Den Hvide Dame i Brandberg Nature Reserve, Namibia
Log ind Log ind
Den Hvide Dame i Brandberg Nature Reserve

Den Hvide Dame i Brandberg Nature Reserve

På denne rundrejse i Namibia kommer vi til et enestående bjergmassiv som langsomt rejser sig op af det omkringliggende flade landskab, efterhånden som vi nærmere os Brandberg,

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En vandretur i det smukke naturreservat

Efter en køretur gennem den øde stenørken på godt tre timer er vi fremme ved Brandberg, der har fået sit navn efter den ildrøde farve som ses i bjergets granitsider ved solnedgang. Bjergene rejser sig 2.773 moh. med Königstein som Namibias højeste punkt. Vi skal besøge de forhistoriske hulemalerier med bl.a. The White Lady og forlader busserne ved indgangen til en dal midt i naturreservatet. Inden vi starter turen læser den lokale guide fra Khoi-San-folket op af en tekst og demonstrerer det særlige klik-sprog med forskellige klik-lyde frembragt af smæld med tungen.

Brandberg

Brandberg

Vi vandrer gennem et meget smukt og frodigt landskab med stejle bjergsider i dalen. Det vrimler med firben, nogle (hannerne) flottere og mere farvestrålende end andre. Også klippegrævlingerne holder øje med os, men forsvinder, når vi kommer for tæt på. Vi gør et lille holdt ved et af naturens forunderlige værker - en sten formet som profilen af en bavian.

Vandring i en af Brandbergs smukke dale

Vandring i en af Brandbergs smukke dale

Forhistoriske hulemalerier

Fremme ved hulen, som viser sig at være et klippefremspring, ses flerfarvede tegninger af forskellige dyr som oryx og gnu, men også af mennesker - jægere, kvinder og ikke mindst medicinmænd. Tegningerne vurderes at være omkring 2.000-3.000 år gamle. Midt i det hele ses - noget utydeligt - "Den Hvide Dame", som ved nærmere øjesyn viser sig at være en hvidmalet shaman med dekoreret penis. Hver figur har individuelle træk, hvilket skulle bevise, at denne medicinmand virkelig har eksisteret her i området. 
Brandbergområdet er kendt for mere end 7.000 hulemalerier, hvoraf de ældste er omkring 5.000 år gamle og vidner om, at her har boet mennesker i årtusinder. Dengang var her vand nok fra bl.a. kilder og bjergenes vandhuller. Her blev afholdt hellige ritualer med mange forskellige formål, som f.eks. kunne være at helbrede folk eller at få regn. Medicinmændene bar kokoner omkring anklerne, som raslede under de rituelle danse, der kunne vare i flere timer og som kunne involvere mange personer. Nogle kom i trance, så blodet flød ud af deres næser. Efterhånden blev området tørre og tørre og for ca. 500 år siden måtte de indfødte flytte og krydse Namib-ørkenen i søgen efter vand og mad. Folket blev efterhånden et nomadefolk, som drev deres får, geder og kvæg fra sted til sted og Brandberg mistede sin betydning som kultsted.

Hulemalerier fra omkring 3.000 år f.v.t.

Hulemalerier fra omkring 3.000 år f.v.t.

Brandberg White Lady Lodge & Camping

Mens vi har besøgt hulemalerierne, har folkene fra Karibu Safari rejst en teltlejr på den nærliggende campingplads Brandberg White Lady Lodge & Camping. Campingpladsen er meget stor og åben og ligger et stykke fra receptionen. Vi er alene og har adgang til to toiletter og to bad - så det går endda. Kokken har grillet oryx-bøffer til os, som vi indtager under fuldmånens skær, inden vi tørner ind efter en begivenhedsrig dag.

Naturoplevelser ved Brandberg

Naturoplevelser ved Brandberg

I morgen går turen nordpå mod Etosha National Park, en af de fineste nationalparker i Afrika, hvor vi venter at se mange vilde dyr.

Fakta om Namibia

Hovedstaden i Namibia er Windhoek. 

Befolkningstal: ca. 2,5 mio.

Areal: ca. 825.418 km2

Afstand fra Danmark: ca. 8.774 km

Største turistattraktion: De store sandklitter i ørkenen Sossusvlei samt Etosha National Park med mange af Afrikas vilde dyr.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Portal: Sossusvlei, Namibia

Portal: Etosha National Park, Namibia

Turistinformation: Namibia