Israel - 10 steder du skal opleve i Jerusalem
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Jerusalem

10 steder du skal opleve i Jerusalem

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den Israelske Stats Turistinformation

Jerusalem er vel nok en af verdens mest omstridte byer. Byen har gennem historien været helt ødelagt to gange, og er blevet angrebet mere end 50 gange. Det er byen hvor de tre store abrahamiske religioner jødedommen, kristendommen og Islam mødes på godt og ondt.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

Jerusalem, der i dag er udråbt til hovedstad for både Israel og den Palæstinensiske stat, er spækket med hellige og historiske steder. Vi har her udvalgt 10 seværdigheder, du bør opleve i den spændende, gamle by.

Vestmuren, Kotel, Grædemuren

Vestmuren, Kotel eller Grædemuren, som den også kaldes, er en af de helligste steder i jødedommen og ligger på tempelbjerget i Jerusalem. Muren er det eneste levn fra Det Andet Tempel, der blev revet ned af romerne under Jerusalems ødelæggelse i 70 e.Kr. Her kan du opleve at jøderne beder, fejrer Bar Mitzva eller græder over templets ødelæggelse. Bedeområdet foran muren er delt op i en afdeling for mænd og en for kvinder. Det er for det meste også muligt at komme ned og se de spændende arkæologiske udgravninger under Vestmuren.

Klippemoskeen på Tempelbjerget

På toppen af Tempelbjerget finder du både den store, smukke blå Klippemoske, der med sin gyldne kuppel, er en af de lettest genkendelige bygninger i Israel, samt Al-Aqsa moskeen, der er det tredje mest hellige sted i verden, iflg. Islam. Klippemoskeen ligger på det sted, hvor jødernes andet tempel lå, indtil Jerusalem blev ødelagt af romerne, og er derfor også et af de helligste steder i jødedommen. Det skulle være her at profeten Mohammed steg til himmels.

Det arabiske marked i den gamle bydel

Den gamle bydel i Jerusalem byder på mange spændende oplevelser. Bl.a. er det arabiske marked helt sikkert et besøg værd. Stemningen er i top og du kan finde alt fra lokale madvarer over made-in-China tingel-tangel til religiøse ikoner og statuetter. Husk at prutte om prisen for her er med garanti en "special price for you my friend". Araberne kan være påtrængende og er du mere til en afslappet handel, kan det anbefales at gå på det jødiske marked i stedet.

Det jødiske marked

Det jødiske marked syder af stemning. Her finder du et enormt udvalg af spændende krydderier, lækker mad fra hele verden, frugt og grønt fra lokalområdet, tøj og meget mere. Stemningen er noget mere afslappet end på det arabiske marked - og du bliver ikke presset på samme måde, men der er stadig gode muligheder for at slå en rigtig god handel af.

Gravkirken

Den Hellige Gravs Kirke, eller Gravkirken i Jerusalem, er bygget på Golgata, hvor Jesus iflg. Kristendommen blev korsfæstet. Kirken er den mest hellige kirke i Kristendommen og huser flere forskellige fraktioner af den kristne tro. I Gravkirken kan du se stedet, hvor Jesus iflg. Bibelen blev korsfæstet samt den hellige grav, hvorfra Jesus skulle være genopstået.

Getsemane have

Getsemane have, der er en olivenlund for foden af Oliebjerget, spiller en vigtig rolle i bibelhistorien. Jesus og disciplene kom efter signede tit i haven og det var her de overnattede efter Den Sidste Nadver. Man mener at den Romersk Katolske kirke "Church of All Nations", der ligger lige ved siden af haven, er det sted hvor Jesus bad til gud, natten inden han blev arresteret og korsfæstet. 

Haven er utrolig smuk – og mange af de gamle oliventræer siges at have været unge skud på Jesus tid.

Nationalmuseet med dødehavsrullerne

Israel Museum er staten Israels nationalmuseum, der i dag dækker et areal på mere end 50.000 m2. Her kan du opleve moderne kunst, en smuk have med mange skulpturer, arkæologiske fund mm. Blandt andet er der opført en kopi af Jerusalem, som den så ud på Jesus tid, før romerne ødelagde byen. En af de mest bemærkelsesværdige udstillinger er vel nok dødehavsrullerne. Et uddrag af dødehavsrullerne er udstillet i en særlig bygning, der har form som låget på en af de vaser teksterne blev fundet i.

Holocaust museet Yad Vashem

Yad Vashem - holocaust museet - blev bygget for at mindes de mange jøder der blev dræbt af nazisterne under anden verdenskrig. Udstillingen bringer dig gennem en slags labyrint med udstillinger der i en slags historisk tidslinje bringer dig gennem hele tiden op til - og under 2. verdenskrig. Der er også eksempler på de mange heltemodige mennesker, der hjalp jøder med at flygte fra nazisternes dødslejre. Det sidste stop i udstillingen er det store rum, hvor man har registreret alle de ofre, man har kunnet finde informationer på. En rigtig stærk oplevelse. Det er gratis at besøge museet.

Oliebjerget

Fra udsigtspunktet på Oliebjerget er der en enestående udsigt over Jerusalem. Herfra kan du se hele den gamle bydel med bl.a. Tempelbjerget og Klippemoskeen. Derudover kan man også komme ind på den jødiske kirkegård, der har ligget på Oliebjerget i over 3.000 år. Iflg. De hellige skrifter er det her Kristus vil komme igen og bringe de afdøde tilbage til livet. Ikke langt fra udsigtspunktet kan du komme ned i Profeternes Grav, hvor de jødiske profeter Haggai, Zechariah og Malachi menes at være begravet.

Det østrigske hospice

Trænger du til et øjebliks ro og fred - og en kop god kaffe med tilhørende lækkert bagværk - kan det anbefales at besøge det østrigske hospice, der ligger i den arabiske del af den gamle by. Her kan du nyde en apfelstrudel eller en sachertorte, enten i den indendørs cafe eller på den grønne og frodige udendørs tagterrasse, hvorfra der er udsigt direkte ned til gaden. Stedet er som en oase i byen - og alligevel tæt på det hele.

Fakta om Israel

Hovedstaden i Israel er Jerusalem. Tel Aviv er labdets største by.

Befolkningstal: Ca. 8,5 mio.

Areal: Ca. 20.770 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 3.146 til Tel Aviv

Mest besøgte attraktioner: Jerusalem, Masada, Det Døde Hav samt Eilat.

Mere information:

Turistinformation: Israel