10 steder du skal opleve i Eilat
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Eilat

10 steder du skal opleve i Eilat

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den Israelske Stats Turistinformation

Den Israelske by Eilat, der ligger ved sydspidsen af Negevørkenen ud til Det Røde Hav, byder på mange oplevelser, hvad enten du er til badeferie, afslappende spa eller aktiv ferie. Her er en liste over 10 ting du bør opleve i Eilat.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

Det store ørkenresort ved Det Røde Hav

Badebyen Eilat er vel nærmest Israels største ferie resort og ikke uden grund. Byen, der ligger ved Aquaba bugten ved Det Røde Hav og grænser op til Jordan og Egypten, har alt hvad hjertet begærer, om så det er strand og vand, varme eller de afslappende spa-bade du er på udkig efter. Eilat er et godt alternativ til f.eks. Egyptens Rødehavsbyer. I sommermånederne summer byen af liv og der er gang i nattelivet, men om vinteren er her langt mere roligt. Fra Eilat kan du nemt tage dagsrejser til f.eks. den egyptiske Sinai-ørken eller til Petra i Jordan.

Shop 'till you drop!

Over alt finder du de mange shopping centre, der byder på alt fra diamanter til den seneste mode, og outlet butikker. Ikke nok med at outlet butikkerne i sig selv er billige, men da Eilat fra den Israelske stats side er udnævnt til tax-free zone, sparer du de 17% moms, man ellers betaler i resten af landet. Vær dog opmærksom på at nogen af de handlende kan finde på at sætte prisen som i resten af landet og så er det derudover altid en god ide at prutte om prisen. Et af de nyeste shopping centre er Ice Park & Mall, der udover de mange butikker, også byder på mulighed for skøjteløb på den store skøjtebane midt i centret – en sjov og anderledes oplevelse i en ørkenby.

Lær at dykke i Eilat

Udover at bade på stranden er der gode muligheder for vandaktiviteter i området og en af de mere populære af slagsen er uden tvivl SCUBA dykning. Ca. fem minutters kørsel uden for byen, ved Coral Beach Nature Reserve, finder du flere dykkercentre, heriblandt Manta Isrotel Diving Centre. Her kan  du kan leje alt det udstyr, du har brug for og få guidede dyk til f.eks. det spændende koralrev og opleve de mange farverige fisk. Stedet er både egnet for nybegyndere og erfarne dykkere.
Hvis du aldrig har prøvet dykning før, har du mulighed for at deltage i en prøvedykning under kyndig vejledning af professionelle instruktører eller du kan tage dykkercertifikat på stedet. Det bedste ved dykning i området er, at du kan dykke direkte fra stranden, praktisk talt alle de steder der er værd at dykke ned til, så du sparer en sejltur inden dykket.

Undervands observatoriet

Hvis du gerne vil opleve korallerne tæt på, men ikke ønsker at dykke, kan du i The Underwater Observatory Marine Park, tørskoet observere både fisk og koraller fra observationsdækket, der befinder sig et par meter under vandet. I parken finder du også flere udstillinger og akvarier med fisk fra lokalområdet. Ved middagstid bliver hajerne og rokkerne i den store hajtank fodret af en dykker, der også fortæller om de forskellige arter. Afsæt et par timer til besøget.

Afslapning ved Dolphin Reef

Dolphin Reef, der ligeledes ligger lidt uden for byen, tilbyder ud over muligheden for at komme ud og snorkle med delfiner og opleve de store intelligente havpattedyr på nærmeste hold, en helt speciel form for afslapning. Det drejer sig om spa-centret Stables on the Water. Her kan du slappe af i de tre forskellige afslapningspools, der består af hhv. fersk vand, almindeligt havvand og ekstremt salt vand fra Det Døde Hav. Et er at det er skønt bare at flyde rundt og slappe af til beroligende musik under vandet, men hvis du deltager i en af stedets sessioner, hvor du bliver guidet af en afslapningsinstruktør, ender du simpelthen i himmerige.

Paddleboard eller kajasejlads

Vandsport er i det hele taget ret populært i Eilat og der er gode muligheder for at du kan at sejle på paddleboard eller i kajak på Det Røde Hav. De fleste hoteller kan arrangere, at du kan få din egen instruktør, hvis du er nybegynder, men der er selvfølgelig også mulighed for at du kan leje udstyret, hvis du er øvet. 

Ud i ørkenen

Er du ivrig vandrer eller glad for at cykle, byder Negev ørkenens bjerge lige uden for Eilat på ruter for både begyndere og de mere erfarne. Udover udfordringerne med det kuperede terræn, kan du samtidig opleve den enestående natur og nyde synet af de mange varierede bjerge. Geologien i området gør, at der er meget stor variation i landskabet.

