Skidestinationerne Ischgl, Galtür og Kappl i Paznaundalen
Log ind Log ind
Skidestinationerne  Ischgl, Galtür og Kappl i Paznaundalen

Skidestinationerne Ischgl, Galtür og Kappl i Paznaundalen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Østrigs Turistbureau

Denne vinterferie i Østrig går til den pulserende skidestination Ischgl i Paznaundalen i Tyrol. I centrum er to store kabinelifte, der i et stræk løfter dig 900 meter op til Idalm, 2.320 moh. Her venter perfekt skiløb.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Hotel Antony

Vil du bo i rolige omgivelser, lidt på afstand af det pulserende liv i centrum af Ischgl, og samtidig have muligheden for at få plejet sine ømme muskler i wellness-afdelingen, kan Hotel  Antony anbefales.

Hotel Antony lidt uden for centrum af Ischgl

Hotel Antony lidt uden for centrum af Ischgl

Det eksklusive Ischgl

Allerede tidligt på dagen valfarter skientusiaster mod de store lifter i Ischgl, hvoraf to findes i den østlige del af byen og en i den vestlige bydel. Leje af skiudstyr går hurtigt og snart er du på vej op fra den skyggefyldte dal og kommer op i lyset ved Idalp ca. 2.320 moh. Her er der allerede fuld gang i skiløbet. Et utal af lifte giver dig masser af muligheder for at udforske de mere end 245 km. pister, som findes her i det sammenhængende område. Men inden du kaster dig ud på de mere spektakulære pister, kan du tage et par ture til Idjoch og får blødgjort musklerne. For at få set så meget som muligt af dette skiområde i dag, kan du tage liftene og pisterne, der fører op ved Palinkopf, 2.864moh, hvorfra du har et langt glid ned til Samnau i Schweiz.

Liftsystemer tager dig op i højderne

Liftsystemer tager dig op i højderne

Samnau-dalen

På Palinkopf har du den ene flotte panoramaudsigt efterfulgt af den næste mod de sneklædte og solbeskinnede alpetoppe, der stikker op overalt hvor du vender blikket. Du følger en korridor omkring bjergtoppen og glider ned mod det toldfrie område Samnau. Undervejs kan du stoppe for at få en forfriskning på Schmuggler Alm, et hyggeligt sted, som desværre på denne tid af året ligger i bjergets skygge. Indendørs er her lunt og godt, og i kælderetagen kan du få kreditkortet til at gløde, hvis ikke du kan modstå tilbuddene på diverse toldfrie varer. Nede fra Samnau-dalen tager du liften op mod en saddel og følger så pisten ned til Alp Trida, hvorfra du kan returnere til Idjoch og ned til Idalp.

Ischgl dækker et stort område der grænser op til Schweiz

Ischgl dækker et stort område der grænser op til Schweiz

Terrænet

Området er bedst for absolut øvede skiløbere og ikke et sted for nybegyndere eller børn. Men har du styr på skiene, er her masser af udfordringer også selv om der på visse tider af året kan være trængsel på pisterne. Her er fortrinsvis røde pister - men også nogle blå og enkelte sorte. De røde er dog noget mere udfordrende - ja, næsten mørkerøde - end de røde pister, du møder i Norden.
Når skiløbet skal afsluttes, kan du vælge at tage kabineliften tilbage - ned til Ischgl -  eller du kan glide hele vejen ned ad pisterne, der ender flere steder helt nede i centrum af byen.

Tilbage mod Ischgl

Tilbage mod Ischgl

Det venlige Galtür / Wirl

Så langt inde i Paznaundalen, som det er muligt at komme om vinteren, ligger den lille by Wirl - tæt på Galtür. Den videre vej ind i dalen er spærret, men om sommeren er det muligt at fortsætte længere ind mod Silvretta Passet og komme over i Montafon-dalen. Galtür/Wirl er et langt mindre sted end Ischgl, men samtidig et langt bedre familieområde med god plads mellem skiløberne. Her er pisterne mere børnevenlige - selv om de fleste pister også her er markeret røde. Hele området kaldes Silvapark og er tilrettelagt bl.a. for børn og legesyge voksne med flere forskellige "parker" som Adventure Land, Kids World, Action Park, Hunters Path etc., hvor du kan prøve kræfter med dig selv og hinanden. Her er det muligt at få foretaget tidsmåling på hvem, der løber hurtigst ned ad racerbanen. Du kan glide ned gennem en udfordrende slalombane i en lille skov, eller glide ned gennem et spor og finde dyr undervejs. Her er naturligvis også en Funpark med hop og glidemuligheder på diverse forhindringer.

