Persepolis - et antikt kongepalads, Iran
Log ind Log ind
Persepolis - et antikt kongepalads

Persepolis - et antikt kongepalads

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Viktors Farmor

Dagens udflugt går til oldtidspaladset Persepolis, der ligger ca. 60 km nord for Shiraz.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Oldtidsbyen Persepolis

Vi sættes af bussen et lille stykke før billetkontoret ind til Persepolis, hvor man også kan deponere sin rygsæk, da det ikke er tilladt at tage større tasker med ind på det antikke område, der ligger for foden af Kuh-i Tahmat-bjerget. Fra billetkontoret, hvor der ses en model af området, er der ca. 300 meter at spadsere før vi kommer til en mindre glaspavillon, hvor vi går gennem sikkerhedskontrol før vi står over for selve indgangen til Persepolis.

Det var den persiske kong Darius I - også benævnt Darius den Store (550-486 f.Kr.) - der påbegyndte opførelsen af Persepolis paladset, som senere blev udbygget af hans søn Kong Xerxes I (518-465 f.Kr.) og dennes søn Artaxerxes, som døde i 424 f.Kr. Da Alexander den Store erobrede verden, lagde han Persepolis i ruiner ved af brænde stedet ned i 331 f.Kr. - men først efter at 5.000 heste og 3.000 kameler havde båret alle skattene i sikkerhed - umådelige rigdomme. De store ødelæggelser skulle ses som gengældelseshævn for persernes tidligere angreb på Athen. Stedet blev herefter forladt og anlægget blev glemt og lå begravet i vældige sandmasser indtil arkæologer og videnskabsfolk i starten af 1700-årene begyndte at grave og opmåle paladset. Blandt disse var tyskeren Carsten Neibuhr, der var udsendt af den danske konge, og i 1765 opmålte stedet med stor nøjagtighed og aftegnede relieffer og kopierede kileskrifterne på marmorvæggene, så andre senere kunne tyde denne skrift. Persepolis blev kun brugt tre uger om året, og oplysninger om hvad der foregik, har man utroligt mange oplysninger om fra de ca. 30.000 lertavler med kileskrift, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet. 

Porten for alle nationer - Xerxes Port

Paladset er bygget ca. 15 meter over niveau og to trapper med lave trappetrin leder os op til den kunstigt skabte terrasse og indgangsportalen. Nogle mener, at de nu træbelagte trappetrin har den lave hældning fordi man skulle kunne få heste med op til paladsindgangen - Porten for alle nationer. Denne port kaldes også Xerxes Port og var på forsiden udsmykket med to store tyrehoveder og på bagsiden med to menneskeansigter på bevingede dyrekroppe, der vender ind mod modtagehallen. Har man gode øjne kan man skimte Neibuhrs initialer og årstal på venstre side af porten som et vidnesbyrd om sin tilstedeværelse. Her ses også andre signaturer. (I dag er det naturligvis strengt forbudt at beskadige et af Verdens bedst bevaret arkæologiske fund). På søjler ses relieffer af kongen afbilledet øverst som modtager gæster og nedenunder ses flere rækker af bevæbnede soldater. Herfra følger vi hovedvejen forbi rester af bl.a. stalde til de 100 søjlers hal og ser også resterne af det enorme skattekammer. Her blev kostbarhederne opbevaret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 ”udødelige soldater”.

Relieffer ved trappen til Apadan

Persepolis største palads Apadana, havde en store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler og det tog 30 år at opføre. I dag er her blot 13 søjler tilbage.

Ved den østvendte indgang til Apadana går to symmetriske trapper op til selve paladset. Disse trapper er udsmykket med nogle af historiens allerfineste og velbevarede relieffer, der bl.a. viser processioner af tributbærere fra andre lande. Her er skytere fra området ved Sortehavet, her ses lydiere fra Vesttyrkiet samt en delegation fra Indus Dalen. Alle bærer gaver frem til kongen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres på ryggen af tjenere, og her er et væld af detaljer i klædedragter og hovedbeklædninger. Detaljerigdommen er således helt enestående og de forskellige folk er afbilledet med eget udseende bl.a. med fine detaljer af skæg - alt udført i profil. Her ses også forskellige dyr i ledtog med folkene. Større relieffer viser løvers kamp mod tyre, hvor løven har bidt sig fast i tyrens bag. 

Darius vinterpalads

I den fritid hvor vi ikke guides gennem Persepolis, besøger vi Darius vinterpalads, der ligger i forlængelse af Apadana og som er opført omkring 486 f.Kr. Her ses rester af flere døråbninger ind til forskellige royale rum og badeværelser m.v. - alt hævet ca. to meter over niveau. 

Artaxerxes III palads

I et hjørne af hele komplekset ses resterne af Artaxerxes III Palads, hvor der ses flere billeder af delegerede og tjenere. 

Xerxes palads

Ved siden af ligger Xerxes palads og her ses bl.a. et relief af Ahura Mazda den eneste gud i den ældgamle iranske religion zarathustrisme. 

Artaxerxes II klippegrav

Oppe på Kuh-i Tahmat-bjerget ligger to klippegrave Artaxerxes III til højre og Artaxerxes II til venstre som er lidt lettere at komme op til. En smal sti leder os derop forbi de sirligt opstillede sten til platformen foran klippegraven, der er smukt dekoreret med enorme relieffer udhugget i klipperne. Fra klippegraven er der en flot udsigt ud over hele Persepolis og med de bagved liggende bjergtoppe. 

Kongegrave ved Naqsh-e Rostam

Omkring tre kilometer nord for Persepolis ligger kongegravene, hvor Neibuhr også foretog opmålinger. Det må også her have været et ufatteligt arbejde at udgrave de lodrette klippevægge og dekorere dem med de kæmpestore klipperelieffer. Her ligger flere af de achæmenidiske konger begravet - i hver sin sarkofag inde i klippehulerne - Xerxes, Artaxerxes I, Darius I og Darius II.

Kongegravene blev plyndret af Alexander den Store under hans erobringer, men klippereliefferne pryder endnu kongegravene. På højen foran gravene står en enkel 12 meter høj kalkstenbygning - Kaba-e Zardosht - hvis formål man ikke er sikker på. Der er ikke adgang til selve huset, hvis trappeindgang findes i en fordybning i bakken. 

Efter besøget kører vi tilbage mod Shiraz og har et kort stop vi ved Koranporten - indgangen til byen - og efter endnu en dag i Shiraz fortsætter rundrejsen i Iran mod Yazd - byen med de mange vindtårne. 

Fakta om Iran

Hovedstaden i Iran er Teheran. 

Befolkningstal: Ca. 80,3 mio.

Areal: Ca. 1.648.195 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 3.677 km til Teheran

Mest besøgte attraktioner: Shiraz, Persepolis samt Isfahan med mange fine paladser og mausoleer etc.

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Iran