Cape Town - Sydafrikas moderby
Log ind Log ind
Cape Town - Sydafrikas moderby

Cape Town - Sydafrikas moderby

Denne rundrejse i Sydafrika fortsætter ad The Garden Route mod Cape Town som vi skal opleve de næste dage.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Aloe vera - en køn plante med flere fordele

De første hvide bosættere slog sig ned i Cape Town - Moderbyen - i 1652 i forbindelse med oprettelsen af en forsyningsstation for Det Hollandsk-Ostindiske Kompagni. Man kaldte stedet for Kaapstaden. Før vi kommer til Cape Town holder vi ved en aloe vera fabrik og gør en afstikker til hvalbyen Hermanus, inden vi hen på eftermiddagen rammer Protea Hotel Breakwater Lodge i Cape Town, hvorfra vi skal opleve byen og omegnen.

Foran fabrikken står en ni meter høj skulptur af aloe vera planten - iøjnefaldende - men ikke særlig køn i forhold til den naturlige plante med de kraftige grønne blade og de smukke røde blomster. I forretningen Alcare Aloe hører vi om planten, hvorfra der både kan udvindes creme og medicin, og vi får naturligvis mulighed for at handle. I fabrikkens lille parkanlæg er der mange fremmedartede blomster at se på.

Aloe

Aloe

Hvalbyen Hermanus

Ved frokosttid stopper vi ved Hermanus - kendt som hvalbyen. Her var tidligere en hvalfangerstation, men de tider er for længst forbi. Det, som gør Hermanus berømt, er, at det er et af de få - og bedste - steder i verden, hvor man fra kysten kan iagttage hvalerne kommer ind i Walker Bay med deres unger for at æde. Rejsegruppen spredes på nogle af byens restauranter og selv vælger vi Restaurant Cocos, der er indrettet med første sal, hvor der er en fin panoramaudsigt ud over Walker Bay. Så mens vi spiser, kan vi holde øje med aktiviteterne i bugten. Mellem den gamle og den nye havn spadserer vi langs klippekysten, hvor klippegrævlingerne holder til, mens vi gennem kikkerten spejder efter hvaler. Og jo, langt ude i bugten er der flere blåst fra hvaler.

Den tidligere hvalfangerby Hermanus

Den tidligere hvalfangerby Hermanus

Protea Hotel Breakwater Lodge i Cape Town

Det lyder mærkværdigt, men Protea Hotel Breakwater Lodge, der ligger blot fem minutters gang fra den hektiske og meget populære havnefront V&A Waterfront, er indrettet i et tidligere fængsel hvis ældste dele er fra 1859. Bygningerne, har vagttårne og lange gange, hvor der sad op mod 60 straffefanger. Men tag ikke fejl. I dag er de tidligere celler indrettet som gode værelser, og i flere afsnit af bygningerne holder dele af universitets businessskole til. I hotellets restaurant Stone Breakers serveres en overdådig morgenmadsbuffet og rigtig god aftensmad - buffet eller a la carte.

Protea Hotel Breakwater Lodge i Cape Town

Protea Hotel Breakwater Lodge i Cape Town

V & A Waterfront

Vi ser nærmere på havnefronten Victorias og Alberts Waterfront. Lige over for hotellet ligger akvariet og ved siden af Water Shed - en kæmpe hal med bl.a. arbejdende kunsthåndværkere. Her kan vi finde keramikere, guldsmede, designere, kunstmalere m.v., så chancen for at få en god souvenir med hjem er bestemt til stede. Længere henne står statuer af de fire sydafrikanere, som hidtil har modtaget Nobels Fredspris; Albert John Lutuli, Desmond Mpilo Tutu, Frederik Willem de Klerk samt Nelson Mandela.

Aquarium

Aquarium

Selve havneområdet er domineret af utallige kvalitetsrestauranter og masser af liv det meste af døgnet. Her er optrædende musikere og dansegrupper fra bl.a. byens townships, som kommer her for at vise deres kunnen og tjene lidt. Her er naturligvis også enkelte gadegøglere, som altid er sjove at iagttage. Og så det store pariserhjul, som kan ses fra stort set hele byen. Her finder vi også indkøbscentret Victoria Wharf, der sagtens kan måle sig med en større amerikansk mall. Eksklusive forretninger, supermarked, underholdning og restaurationer m.m. Vi når at besøge flere af de gode restaurationer på havnefronten og ingen skuffede. Det er i øvrigt fra havnen, at vi får det bedste vue mod Taffelbjerget.

Liv på V & A Waterfront

Liv på V & A Waterfront

På bytur i Cape Town

En byrundtur går til nogle af seværdighederne. Vi kører forbi statuen af den portugisiske opdagelsesrejsende Bartholomeu Dias, som var den første europæer der rundede Kaphalvøen tilbage i 1487-88. Også statuerne af hollandske Jan van Riebeek samt hans kone Maria de la Queillerie, der påtog sig at etablere den første forsyningsstation for Det Hollandske-Ostindiske Kompagni, passerer vi. De byggede det allerførste træfort i 1652, men allerede i 1666-1679 blev det erstattet af det nuværende Castle of Good Hope. Dengang gik kystlinien ved fortet og alt vi ser mellem fortet og de nuværende havneområder - V&A Waterfront og industrihavnen - er gennem tiden fyldt op og udbygget.