Rid på ørkenens skib

Flere steder i Eilat tilbyder mulighed for at du kan komme ud og ride på dromedar (kamel). Det er en sjov oplevelse for de fleste og det er noget helt andet end at ride på en hest. Dromedarerne, der er kendt som ørkenens skibe, har gennem århundreder været beduinernes foretrukne transportdyr, både til mennesker og gods. Det er venlige dyr der kan komme frem hvor mange andre må gå forgæves. Visse af udbyderne af "kamelsafarier" tilbyder udover rideture også solnedgangs safarier og deciderede familieture i Negev ørkenen.

På træk med fuglene

Eilat udgør et perfekt stop for alle de mange trækfugle der hvert år rejser fra Europa til Afrika og retur. Forår og efterår kan der opleves store flokke af fugle, der alle sammen benytter naturreservatet uden for Eilat by, som hvilested, inden Sahara ørkenen skal krydses. Her, hvor mange af de hundrede af millioner fugle flyver enten nord eller sydpå, har man valgt at lave en forskningsstation. En del af fuglene indfanges i uskadelige net og ringmærkes, så man kan følge deres færd. Research centret giver også mulighed for at lære mere om fuglene, ligesom der er observationsposter, hvor du kan nyde udsigten og studere de mange fugle i naturlige omgivelser. Tilmed er der gratis adgang til centret året rundt, men du er selvfølgelig velkommen til at donere til stedet.

Dagsture til Jordan eller Egypten

Eilat ligger lige midt mellem den Egyptiske Sinai-ørken og den Jordanske havneby Aquaba, der begge byder på spændende oplevelser. Det er f.eks. muligt at komme på en dagstur til det berømte St. Catherine kloster og Mount Sinai, hvor Moses efter sigende skulle have talt med Gud i den brændende busk. Det skal dog siges, at sikkerhedssituationen i Sinai til tider kan være spændt, så det er en god ide at holde sig opdateret med Udenrigsministeriets rejsevejledninger samt det lokale politi, inden du tager afsted på turen. 
Jordan derimod er sikkert område og selve Aquaba byder på mange spændende oplevelser - og man behøver derudover ikke at tage på guidede tur til byen. Fra Eilat går der derudover også arrangerede ture til den berømte Jordanske oldtidsby Petra, der bl.a. er kulisse i Indiana Jones og det sidste korstog. 
For at krydse grænserne til hhv. Egypten eller Jordan skal du have visum. Visum kan for de fleste nationaliteter købes direkte ved grænsen, men oftest skal de betales i lokal møntfod, f.eks. Jordanske Dinarer - der dog kan veksles ved grænsen. Derudover kan man ikke tage udlejningsbiler med over grænsen, så det kan anbefales at tage med bus eller taxi til Aquaba.

Oplev stjerner og galakser i Negev ørkenen

Negev ørkenen ligger også godt til den ivrige stjernekigger og de mange meget mørke områder gør, at du kan komme til at se stjernerne helt klart. "What's up!" Observatory der ejes og ledes af astronomen Eitan Schwarz, tager dig med ud til områder, der giver de bedst mulige forhold for at nyde stjernehimlen. Eitan fortæller entusiastisk om de forskellige stjerner, stjernetåger og planeter, mens han viser dem frem, både i det medbragte teleskop, almindelige kikkerter og ved at udpege f.eks. stjernebilleder med hans kraftige laserpen. Det er en oplevelse, der kan nydes af alle, børn som voksne, og afhængig af årstiden er det muligt at få et enestående kig på vores egen galakse - Mælkevejen.

Nemt at komme til Eilat

Der er flere måder at komme til Eilat på, men den nemmeste for mange danskere er at tage flyet til Eilat. I vinterperioden har området et behageligt klima med mellem 20-25 grader i dagstimerne, men om sommeren kan det blive væsentligt varmere. 
Som rejsende til Israel skal du være opmærksom på, at der kan forekomme en del sikkerhedstjek, men som hovedregel er de nemt overstået. Hold hovedet koldt og svar venligt og ærligt på alle spørgsmål, også selvom de kan blive gentaget flere gange, så går det let og smertefrit. Ved indrejse i landet kan du bede om ikke at få stemplet dit pas, da mange muslimske lande kan finde på at nægte dig adgang, hvis du har et israelsk stempel i passet. I stedet får du udleveret et kort med billede og visa data, som du afleverer igen ved udrejse fra landet.

Fakta om Israel

Hovedstaden i Israel er Jerusalem. Tel Aviv er labdets største by.

Befolkningstal: Ca. 8,5 mio.

Areal: Ca. 20.770 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 3.146 til Tel Aviv

Mest besøgte attraktioner: Jerusalem, Masada, Det Døde Hav samt Eilat.

Mere information:

Turistinformation: Israel