Persepolis - et antikt kongepalads, Iran
Log ind Log ind
Persepolis - et antikt kongepalads

Persepolis - et antikt kongepalads

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Viktors Farmor

På denne rundrejse i Iran går dagens udflugt til oldtidspaladset Persepolis, der ligger ca. 60 km. nord for Shiraz.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Oldtidsbyen Persepolis

Persepolis var et af det gigantiske Perserrigets kongepaladser omkring 550-330 år f.v.t. og blev benyttet til vigtigste religiøse ceremonier tre uger omkring det persiske nytår (na ruz) ved forårsjævndøgn den 21. marts samt til repræsentative forhold, hvor kongen modtog skatter og gaver fra vasalstaterne og fremmede lande.

Ved ankomsten deponeres din rygsæk, da det ikke er tilladt at tage større tasker med ind på det antikke område, der ligger for foden af Kuh-i Tahmat-bjerget. Fra billetkontoret, hvor der ses en model af området, er der ca. 300 meter at spadsere, før du kommer til en mindre glaspavillon, hvor sikkerhedskontrollen er lige før selve indgangen til Persepolis, som i 1979 blev medtaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Det var den persiske kong Darius I - også benævnt Darius den Store (550-486 f.v.t.) - der påbegyndte opførelsen af Persepolis paladset, som senere blev udbygget af hans søn Kong Xerxes I (518-465 f.v.t.) og dennes søn Artaxerxes, som døde i 424 f.v.t. Da Alexander den Store erobrede verden, lagde han Persepolis i ruiner ved af brænde stedet ned i 331 f.v.t. - men først efter at 5.000 heste og 3.000 kameler havde båret alle de erobrede skatte i sikkerhed - umådelige rigdomme. De store ødelæggelser skulle ses som gengældelseshævn for persernes tidligere angreb på Athen. Stedet blev herefter forladt og anlægget blev glemt og lå begravet i vældige sandmasser indtil arkæologer i starten af 1700-årene begyndte at grave og opmåle paladset. Blandt disse var tyskeren Carsten Neibuhr, der var udsendt af den danske konge og i 1765 opmålte stedet med stor nøjagtighed og aftegnede relieffer og kopierede kileskrifterne på marmorvæggene, så andre senere kunne tyde denne skrift. Persepolis blev kun brugt tre uger om året, og oplysninger om hvad der foregik, har man utroligt mange oplysninger om fra de ca. 30.000 lertavler med kileskrift, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet.

Adgang til Persepolis

Adgang til Persepolis

Porten for alle nationer - Xerxes Port

Paladset er bygget ca. fem meter over niveau og to trapper med lave trappetrin leder dig op til den kunstigt skabte terrasse og indgangsportalen. Nogle mener, at de nu træbelagte trappetrin har den lave hældning, fordi man skulle kunne få heste med op til paladsindgangen - Porten for alle nationer. Denne port kaldes også Xerxes Port og var på forsiden udsmykket med to store tyrehoveder og på bagsiden med to menneskeansigter på bevingede dyrekroppe, der vender ind mod modtagehallen. Har du gode øjne, kan du skimte Neibuhrs initialer og årstal på venstre side af porten som et vidnesbyrd på hans tilstedeværelse. Her ses også andre signaturer. (I dag er det naturligvis strengt forbudt at beskadige et af Verdens bedst bevaret arkæologiske fund). På søjler ses relieffer af kongen afbilledet øverst som modtager gæster og nedenunder ses flere rækker af bevæbnede soldater. Herfra følges hovedvejen forbi rester af bl.a. stalde til de 100 søjlers hal og her ses også resterne af det enorme skattekammer. Der blev kostbarhederne opbevaret, og til at passe på det hele, havde man 10.000 ”udødelige soldater”.

Søjler ved porten for alle nationer - Xerxes Port

Søjler ved porten for alle nationer - Xerxes Port

Relieffer ved trappen til Apadana

Persepolis største palads Apadana, havde en store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler og det tog 30 år at opføre. I dag er her blot 13 søjler tilbage.

Ved den østvendte indgang til Apadana går to symmetriske trapper op til selve paladset. Disse trapper er udsmykket med nogle af historiens allerfineste og velbevarede relieffer, der bl.a. viser processioner af tributbærere fra andre lande. Her er skytere fra området ved Sortehavet, her ses lydiere fra Vesttyrkiet samt en delegation fra Indus Dalen. Alle bærer gaver frem til kongen. Du ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres på ryggen af tjenere, og her er et væld af detaljer i klædedragter og hovedbeklædninger. Detaljerigdommen er således helt enestående og de forskellige folk er afbilledet med eget udseende bl.a. med fine detaljer af skæg - alt udført i profil. Her ses også forskellige dyr i ledtog med folkene. Større relieffer viser løvers kamp mod tyre, hvor løven har bidt sig fast i tyrens bag. 

Apadana paladset i Persepolis

Apadana paladset i Persepolis

Darius vinterpalads

I forlængelse af Apadana paladset ligger Darius vinterpalads som er opført omkring 486 f.v.t. Her ses rester af flere døråbninger ind til forskellige royale rum og badeværelser m.v. - alt hævet ca. to meter over niveau. 

Darius vinterpalads

Darius vinterpalads

Artaxerxes III palads

I et hjørne af hele komplekset ses resterne af Artaxerxes III Palads, hvor der er flere billeder af delegerede og tjenere.

Artaxerxes III palads

Artaxerxes III palads

Xerxes palads

Ved siden af ligger Xerxes palads og her ses bl.a. et relief af Ahura Mazda den eneste gud i den ældgamle iranske religion zarathustrisme.

Tyrehoved

Tyrehoved

Artaxerxes II klippegrav

Oppe på Kuh-i Tahmat-bjerget ligger to klippegrave Artaxerxes III til højre og Artaxerxes II til venstre som er lidt lettere at komme op til. En smal sti leder dig derop forbi de sirligt opstillede sten til platformen foran klippegraven, der er smukt dekoreret med enorme relieffer udhugget i klipperne. Fra klippegraven er der en flot udsigt ud over hele Persepolis og med de bagved liggende bjergtoppe. 

Artaxerxes III grav

Artaxerxes III grav

Kongegrave ved Naqsh-e Rostam

Omkring tre kilometer nord for Persepolis ligger kongegravene, hvor Neibuhr også foretog opmålinger. Det må også her ved Naqsh-e Rostam have været et ufatteligt arbejde at udgrave de lodrette klippevægge og dekorere dem med de kæmpestore klipperelieffer. Her ligger flere af de achæmenidiske konger begravet - i hver sin sarkofag inde i klippehulerne - Xerxes, Artaxerxes I, Darius I og Darius II.

Kongegravene blev plyndret af Alexander den Store under hans erobringer, men klippereliefferne pryder endnu kongegravene. På højen foran gravene står en enkel 12 meter høj kalkstenbygning - Kaba-e Zardosht - hvis formål man ikke er sikker på. Der er ikke adgang til selve huset, hvis trappeindgang findes i en fordybning i bakken. 

Kongegravene ved Naqsh-e Rostam

Kongegravene ved Naqsh-e Rostam

Næste dag fortsætter rundrejsen i Iran mod Yazd - byen med de mange vindtårne. 

Fakta om Iran

Hovedstaden i Iran er Teheran. 

Befolkningstal: Ca. 80,3 mio.

Areal: Ca. 1.648.195 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 3.677 km til Teheran

Mest besøgte attraktioner: Shiraz, Persepolis samt Isfahan med mange fine paladser og mausoleer etc.

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Iran