Kraft og saft bl.a. hos Lago's vingård i Chardakhli, Georgien
Log ind Log ind
Kraft og saft bl.a. hos Lago's vingård i Chardakhli

Kraft og saft bl.a. hos Lago's vingård i Chardakhli

Før vi helt forlader bjergene kører vi gennem Enguri-dalen - akkurat som på udturen - langs den turkisfarvet og meget smukke sø Jvar Reservoir, der viser sig at være en opdæmmet sø.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Enguri dæmningen

Vi gør holdt ved Enguri dæmningen og spadserer den korte afstand frem til en udsigtsplatform højt oppe over den 271,5 meter høje dæmning. Arbejdet med byggeriet af dette kraftanlæg, der er det største hydroelektriske anlæg i Georgien, blev påbegyndt i 1961 og stod færdig i 1987. I dag leverer anlægget 40% af Gerogiens energiforbrug. 

Overnatning i Kutaisi

Vi har endnu en overnatning på bjerget med udsigt udover Kutaisi og fortsætter dagen efter videre østover. Vi passerer Rikoti passet, 996 moh. der ligger på en højderyg, som er skudt ud fra de høje Kaukasusbjerge og danner skellet mellem det vestlige og det østlige Georgien. Herefter kommer vi ind i det mest frugtbare kulturlandskab med vinmarker, frugtplanteger etc. Et område som godt kan kaldes ”Georgiens spisekammer”. 

Lagos vinkælder i Chardakhi

Det siges, at vinen kommer fra Georgien, hvor man har dyrket vin i mere end 7.000 år. Ordet ”vin” kommer fra det georgiske ord ”gvino”. Naturligvis har vi drukket både øl og lokal vin på vores rundrejse i Georgien, men i dag får vi mulighed for at høre mere om vinfremstillingen ved et besøg hos Lago's Wine Cellar i landsbyen Chardakhli. Her smager vi på den økologiske vin, der fremstilles efter helt traditionelle metoder ved at druerne med skal og stilk lægges i lerkar nedgravet i gulvet. Den naturlige bakterieflora på drueskallerne får vinen til at gære uden andre tilsætningsstoffer og når vinen er færdig hældes den på flasker.  Vi får naturligvis smagt både rød og hvid vin samt stedets chacha (lokal grappa) - og så serverer stedet en dejlig frokost, inden vi fortsætter det sidste stykke til Tbilisi. Vinen fra Lagos vinkælder er på listen over unikke vine på Hotel Ritz i London. 

Tbilisi i nattelyset

I denne artikelseries første afsnit har jeg skrevet om de seværdigheder vi nåede at opleve de dage vi var i Georgiens hovedstad. Men aften- og nattelivet er også noget helt særligt, f.eks. i de populære smalle gågader omkring Erekle II Street, hvor restauranter og barer ligger skulder ved skulder og hvorfra musikken runger ud i gaden. En helt overdådig frokost blev indtaget på restaurant Assa Hall - et dyrt, men bestemt anbefalelsesværdigt spisested. Også restauranten Old Metekhi på den anden side af Mtkvari-floden, hvor vi nød afskedsmiddagen, kan anbefales.

Og så er der hele den nattebelyste gamle bydel med Narikala-fæstningen på toppen - et syn som sætter sig på nethinden.

Fakta om Georgien

Georgiens hovedstad er Tbilisi med ca. 1,2 mio. indbyggere

Befolkningstal: ca. 6 mio.

Areal: ca. 69.700 km²

Afstand fra Danmark: ca. 2.794 km

Vigtigste turistattraktion: Hovedstaden Tbilisi

Læs mere på:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Georgien