Rundrejse blandt tropiske fugle ved Kota Kinabalu, Sabah, Borneo, Malaysia
Log ind Log ind
Blandt tropiske fugle ved Kota Kinabalu, Borneo

Blandt tropiske fugle ved Kota Kinabalu, Borneo

Ca. 30 km fra Kota Kinabalu, har vi indlogeret os på luxus resortet Nexus Resort Karamnunai. Hele resortet er en vandretur værd, og man oplever et væld af dyr - især fugle lige fra kolibrier, fluesnappere, stylteløbere og stære.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Solbadning

Det er de færreste, som ligger direkte i solen - dertil er den for skrap. Måske kan man klare en halv time, så må man ind i skyggen - i læ under en palme. Men at ligge tæt på sandstranden under palmebladenes raslen i den lette brise og lytte til bølgernes brusen, mens man læser en god bog - det er lige til at klare! Så ind i mellem gå hurtigt over det glohede strandsand og få sig en forfriskende dukkert i det krystalklare og lune vand og tilbage til sin solvogn, hvor en lille isvogn venter og tilbyder kolde drikke, sandwich og is, inden den fortsætter på sin rundtur - det er ikke så ringe endda.

Vandring til vestpynten

En anden dag går vandreturen igen langs vandkanten ud mod den vestlige pynt. Vi passerer et flodudløb, hvor en stime dyndspringere holder til. Længere ude ser vi atter isfugle. Det er som om de følger med os - og griner af os, for de flytter sig hurtigt, hver gang vi kommer på skudhold af dem med kameraet. Vi vil jagte dem senere. Ude på pynten møder vi en klippekyst, der ikke kan passeres, så vi vender om. Og nu ser vi for første gang Sydøstasiens højeste bjerg - Mount Kinabalu, 4.1201 moh. Det er et markant bjerg, som rager højt op over regnskoven. 
På vejen tilbage går vi ind på en lille sti, som fører op i regnskoven - en af områdets vandreruter. Stien er imidlertid ikke ryddet og det er tydeligt, at det er meget længe siden nogen har vandret her. Vi opgiver, da vi støder på et væltet træ og skal gennem tæt buskads. Vi har oplevelsen med de mange igler fra regnskoven i tankerne - og uden den nødvendige beskyttelse på vores bare ben, vender vi om.

Det malaysiske vandkæmpefirben

Hele resortet er en vandretur værd. Fra hotelbygningerne i øst til de enkeltstående familievillaer i vest. Her er flere små vandhuller med fisk og et væld af forskellige fugle lige fra kolibrier, fluesnappere, stylteløbere, stære til isfugle - hov, der var den igen! 
I flere af vandhullerne ses malaysiske kæmpefirben, der er i familie med varanerne. Det største af dem er nok 1,5 meter fra hoved til halespids og selv om de ser både drabelige og onde ud, gør de normalt ingen ting. De æder det brød som gæster kaster til dem ellers lever de mest af de småfisk, som findes i dammene. Netop som vi er ved en af disse damme kommer firbenet svømmende og går op på land. Gæsterne er vant til at komme her for at se firbenet, for der er sat et lille hegn op som forhindrer os - specielt mindre børn - i at komme for tæt på dyret, der kan bide og give en slem infektion i såret. Små børn har det jo med at pege og række hånden ud, så forældrene skal være agtpågivende. Men firbenet vejrer lidt med sin tunge - den snuser - og vender så om for atter at glide ud i dammen.

Isfuglen driller

Jeg vil altså ha’ den. Isfuglen. Vi hører den le ad os, men se den kan vi ikke. Vi sætter os på en bænk midt på en lille ø mellem et par af dammene, der er forbundet med små broer. Vi venter. Så kommer isfuglen flyvende og sætter sig i et træ på den anden side af dammen. Jeg lister over mod den og får forsigtigt indstillet kameraet. Og så flyver den. Lige der over hvor jeg sad og ventede på den. Hvad sker der? Den driller rigtigt. Jagten pågår i mere end en time - og det er svært at komme på skudhold. Jeg opgiver. Vi finder på noget andet. Vi går. Der sidder den så pludselig på broens rækværk. Isfuglen ville alligevel sige farvel. Den bliver siddende, mens jeg skyder. Jeg fik den.

Et sidste råd om gekkoer

Vi har været på den helt store Borneo rundrejse og boet på eksklusive hoteller og rimelige logdes og sovet på en simpel madras under et myggenet hos iban-folket - de tidligere hovedjægere. Så godt som alle stedet - også her på luksushotellet Nexus - har vi mødt en lille fyr med sugekopper på fødderne, så den kan kravle på både vægge og lofter. Det er gekkoen. Nogle går i "panik", når de møder den og kan ikke sove, hvis den findes på værelset og gør derfor meget ud af at jage dem ud. Men gekkoer er ganske harmløse og faktisk meget nyttige, da de hjælper med at holde myg og andre insekter i skak. Så sov trygt, når du har gekkoer på dit værelse.

Fakta om Malaysia - Borneo

Hovedstaden i Malaysia er Kuala Lumpur. Borneo er verdens tredje største ø (efter Grønland og Ny Guinea) og er delt mellem Malaysia, der har en mindre del af det nordlige område, mens resten af øen tilhører Indonesien. Et mindre område i nord tilhører dog Brunie. Den malaysiske del har to provinser Saravak og Sabha.

Befolkningstal: Ca. 31,8 mio. Ca. 5,5 mio i malaysiske Borneo.

Areal: Ca. 330.803 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 9.678 km til Kuala Lumpur. Ca. 10.368 km til Kuching på Borneo.

Mest besøgte attraktioner: Naturen med dyrelivet, der bl.a. omfatter næseaber og orangutanger, men også kulturelle steder i byerne Kota Kinabu og Kuching. På Borneo er det muligt at besøge de tidligere hovedjægere, der bor i karakteristiske langhuse. 

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Saravak, Malaysia

Turistinformation: Sabha, Malaysia

Turistinformation: Malaysia