Innsbruck - Tyrols olympiske hovedstad, Østrig
Log ind Log ind
Innsbruck - Tyrols olympiske hovedstad

Innsbruck - Tyrols olympiske hovedstad

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Innsbruck i Østrig er ikke bare historisk, men ligger smukt omgivet af Alperne. Måske er du kørt forbi mange gange på vej sydover, men byen er et stop værd.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Østrigs femte største by

Innsbruck er Østrigs femte største by, hvor der har været beboelser siden stenalderen. Romerne anlagde en militær forlægning omkring 400 år e. Kr. med navnet Veldidena. Det var dog først i 1180 at der blev anlagt en egentlig borg ved floden Inn og bygget bro over floden, hvilket gav byen navnet Inns Bruck. I 1239 fik byen stadsret og i 1363 blev den overtaget af Habsburgerne, der ophøjede byen til hovedstad i Tyrol.

Innsbruck er utrolig hyggelig og på mange måder det man vil kalde typisk østrigsk.

Innsbruck er utrolig hyggelig og på mange måder det man vil kalde typisk østrigsk.

Bergisel - et af Innsbrucks højdepunkter

Den nemmeste måde at besøge Innsbruck på er ved at parkere ved en af byens store parkeringspladser bag Hofgarten, og spadserer til centrum i den gamle bydel - og så bare opleve byen. Har du brug for at komme længere rundt end du kan klare til fods, er her et velfungerende system af sporvogne eller du kan tage en taxa.
En god start kan være at spadsere gennem byen direkte til bjerget Bergisel med den olympiske skihopbakke (fra vinterolympiaderne i 1964 og 1976). Fra udsigtspunktet 746 moh. er der en flot panoramaudsigt ud over Innsbruck, der ligger omgivet af bjerge som er mere end 2.000 meter høje.
På Bergisel finder du også statuen for frihedshelten Andreas Hofer (1767-1810), der stillede sig i spidsen for en frihedsbevægelse, som gennem guerillakrig skulle bekæmpe de bayerske tropper under Napoleons kommando, netop her ved Bergisel. Hofer blev dog senere forrådt, taget til fange og henrettet i Italien. Denne folkehelt var dog særegen og meget konservativ religiøs. Han modsatte sig f.eks. koppevaccination af befolkningen og forbød kvinder at danse, da det gjorde dem løsagtige!

Innsbruck set fra bjerget Bergisel

Innsbruck set fra bjerget Bergisel

Hovedgaden Maria Theresien Strasse

Nedenfor Bergisel er det oplagt at følge gaden Leopoldstrasse ind til byens gamle centrum. Her passerer du først klosteret Stift Wilten og på næste hjørne valfartskirken Basilika Wilten, inden du når frem til triumfbuen ved starten af den populære gågade Maria Theresien Strasse. Triumfbuen blev opført i 1765 under kejserinde Maria Theresia (1717-1780). Den skulle være overdådig - i stil med den tidligere romerske stolthed.

Klosteret Stift Wilten

Klosteret Stift Wilten

Midt på Maria Theresien Strasse står Annasøjlen (Annasäule) - en sejrssøjle der blev rejst i 1706. Ved søjlens sokkel er der fire statuer af helgener, der ser mod alle verdenshjørner. Det er Sankt Anna, Sankt Georg, der er en af Tyrols beskyttere, Sankt Kassian og Sankt Vigilius. Øverst på den 13 meter høje søjle står en statue af Jomfru Maria. Den travle hovedgade har et utal af shoppingsmuligheder, restauranter og caféer. 

Midt på Maria Theresien Strasse står den berømte Annasøjle, hvorfra Jomfru Maria skuer ud over den smukke gamle handelsgade.

Midt på Maria Theresien Strasse står den berømte Annasøjle, hvorfra Jomfru Maria skuer ud over den smukke gamle handelsgade.

Det Gyldne tag

Fortsætter du lige frem i Herzog Fredrich Strasse kommer du til et af Innsbrucks mange kendetegn Det Gyldne Tag. Bygningen Neuhof blev oprindeligt opført i 1420 af hertug Frederich 4. af Tyrol, mens karnappen med det gyldne tag, bestående af 2.657 forgyldte kobberfliser, først blev tilføjet omkring år 1500 af kejser Maxmillian af Østrig (1459-1519). Under taget er karnappen udsmykket med freskoer og relieffer med dansere og våbenskjold. Det var hoffets tilskuerloge til brug ved offentlige begivenheder på markedspladsen. Over for Det Gyldne Tag ses bytårnet (Stadturm) fra 1450. Fra toppen er der en glimrende udsigt ud over Innsbruck.

Pladsen foran Det Gyldne Tag på Neuhof er ofte godt befærdet, især af turister der vil nyde synet af den gamle karnap med det smukke tag.

Pladsen foran Det Gyldne Tag på Neuhof er ofte godt befærdet, især af turister der vil nyde synet af den gamle karnap med det smukke tag.

Mariahilfe - Innsbrucks ældste område

Nede ved floden Inn - ved Inn's Brücke - kan du se over på de pastelfarvede huse langs floden. Denne del af byen - Mariahilfe - har de ældste bebyggelser i Innsbruck. Her finder du smalle gader med et utal af caféer og traditionelle tyrolerrestauranter.

Det er et smukt syn stå ved Innbrücke, og betragte de pastelfarvede huse i Mariahilfe bydelen.

Det er et smukt syn stå ved Innbrücke, og betragte de pastelfarvede huse i Mariahilfe bydelen.

Innsbrucks smukke residensslot Hofburg

På vej retur mod parkeringspladsen bag Hofgarten, passerer du residensslottet Hofburg. Slottet blev oprindeligt opført i 1460 af ærkehertug Sigismund (1427-1496), men ombygget til det nuværende slot mellem 1754 og 1773 af kejserinde Maria Theresia. Hofburg har i dag flere afdelinger der fungerer som museum og er åbent for offentligheden og som en del af slotskomplekset finder du også St. Jakob domkirken. Ved siden af Hofburg ligger renæssancekirken Hofkirche, som blev opført mellem 1553 og 1565 som et kolossalt gravmæle for kejser Maximilian. I kirken ses store bronzestatuer, der omgiver den tomme grav som krones af kejserens statue. (Maxmillian er begravet i fødebyen Wiener Neustadt). I Hofkirche ligger bl.a. Andreas Hofer begravet. Fra Hofburg er der kun en kort spadseretur gennem Hofgarten, før du er tilbage ved parkeringspladsen og er klar til at tage videre på ferien. 

Residensslottet Hofburg

Residensslottet Hofburg

Mere tid i og omkring Innsbruck

Besøg den imponerende krystalverden Swarovski Kristallwelt i Wattens.

Giganten ved Swarovski Kristallwelt i byen Wattens

Giganten ved Swarovski Kristallwelt i byen Wattens

Eller oplev det forrygende musikshow Alpenspetakel i byen Hopfgarten.

Alpenspetakel i Hofgarden

Alpenspetakel i Hofgarden

Fakta om Østrig

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Østrig