Flodsafari og havskildpadder, Sri Lanka
Log ind Log ind
Flodsafari og havskildpadder

Flodsafari og havskildpadder

På rundrejsen i Sri Lanka bor vi bor på Kalla Bongo Lake Resort og tager derfra på flodsafari på Maduganga-floden, inden vi besøger centret for havskildpadder i Kosgoda.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Kalla Bongo Lake Resort

Først på eftermiddagen kører vi til turistbyen Hikkaaduwa, som var blandt de første feriedestinationer, hvortil danskere ankom i 70'erne med rejsebureauerne Spies og Tjæreborg. Tsunamien i 2004 gjorde stor skade på byen og mange af husene er ikke blevet genopbygget. Den nye officielle byggelinie er nu 300 meter fra stranden. Hotel Kalla Bongo Lake Resort ligger et par kilometer inde i landet for enden af en simpel jordvej med flere fine huse. Vi overraskes, når vi kommer ind bag hotellets beskyttende ydremure, hvor en vidunderlig park ligger på en skråning ned til Hikkaduwa-søen. Øverst på grunden findes en række værelser fordelt på to etager alle med udsigt mod søen. Lige foran bygningen ligger stedets poolområde og lidt længere nede ad skråningen hotellets bar og restaurant. Hotellet stiller kanoer til rådighed for de som vil padle på søen, men det er ulideligt varmt! Igen og igen overraskes vi af den velsmagende og afvekslende mad vi præsenteres for på denne rejse - og maden her på Kalle Bongo Lake Resort er ingen undtagelse - en gastronomisk oplevelse.

Kalla Bongo Lake Resort i Hikkaaduwa

Kalla Bongo Lake Resort i Hikkaaduwa

Mindesmærke for tsunamiofre

Næste dag kører vi nordpå forbi nogle mindesmærker for ofrene efter tsunamien i 2004.

Kaempe Buddha-statue i Hikkaaduwa til minde om ofrene efter tsunami i 2004

Kaempe Buddha-statue i Hikkaaduwa til minde om ofrene efter tsunami i 2004

Flodsafari på Maduganga-floden

I byen Balapitiya ankommer vi til Captain's Boat House, der udover hotel også driver Maduwa River Boat Safari. Herfra tager vi på en bådsafari op ad Maduganga-floden, der efter de første sving åbner sig som en sø omgivet af svajende palmer, skov og mangrove. Undervejs ses flere fugle - hejre, skarv, biædere, isfugle og møder også en varan. Vi sejler gennem tunneller i den tætte mangroveskov - med chance for at se slanger, men møder dem ikke! På en af øerne i søen - Cinanmon Island (Kanel Øen) - går vi i land for at høre om, hvordan kanelstængerne egentlig bliver til. Barken fra kanaltræet skæres forsigtigt af og tørres i solen. Vi ser også hvor "let" det er at flette palmeblade!

Flodsafari på Maduganga-floden

Flodsafari på Maduganga-floden

Kokosmælk - en forfriskning

Midt ude i søen holder "købmanden" til. Han sælger læskende drikke og frugt, og her gør vi holdt for at nyde den friske mælk fra nyplukkede kokosnødder. Yderste top af kokosnødden hugges af med en machete og i hullet stikkes et sugerør - en herlig forfriskende afslutning på en varm bådsafari.

Hos købmanden midt på Maduganga-floden

Hos købmanden midt på Maduganga-floden

Udklækningsanstalt for havskildpadder i Kosgoda

Ved landsbyen Kosgoda besøger vi Sea Turtle Sanctuary & Reserch Center, der ligger ud til en vidunderlig bounty-strand med hvidt sand og svajende kokospalmer så langt øjet rækker. Det er bl.a. på denne strand, at de store havskildpadder kommer op af havet for at lægge deres æg. Vi får en præsentation af de fem arter havskildpadder, som findes ved Sri Lanka og hører om hvordan havskildpaddernes æg indsamles og afleveres til denne udklækningsanstalt. Æggene graves ned i beskyttede sandkasser og når ungerne kommer ud, samles de og lever de første dage i stedets bassiner, inden de sættes fri i havet. De mindste går i hvert sit bassin for hhv. en–, to- og tre-dage gamle skildpaddeunger. De sidste får vi lov til at tage op og se nærmere på. De større skildpadder som her også er, må ikke røres og nogle af arterne er endda særdeles aggressive og kan nemt bide en finger af!

Skildpaddestrand ved Sea Turtle Sanctuary & Reserch Center i Kosgoda

Skildpaddestrand ved Sea Turtle Sanctuary & Reserch Center i Kosgoda

Enkelte skildpadder som er kommet til skade eller mangler et lem eller to efter hajbid bliver her permanent og hjælpes gennem livet i centret. De forskellige arter udvikler forskellige, flotte mønstre på deres rygskjold. Verdens største skildpadde - læderskildpadden - er blandt de største krybdyr i verden (kun overgået af krokodiller) og kan have et rygskjold på tre meter og veje mere end 900 kilo! En model foran centret giver en ide om størrelsen.

Ved model af læderskildpadde i naturlig størrelse

Ved model af læderskildpadde i naturlig størrelse

Fridag i ekstrem varme

Det er blevet sidste dag på denne naturrejse i Sri Lanka og der er dømt "fri leg" indtil vi om eftermiddagen skal tilbage mod Danmark. Enkelte går en tur til byen, andre tager med på snorkeltur ved koralrevet ud for kysten og nogle bliver på hotellet omkring poolen. Selv vælger vi umiddelbart efter morgenmaden og før den ekstreme varme sætter ind, at spadsere en tur i lokalområdet for at se på de mange fugle. Vi møder flere utroligt venlige mennesker, som byder os indenfor i deres haver, så vi kommer tættere på fuglene og også kan se, hvordan de lokale har indrettet sig bag murene. I et af husene fortæller ejeren, at han i flere år har tjent penge som kok i Milano og nu er kommet tilbage til sin kone og børn og bygget sig et dejligt hus, som han udlejer en del af som B&B gæstelejlighed.

Spadseretur i området omkring Kalla Bongo Lake Resort

Spadseretur i området omkring Kalla Bongo Lake Resort

Høj fugtighedsgrad

Tilbage på værelset kører aircondition på 26 kølige grader og kæmper mod en udendørstemperatur som nærmere sig 40 grader. Men temperaturen er ikke problemet - det er i kombinationen med den ekstreme høje fugtighedsgrad, at vi simpelthen ikke kan holde ud, at være udendørs. Så den påtænkte kanotur på søen droppes og i stedet kaster vi os over de medbragte bøger. Hotellet har meget velvilligt stillet værelserne til rådighed for os, ind til vi om eftermiddagen får et sidste afkølende bad før vi køres mod lufthavnen uden for Colombo for at flyve tilbage mod Danmark.

Din rejseskribent lagt til afkøling

Din rejseskribent lagt til afkøling

Fakta om Sri Lanka

Hovedstaden i Sri Lanka er Colombo. 

Befolkningstal: Ca. 22 mio.

Areal: Ca. 65.610 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 7.981 km

Mest besøgte attraktioner: Klippetemplet Sigiriya, helligdommen Adams Peak samt nationalparken Udawalawe

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Sri Lanka