Jessica - den tamme flodhest i Sydafrika
Log ind Log ind
Jessica - den tamme flodhest

Jessica - den tamme flodhest

På denne ferie i Sydafrika går en af udflugterne til en tam flodhest med navnet Jessica, der blev opfostret af et menneske fra den var ganske lille.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit
Flodhesten Jessica tager i mod gæsterne

Flodhesten Jessica tager i mod gæsterne

Mødet med en tam flodhest

Bilen parkeres inde i haven og gitteret bag os lukkes. Vi springer ud og går på den stenlagte sti gennem beplantningen og ned mod floden. Her møder vi Jessica, da hun er på vej op for at tage imod os. Jessica blev fundet af rangeren Tonnie under den store oversvømmelse i marts 2000. Flodhesten var lige født, men blev af de voldsomme vandmasser ført væk fra sin mor og var sandsynligvis endt som krokodilleføde, hvis ikke Tonnie havde taget sig af hende. Han fik tilladelse af Nature Conservation til at opfostre flodhesten og resultatet er - på godt og ondt - blevet en tam flodhest - meget tam. Når man tænker på, at flodhesten er det pattedyr i Afrika, der er årsag til de fleste dødsfald forårsaget af dyr - har man svært ved at tro på historien. Lige fra den var lille, har Tonnie sovet sammen med den, men fortæller han: -Nu er den blevet lidt for stor, så jeg må have en ny seng.

Jessica ser mild og venlig ud

Jessica ser mild og venlig ud

Jessica ved hvor hun bor

Jessica kan flere "ejendommelige" ting. Blandt andet har den lært at gå op i huset, dreje nøglen og tage i håndtaget for at komme ind! Og så kan den lide selskab. Flodheste er jo sociale dyr, der næsten altid opholder sig i grupper, så derfor kan den godt lide at blive rørt ved og have nogle omkring sig. Tonnie fortæller, at vandet her kommer fra en biflod og har god gennemstrømning. Her er adgang for vilde dyr og her kommer også vilde flodheste for at besøge Jessica. Hun har også været på springtur - men er altid vendt tilbage. Jessica er nu kønsmoden og det forventes, at hun inden for det næste år parrer sig med en af de vilde flodheste, der kommer og besøger hende.                                                                                       

Tømmerflåde hvorfra Jessica fodres

Tømmerflåde hvorfra Jessica fodres

Uden mad og drikke

Men Jessica er sulten, så det er tid til at give hende lidt af dagens ration på fire kg. cookies/hundekiks. Derudover lever hun af græs m.v. I floden er bygget en tømmerflåde, hvorfra vi kan fodre hende. Og hun ved det. Så snart vi træder ud på flåden, kommer hun hen og vil have mad. En spand med foder stilles frem og så er det bare at tage en håndfuld ad gangen og kaste ind i hendes enorme gab. Husk at flytte hånden inden hun smækker de mægtige tænder sammen om den! Nå, men al den mad skal jo skylles ned, så hun skal have noget at drikke. 20 liter varm kaffe med sukker om dagen! Vi får to stk. 1½ liters cola-flasker med kaffe, hvorpå der er sat en sut og stikker den i gabet på hende. Og hun sutter. Og det går hurtigt. Så må hun have den næste. Er der mon ingen bund i hende? Jessica synes at smile venligt - ja, næsten kærligt - til os.                                                               

Masser af mad i gabet på Jessica

Masser af mad i gabet på Jessica

En speciel ridetur

Nu er det så tid til at få rørt sig lidt og nogle af gæsterne har taget badetøjet med - for det er faktisk muligt at bade med Jessica. Ja, sågar at få en ridetur på hendes brede, bløde ryg. Stille går de ud i det kolde vand og møder Jessica. Op på ryggen af hende og hold godt fast i hendes nakkedelle. Pas på hun ikke kaster dig af, når hun drejer rundt. Det er en noget speciel oplevelse at ride på ryggen af en flodhest - og sikkert eneste gang, man kommer så tæt på dette dyr. Så er det næstes tur og alle får prøvet, inden Jessica bliver træt.
BEMÆRK:
Jessica er for længst blevet så stor, at det ikke længere er muligt at ride på hende eller svømme sammen med hende. Flodhesten er blevet voksen og ingen tør tage ansvaret for hvilke skader det tonstunge dyr uforvarende kan forårsage.

Ridetur på Jessica

Ridetur på Jessica

Tonnie's planer

Hun svømmer hen til Tonnie, der klør hende bag øret og takker hende med kærlige ord, medens han giver hende de sidste kundekiks. Tonnie har planer om at opsætte videoovervågning, således at man via TV kan følge med i hvad, der sker døgnet rundt. Dels når de vilde flodheste kommer, dels når ungen fødes. Måske venter der en formue for dette projekt i fremtiden. 
Pay pr. view - giv en ti’er for at se på Jessica og Co. Det er i øvrigt en dansk kontakt han har på projektet. Med de mange besøg af bl.a. journalister, TV-stationer m.fl. og den megen presseomtale er den tamme flodhest kendt i hele verdenen. Derudover er der oprettet en Jessica-klub. Nu er hun ved at være træt og svømmer hen til "sin" sten, hvorpå hun hviler hovedet, medens hun sover.

Tonnie med sin elskede Jessica

Tonnie med sin elskede Jessica

Vi andre kører videre til nye oplevelser - en enestående og uforglemmelig erfaring rigere - denne gang mod Krüger National Park.                            

Fakta om Sydafrika

Hovedstaden i Sydafrika er Pretoria. Balule River Lodge er en danskejet lodge tæt på Kruger National Park og med forskellige udflugter bl.a. ad Panoramaruten i  Drakensberg-bjergene.

Befolkningstal: Ca. 56 mio.

Areal: Ca. 1.219.912 km²

Afstand fra Danmark:  Ca. 9.349 km. til Johannesburg, ca. 10.078 km til Cape Town (Kapstaden)

Mest besøgte attraktioner: Nationalparken Kruger National Park samt Cape Town (Kapstaden) med vinområderne. Både Panoramaruten over Drakensberg-bjergene samt Garden Route langs Sydafrikas sydkyst er populære.

Mere information:

Rejsebureau: Balule River Lodge

Turistinformation: Sydafrika