Jan van Riebeek

Jan van Riebeek

Omkring Compagny's Garden

Efter at have besøgt blomstermarkedet kommer vi forbi Slave Lodge - en af de ældste bygninger i Sydafrika fra 1660 - hvor man tidligere stuvede op mod 1.000 slaver sammen under kummerlige og uhumske forhold. Det var ikke sorte slaver, men slaver hentet fra bl.a. Malaysia og Indonesien. Op mod 20 procent døde hvert år. I dag er det et kulturhistorisk museum.
Inden vi spadserer ind i det grønne anlæg Compagny's Garden besøger vi St. Georg Cathedral - Folkets Katedral - fra 1834. Ved Compagny's Garden ligger også den gamle, fine parlamentsbygning, hvor der (naturligvis) står en statue af dronning Victoria. Haven blev oprindelig etableret som en køkkenhave for at skaffe friske grøntsager til skibsfolkene på vej til og fra Østen. I dag er man ved at genskabe disse køkkenhaver. For enden af parken ligger Det Sydafrikanske Museum.

Blomstermarkedet i Cape Town er en fryd for øjet

Blomstermarkedet i Cape Town er en fryd for øjet

District Six

Fra bussen kan vi se ud over et stort, misligholdt grønt område med nogle få fundamenter stikkende frem af græsset. Et universitet i nærheden er eneste bygning på området. Vi får fortalt den rædselsfulde historie om de hvides overgreb på de farvede under apartheid. I 1966 lå her en livlig bydel - District Six - beboet af omkring 60.000 farvede mennesker. Men med få dages varsel fik beboerne meddelelse om, at hele området var reserveret til hvide, hvorfor området skulle ryddes og bygningerne rives ned. Hele Distrikt Seks skulle bygges om. Mange nåede kun at medtage deres mest nødtørftige ting, før bulldozere rykkede ind og væltede husene og ryddede området. De tvangsfjernede slog sig bl.a. ned i nogle af byens townships. 
I dag ligger det tomme område tilbage som en skamplet på apartheid. Vi besøger District Six Museum indrettet i en tidligere metodistkirke, hvor den uhyggelige historie genfortælles i billeder, plakater, avisudklip, vejskilte samt opstillinger fra den tids dagligdag.

District Six Museum

District Six Museum

Signal Hill

Vi snydes naturligvis ikke for udsigten fra toppen af Signal Hill, der har fået sit navn efter det signal som blev afgivet, når nye skibe ankom til Kaapstaden i kolonitiden. Der blev affyret en kanon og flaget blev hejst som signal til, at nu kunne de handlende bevæge sig ned til havnen for at afsætte deres produkter. For at holde traditionen i hævd lyder der et brag fra bakken hver dag præcis kl.12.

Udsigt fra Signal Hill

Udsigt fra Signal Hill

Bydelen Bo-Kaap

På skråningen neden for Signal Hill ligger den malaysiske bydel Bo-Kaap med sine pastelfarvede huse. Næppe to huse er ens og da vi spadserer gennem bydelen, der også betegnes som Cape Towns muslimske område, ser vi flere moskéer. Mange af beboerne er efterkommere af de slaver som var i tvangsarbejdede i kolonitiden. Vi slutter den guidede bytur med et besøg hos Street Wires, der er et projekt hvor folk, som lever på gaden (gadebørn og -voksne), får mulighed for at arbejde med kunsthåndværk udført i ståltråd og perler. Et fint og nyttigt projekt.

Bydelen Bo-Kaap

Bydelen Bo-Kaap

Long Street og Greenmarket Square

Vi beder om at blive sat af bussen og fortsætter byturen på egen hånd og besøger bl.a. Long Street - der er en lang gade med butikker, hoteller og restauranter. Også her støder vi på en sang- og dansegruppe, som optræder for at tjene til dagen og vejen. Ned ad en sidegade ligger det altid livlige Greenmarket Square, hvor souvenir- blomster- grønt- samt antikvitetshandlere m.fl. holder til. Men stedet har også ry for at være de fingernemme tyves arbejdsplads, så hold på lommerne.

Souvenirboder på Greenmarket Square

Souvenirboder på Greenmarket Square

I morgen tager vi på tur til Kap Det Gode Håb.

Fakta om Sydafrika

Hovedstaden i Sydafrika er Pretoria. 

Befolkningstal: Ca. 56 mio.

Areal: Ca. 1.219.912 km²

Afstand fra Danmark:  Ca. 9.349 km til Johannesburg, ca. 10.078 km til Cape Town (Kapstaden)

Mest besøgte attraktioner: Nationalparken Kruger National Park samt Cape Town (Kapstaden) med vinområderne. Både Panoramaruten over Drakensberg-bjergene samt Garden Route langs Sydafrikas sydkyst er populære.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Sydafrika