Anderledes julemarked i Steyr, Østrig
Log ind Log ind
Anderledes julemarked i Steyr

Anderledes julemarked i Steyr

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: SalzburgerLand Tourismus

Steyr ligger i delstaten Oberösterreich, netop hvor floderne Steyr og Enns mødes, og har trods en stor industri med bl.a. våbenproduktion kunne bevaret sin middelalderlige, romantiske bymidte der blev grundlagt i 980.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit
St. Michael kirke i Steyr

St. Michael kirke i Steyr

Smede på julemarkedet

Gennem den gamle byport kommer du ind i byens centrum på Stadtplatz, hvor julemarkedet finder sted mellem de romantiske bygninger, hvor du også finder Østrigs ældste hus Bummerlhaus fra 1400-tallet. Midt i den julepyntede by finder du noget, som man ikke så tit støder på, idet julemarkedet skiller sig ud fra andre julemarkeder, ved at byens mange smede har taget opstilling mellem juleboderne og arbejder med kunsthåndværk under åben ild med hammer og armbold. Skønne figurer i forskelligt metal må siges at være noget anderledes julepynt at have med hjem. Her er naturligvis også alt hvad et traditionelt julemarked skal have af boder med julepynt, strikvarer, træskærerarbejde og små beværtninger med både øl, glüwein og pølser.

Julemarked i Steyr

Julemarked i Steyr

Berømthed i skønne bygninger

De mange flotte beboelses- og erhvervsbygninger samt kirkerne er værd at lægge mærke til. På et af husene ses et relief af den østrigske komponist Franz Schubert som boede her mellem 1825-27. Steyr har naturligvis en Schubertfestival - blandt andre festivaler. Men her er også flere gallerier og museer - herunder et julemuseum. 

Her boede komponisten Franz Schubert

Her boede komponisten Franz Schubert

Dukketeatret Steyrer Kripperl

Omkring 1850 havde man to omrejsende dukketeatre i Steyr-området, der fortalte om Jesus fødsel med talrige figurer og udførte teaterforestillinger på diverse kroer. Disse to teatre blev senere slået sammen i Steyr-dukketeater, hvor figurerne føres med pinde. Dukketeatret Steyrer Kripperl, som ligger i centrum af den gamle bydel, har en mægtig scene der er 430 cm. bred, 150 cm. høj og 200 cm. dyb. Her ses mere end 450 forskellige figurer som er mellem 15 og 23 cm. høje iklædt tøj af stof. På den nederste del af scenen visers Betlehem-stalden og her opføres religiøse scener. Øverste del skildrer Steyr i Biedermeier-perioden og her opføres dagligdags begivenheder. Forestillingen, der foregår på tysk, varer omkring en time. 

Dukketeatret Steyrer Kripperl

Dukketeatret Steyrer Kripperl

Schloss Lamberg

Højt over byen ligger slottet Lamberg, der er nævnt første gang i 985, men er udbygget flere gange siden og ser i dag helt moderne ud. En stejl stenbelagt gade fører op til slotsindgangen og herfra kan du fortsætte ind i slotsparken, hvor restauranten Orangerie ligger - og hvor du kan spise rigtigt godt.

Schloss Lamberg

Schloss Lamberg

Fakta om Østrig

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Turistinformation: Østrig