Agra - med Taj Mahal, et af Verdens vidundere, Indien
Log ind Log ind
Agra - med Taj Mahal, et af Verdens vidundere

Agra - med Taj Mahal, et af Verdens vidundere

Denne morgen fortsætter rundrejsen i Nordindien ad ad Den Gyldne Trekant mod den gamle kongeby Agra.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Undervejs beretter den danske rejseleder om det indiske kastesystems fire grundgrupperinger: 1. Kunne lære fra sig, 2. Militær/politi, 3. Landbrug/handel, 4. Uden uddannelse. Normalt er man født ind i kastesystemet, der er flere tusinde år gammelt, men man kan flytte sig. En mand ved navn Buddha Siddhartha Gautama gjorde op med kastesystemet og grundlagde buddhismen omkring 500 år f.v.t. Grundelementet i hinduismen og buddhismen er at gøre noget godt for andre for at blive genfødt som et bedre menneske eller opnå nirvana. 

Itimad-ud-Daulah (Baby Taj)

Lidt uden for Agra er vi fremme ved Itimad-ud-Daulah og fra en imponerende rød indgangsportal kommer vi ind i et stort kvadratisk område med have og gennemgående kanaler, hvor der midt på pladsen står et stort mausoleum. Itimad -ud-Daulah, der både kaldes ”Baby Taj” eller ”Juvelæsken”, er et gravsted for Mirzā Ghiyās Beg, faderen til Nur Jahan gift med stormogulen Jahangir. Dette mausoleum blev bygget mellem 1622 og 1628 i hvidt marmor dekoreret med røde sandsten. I hvert hjørne af bygningen ses 13 meter høje tårne. Indvendigt står flere stenkister i meget smukke rum dekoreret med farverige blomstermotiver og et flot loft under kuplen. Anlægget, der betragtes som et af højdepunkterne inden for muslimsk arkitektur, ligger helt ned til Yamuna-floden.

Indgangsportal ved Itimad-ud-Daulah i Agra

Indgangsportal ved Itimad-ud-Daulah i Agra

Marionetteater i Agra

Inden vi ankommer til næste attraktion - Det Røde Fort i Agra - serveres der frokost i en dejlig fredfyldt have, hvor en musiker underholder og hvor vi efterfølgende ser et lille teaterstykke opført med marionetdukker.

Marionetdukker underholder under frokost i Agra

Marionetdukker underholder under frokost i Agra

Det Røde Fort i Agra

Agra er kendt for at være Indiens tidligere hovedstad og trængslen er - som andre steder - voldsom. Dette mægtige fort er bygget massivt i røde sten med en dyb voldgrav omkring. Overalt kravler aber op og ned ad rør og mure. Vi kommer gennem en imponerende indgangsportal og ind i et stort parkområde, der engang var Indiens magtcentrum. Det var stormogulen Akbar der påbegyndte opførelsen, men det var under stormogul Shah Jahan at fortets smukke bygninger blev skabt - samtidig med at Taj Mahal blev bygget længere oppe ad Yamuna-floden. 

Det Røde Fort i Agra

Det Røde Fort i Agra

Det var også her, at Shah Jahan blev holdt i husarrest af sin næstældste søn de sidste otte år af sit liv - og kunne herfra se til sin elskedes gravsted Taj Mahal. Det meste er bygget i røde sten og vi kommer gennem forskellige gårde alle prydet med sirlige kunstudsmykninger. I tilknytning til Det Røde Fort, der kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 1983, ligger en hvid moské lige uden for indermuren.

Arkade

Arkade

Taj Mahal - et af verdens vinundere

Efter en nat på Hotel Taj Gateway i Agra ligger tågen atter over landet og denne dag besøges et af verdens vidundere Taj Mahal. Bussen får dog ikke lov til at komme helt tæt på bygningen, der lider under luftforureningen fra bl.a. biler, så vi kommer over i mindre køretøjer og køres det sidste stykke frem til indgangen. Her skal vi gennem security og må ikke have andet med end kameraer (tasker/rygsække m.v. bliver i bussen).

Shah Jahan byggede Taj Mahal mellem 1631-1653 til sin afdøde yndlingshustru Arjumand Banu Begum - også kaldt Mumtaz Mahal - der døde i barselsseng i 1631, og er kendt som den ultimative kærlighedserklæring. Efter sin død blev han også begravet her ved siden af sin elskede. Det siges at det tog 22.000 mand at bygge Taj Mahal på 22 år. 

Desværre dækker tågen i dag for det perfekte syn af dette helt symmetrisk opbyggede mesterværk. Vi kommer gennem flotte røde bygningsværker ind i selve det rektangulære parkanlæg der strækker sig 1 x 1,8 km. Foran selve den hvide marmorbygning ses en gennemgående kanal og på hver side er bygget ens røde bygninger. Til venstre - mod Mekka - ses en moské og til højre en lignende bygning, men den er tom. Blot for at bevare symmetrien. 

Taj Mahals hvide marmor er dekoreret med forskellige mønstre og kærlighedsdigte over portene. Vi ledes gennem selve gravstedet symboliseret med et par kister. Selve graven ligger langt under mausoleet. Når du står foran det, kan du forstå, hvorfor nogle kalder Taj Mahal for verdens smukkeste bygning, og hvorfor det har sin plads blandt verdens vidundere. Dette enestående muslimske bygningsværk kom da også på UNESCO’s verdensarvsliste i 1983.

Taj Mahal i Agra

Taj Mahal i Agra

Efter besøget sætter bussen kurs mod Ranthambhore, hvor helt andre eventyr venter. Turen tager omkring seks timer og undervejs bydes der på lokal fremstillet rom - som er særdeles god - og billig. (En flaske koster omkring 17 danske kroner!) I Ranthambore checker vi ind på det eminente Hotel Nahargarh Haveli og gør klar til safari i Ranthambore National Park. 

Fakta om Indien

Hovedstaden i Indien er New Delhi. 

Befolkningstal: Ca. 1,3 mia. hvilket er Verdens næststørste befolkning (efter Kina).

Areal: Ca. 3.287.240 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 5.855 km til New Delhi

Mest besøgte attraktioner: Rundturen mellem New Delhi og Agra (med Taj Mahal - et af Verdens 7 vinundere) og Jaipur. Ruten er kendt som Den Gyldne Trekant. Også badeferie f.eks. i Goa er populært. 

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Indien