværlige, da de skulle passere flere bilveje på ruten. Inderst i Alpbachtal findes løjper på 2 x 10 km. som måske er bedre?

Snowboard

To af mine rejsekammerater har besluttet at prøve Wiederbergerhorn på snowboard. For egne kræfter går de op ad ryggen på bjerget og er efter ca. ½ time oppe ved udgangspunktet. Og så kommer de. Susende nedad i store S-sving pløjer brættet sig ned i den bløde sne. De hører intet andet end en svag susen, når de skærer sig gennem sneen. Mange har prøvet det på bjergets nordside, hvorved de kommer ned til liftsystemet igen, men vennerne har fået mod på mere. De kravler op igen og tager turen ned på sydsiden af bjerget i helt jomfrueligt sne. 

Ved Wiederbergerhorn

Ved Wiederbergerhorn

Om området

Alpbachtal er ikke lige ideelt for begyndere over det hele, men holder man sig til de for begyndere reserverede områder, er muligheden for at lære "kunsten at styre brædderne" ret så gode.
Alpbachtal er et relativt lille område og så er dalen ikke så overrendt som de større områder f.eks. Zilleretal i nabodalen.
Er du en rutineret skiløber er området et besøg værd for en kortere ferie - f.eks. en forlænget weekend - men er du begynder, ja så afsæt en hel uge. 

Børn på skiskole

Børn på skiskole

Fakta om Østrig

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Turistinformation: Østrig