Kutaisi med middelalderkatedral og -kloster, Georgien
Log ind Log ind
Kutaisi med middelalderkatedral og -kloster

Kutaisi med middelalderkatedral og -kloster

Vi overnatter i Kutaisi, der er den næststørste by efter hovedstaden Tbilisi. Her ligger to UNESCO-beskyttede attraktioner - Bagrati Katedralen og Gelati Klostret.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Bagrati katedralen

Bagrati katedralen er symbolet på et forenet Georgien og er opkaldt efter den første konge i det forenede Georgien Kong Bagrat III (978-1014). Iflg. en inskription på facaden stod den originale katedral færdig i 1004. Facaden har i øvrigt flere meget smukke relieffer samt ældgamle inskriptioner. I 1691-92 blev katedralen sprængt i luften af invaderende tyrkiske styrker og i århundrederne efter fortsatte ødelæggelserne bl.a. i 1769. Katedralen stod i mange år derfor som en ruin uden tag, men i 2008 besluttede præsident Saakashvili at katedralen skulle genopbygges og i den forbindelse fandt arkæologer rester af den tidligste kirke under katedralens marmorgulv, ligesom man fandt flere kongegrave. Denne korsformede katedral, der ligger højt over Kutaisi, er berømt for sine store proportioner med fine søjler med kapitæler ved indgangen samt en enorm kuppel, der bæres af fire store søjler. Katedralen ligger omgivet af en tidlig fæstningsmur, der er rester efter en borg fra det 5. og 6. århundrede og kom på UNESCO's verdensarvsliste allerede i 1994. Inde i katedralen ses mange uvurderlige ikoner og mens vi iagttager ikonostasen, afbrydes vi, da biskoppen med et stort hvidt fuldskæg pludselig træder ind iført sort kappe og sort bispehat. Straks bliver der stille og kirkens besøgende bøjer sig mod biskoppen, der gør klar til den forestående messe. I position går han hen til en tronstol, hvor den sorte kappe skiftes med en gylden kappe og en gylden bispehat. De lokale har alle tændt lys som de bærer i hånden og venter på at messen går i gang. Som turister vil vi ikke forstyrre messen og trækker uden for - til en overraskelse.

Folkemusikere ved katedralen

Den danske rejseleder og den lokale guide har aftalt at vi mødes med fire lokale folkemusikere. Neden for katedralen står et kæmpekors og bag dette venter musikerne klædt i folkedragter.  Vi sætter os på resterne af den tidligere fæstningsmur og får prøver på georgiske sange. Ganske betagende og en fin afslutning på dette besøg.

Markedet i Kutaisi

Nogle af de medrejsende har ytret ønske om at se et georgisk marked og vi kører derfor ned til centrum af Kutaisi, der anses for at være Georgiens ældste by grundlagt i det 17. århundrede før vores tidsregning. De gamle grækerne etablerede en koloni her i det 7. århundrede f. Kr., så handel er på ingen måde nyt her. Vi stopper midt i centrum ved den overdækkede markedsplads, der er let genkendelig ved et stort monumentalt relief, der viser det arbejdende folk på gavlen ved markedspladsen. Her er små boder med stort set alt fra kød og fisk til frugt og grønt, blomster og tøj samt andre dagligdags fornødenheder. Man kan undre sig over hvorfor kunderne vælger en handlende frem for en anden som handler med akkurat samme produkt lige ved siden af, men det bliver oplyst, at kunden ofte får rabat, hvis denne kommer igen og igen til den samme handlende! Markederne adskiller sig ikke meget fra hinanden, så har man set et ”har man set de fleste”.

Gelati-klosteret - et af Kong David - Byggerens mesterværker

Dette velbevarede kompleks bestående af et kloster med kirke, katedral og klokketårn samt et akademi blev grundlagt i 1101 af Kong David - Byggeren (1073-1123), en af Georgiens største konger, og står fortsat som et af de fineste eksempler på middelalderarkitektur i Georgien. I middelalderen var komplekset det mest berømte center for oplysning og viden, hvis omdømme nåede langt ud over hele Kaukasus-området. Gelati klosteret består af flere bygninger, hvor Katedralen til Jomfruen midt i komplekset er den dominerende opført mellem 1106 og 1125. 
Indvendigt er katedralen - fra gulv til loft - dækket med klare, farverige fresker, hvoraf nogle stammer tilbage fra byggeriets påbegyndelse. Væggene og den store kuppel samt hvælvingerne er prydet med mange forskellige motiver. Øverst i kuplen ses Jesus som holder øje med dig, og på de fire søjler, som bærer kuplen, ses de fire evangelister. Mest bemærkelsesværdigt er et overdådigt mosaikbillede af Jomfruen med Barnet flankeret af ærkeenglene Micael og Gabriel, der ses i katedralens absis. Billedet består af 2,5 mio. mosaikbrikker og er skabt omkring år 1130 og regnes for et af Georgiens fineste, hellige kunstværker. Det er imponerende hvor mange fine fresker og mosaikker som findes i denne katedral. Flere af Georgiens konger er portrætteret på væggene, her iblandt bygherren Kong David - Byggeren. Det var Kong David - Byggerens ønske at blive begravet under indgangen til akademiet, således at alle som kom her kunne træde på hans grav og huske ham til evig tid. Også Gelati klosteret er naturligvis medtaget på UNESCO's verdensarvsliste.
Foran os har vi en lang køretur  ind i Svaneti-regionens fantastiske bjergområde for at nå frem til byen Mestia - for fonden af Kaukasus.

Fakta om Georgien

Georgiens hovedstad er Tbilisi med ca. 1,2 mio. indbyggere

Befolkningstal: ca. 6 mio.

Areal: ca. 69.700 km²

Afstand fra Danmark: ca. 2.794 km

Vigtigste turistattraktion: Hovedstaden Tbilisi

Læs mere på:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Georgien