I Galtür bliver du budt velkommen af en kæmpe snemand

I Galtür bliver du budt velkommen af en kæmpe snemand

Udsigt til Ballunspitze

Den karakteristiske Ballunspitze, rejser sig over området til 2.671 moh. og kaster sin skygge ned på pisterne, men store dele ligger alligevel badet i sol det meste af tiden - selv tidligt på året. Fra Ballunspitzbahn er der flere interessante røde pister ned bl.a. mod den opdæmmede sø Kopssee. Tager du korridoren til området bag Kopssee, kan du komme med Breitzspitzbahn op til en flot udsigt ind over de bagved liggende bjerge mod Montafon-dalen. Midt i pisteområdet ligger flere spisesteder bl.a. Restaurant Addis Abeba, hvor du kan indtage frokosten.
Helt nede i byen findes et afspærrede børneområde, hvor de mindste kan træde deres første skridt med skiene på fødderne. Så her er det ikke nødvendigt at skulle op i terrænet med uerfarne børn, for at de kan komme på skiskole. En ideel beliggenhed.

På ski under Ballunspitze

På ski under Ballunspitze

Alpinarium Galtür

Under et forfærdeligt uvejr i 1999 rev en stor lavine sig løs og væltede ned over Galtür, hvor 11 huse blev knust og endnu flere beskadiget. Flere mennesker omkom og det var ikke muligt at komme til eller fra byen i flere dage pga. uvejret og snemasserne. Til minde om ulykken og for at fortælle omverdenen om hvordan det er at leve sit liv i Alperne, er museet Alpinarium Galtür bygget. Her vises forskellige skiftende udstillinger og her er konferencerum og du kan også få indblik i dyrs og planters levevis i de alpine områder.
På det sted hvor lavinen kom ned, er bygget en 345 meter lang og 19 meter høj mur.

Galtür i Paznaundalen

Galtür i Paznaundalen

Danskernes foretrukne - Kappl

Kappl er danskernes foretrukne skisted i Paznaundalen - og det forstås. Du kommer op i et skiområde, der ligger badet i sol fra morgen til aften - altså på den sydvendte bjergskråning. Selv om området ikke er stort - efter østrigske forhold - er her udfordringer nok for enhver. Bergbahnen Kappl løfter hele familien op i solen til et særdeles velegnet børneområde, hvor børn og voksne kan være i fred for mere farthungrende skiløbere. Børneområdet ligger meget betegnende lige omkring Restaurant Sunny Mountain. Det er et lukket område med rullende fortove, der bringer børnene op i bakken. Allerede her har du en fantastisk udsigt ned over Paznaundalen og de bagved liggende bjergtoppe.

I Kappl på kanten til Paznaundalen

I Kappl på kanten til Paznaundalen

Imponerende udsigter

Du kan tage den videre lift - Alblittbahn - op i 2.300 meters højde og glide forbi Fun-parken hen til Albittkopfbahn, der tager dig til områdets højeste top - Albittköpfe, 2.730 moh. Udsigten til dalen bag denne top og mod bjergtoppene bagved ved Valluga er imponerende og tager pusten fra én. Langt under dig ses spor af en gruppe, der er gået randonnee uden for pisterne. En helt speciel oplevelse i den uberørte natur.
Pisteområdet er særdeles fint med udfordringer på både røde og blå pister. Og så er her plads nok til alle. Kappl har vundet bronze-prisen for bedste familie-skidestination i Alperne kåret af ADAC (Den Tyske Automobilsammenslutning).

Se udsigten der ovre

Se udsigten der ovre

Frokost i solen

Tilbage på Restaurant Sunny Mountain er der plads på terrassen og her kan du få en let frokost bestående af en østrigsk specialitet - spækbræt med ost og brød - og du kan lade dig gennemvarme af solens stråler, inden skiløbet fortsætter. Du kan også vælge at tage liften retur til byen, men hvorfor ikke benytte sig af pisten der snor sig ned langs bjergsiden mod Paznaun-dalen og få et vidunderligt glid - næsten 700 højdemeter - ned til starten på Bergbahnen Kappl.

Restaurant Sunny Mountain i Kappl

Restaurant Sunny Mountain i Kappl

Fakta om Østrig

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Turistinformation: Østrig