Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Bravo Tours
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Igen er det et meget frodigt landskab vi passerer, med gartnerier både for grøntsager og blomster. Store hvedemarker afløses af marker med kartoffelproduktion, men inden længe forlader vi den gode - men hullede - asfaltvej og kører ud på den onde, stenede grusvej, der løber helt til Sudan og Etiopien langt mod nord. Vi kan være taknemmelige over at vi ikke er her i regntiden. Hvordan ville vejen så ikke have set ud? Vores chauffør holder god afstand til de forankørende biler, der uundgåeligt hvirvler støvet op fra landevejen. Men det er nødvendigt for os at have vinduer åbne for at få luft i den brændende sol, så helt undgå støvet kan vi ikke. Det er derfor nødvendigt at have bl.a. sit fotoudstyr pakket godt ned for at det ikke skal tage skade. Kameraets fjende nr. 1 er vand. Nr. 2 er støv! Heldigvis er der købt vand til os, så vi i løbet af køreturen har mulighed for at få skyllet støvet fra halsen.
På støvet landevej
Samburu og de to nabo-reservater Buffalo Springs og Shaba danner et safariområde på godt 845 km2, med en utrolig rigdom på dyr og fugle. Disse tre reservater er for mange nogle af de dejligste i landet. Smukke bjerge omkranser et tørt landskab som får mindre end 250 mm regn om året. Det giver hårde krav til det forbløffende dyre- og fugle liv, som er helt afhængig af livsnerven The Uasa Nyiro River - Den Brune Flod - der med vekslende styrke glider gennem landskabet. Uden den ville her være nærmest ubeboeligt. Naturen ændres da også efterhånden, som vi kommer længere nordpå. Det frodige landskab fra Mt. Kenyas skråninger afløses af tør vildmark, da vi nærmere os Samburu.
Efter at have passeret "gaten" har vi 18 km. til lodgen og allerede efter få minutters kørsel inde i reservatet støder vi på den første sekretærfugl, der spankulerer i det høje græs på jagt efter slanger - dens livret! Senere ser vi de specielle girafgazeller - gerenuk gazelle - der graciøst rejser sig på bagbenene og strækker hals efter de friske skud oppe i træet. Hvor er naturen dog smart indrettet. De nederste skud og blade ædes af andre mindre antiloper og gazeller, de midterste tager girafgazellerne sig af og de øverste æder girafferne. Således får flere dyr glæde af træet.
Vi fortsætter gennem savanne og busklandskab og møder flere dyr; elefant, giraf samt oryx antilope. Og så pludselig er vi fremme ved lodgen, der ligger i et stort grønt område.
Gate til Samburu Vildtreservat
Vi kommer ind i en stor åben bygning med højt til loftet. Her er hall, opholdsstuer, restaurant og buffet og med udsigt overalt til en parklignende have med store træer og blomstrende buske. Nedenfor er placeret en svømmepøl, hvor folk slapper af mellem safarierne morgen og eftermiddag. Bagved ses den livgivende brune flod, hvortil der er fri adgang fra haven på et mindre stykke. Vi bydes på en lille forfriskning og kan slappe af i de bløde lædermøbler. Vi indkvarteres i små stråtækte bungalows - huse med plads til to adskilte familier - og med egen terrasse. Efter frokosten ved den åbne buffet slapper vi af på vores lille terrasse, da vi først skal på "gamedrive" om eftermiddagen.
Samburu Serena Safari Lodge
Aberne er nysgerrige og kommer tæt på. Meget tæt på! De er tilsyneladende interesseret i alt hvad der findes på bordet, for da vi et øjeblik forlader vores sofaer på terrassen, er de der som et lyn og i gang med at undersøge sagerne. Men de springer lidt væk, da vi igen viser os. Slippe os helt vil de dog ikke og aberne kredser omkring os i håbet om at få deres chance til igen at forsøge sig. Pas på med at lægge f.eks. ure ude på terrassebordet, aberne kan snuppe det!
Nysgerrige aber drikker gerne resterne
De mange bungalows er placeret på hver side af hovedbygningen og langt de fleste med udsigt mod floden. Vi opgiver legen med aberne og går ned til floden, som er spærret med en stenmur de fleste steder. Enkelte steder er det dog muligt at komme helt ned til floden. Men vi skal passe på, for her er både krokodiller og flodheste. Nede ved floden kan vi sidde og betragte dyrelivet på brinken lige foran os. Her er flere forskellige fugle - nogle mere farvestrålende end andre. Ude på en sandbanke spankulerer ibis og på bredden lige foran os har vi hejre samt egyptisk gås. En varan, der æder lystigt af noget udlagt kød, forsvinder i buskadset, da den får øje på os. På den anden side af floden kommer en lille flok antiloper forsigtigt ned ad skråningen for at drikke. De er tydeligt nervøse og tager ingen chancer, da her er både løve og leopard i området.
På udkik ved floden
Helt ude i periferien af lodgen danner en mur grænsen ud til vildtreservatet. Muren kan muligvis holde flodheste og elefanter ude, men bl.a. bavianerne har fri adgang over muren, og da en stor han-bavian synes, at vi er ved at komme lidt for tæt på hans domæne, trækker vi os langsomt tilbage. Vi ønsker bestemt ingen konflikt!
Han-bavian kommer forbi inde på lodgen
Hen på eftermiddagen sidder vi atter i bilerne. Taget er løftet, så vi kan stå oprejst og alligevel være i skygge for solen. Floden følges et lille stykke, hvorefter vi drejer over en bro og befinder os i området der benævnes Samburu. Det er en flot vildmark vi kører igennem med udsigt til bjerge omkring os. Her er blandet bevoksning med små lunde og med åbne græsarealer ind i mellem. På en af de åbne sletter ser vi den sjældne smalstribede zebra.
På safari i Samburu Vildtreservat
Den lokale guide kan, udover at holde øje med hullerne i vejen, samtidig spotte forskellige dyr ude i terrænet og medens vi kører rundt og leder, opdager vi en gruppe safaribiler længere henne ad vejen. Der må være noget interessant. Det er da også noget så usædvanligt som et par geparder - højest sandsynligt et par brødre - der netop har nedlagt en impala. De forsøger at trække byttet væk, så det kan komme i skjul - væk fra eventuelle andre rovdyr, der nemt kunne være interesserede i at overtage det. Spændende er det at iagttage hvorledes disse spinkle, men muskuløse dyr er i stand til at flytte deres relativt tunge bytte. Med et godt bid i låret trækkes byttet længere og længere væk. Vi flytter os, så andre kan komme til at betragte dette spændende og usædvanlige syn. Tænk hvis vi var kommet lidt tidligere. Måske havde vi kunne iagttage hvorledes verdens hurtigste rovdyr fik nedlagt sit bytte. Geparden kan løbe over 100 km. i timen på korte strækninger og er den eneste kat, der ikke kan trække kløerne helt ind. Det sikrer den godt fodfæste i jagten på bl.a. gazeller og antiloper.
Geparder ved bytte
Flere steder ser vi grupper af impalaer, men vi møder også mindre antiloper - faktisk ser vi flere gange den mindste af dem alle - dik-dik antilopen. Denne lille fyr er ikke meget større end 30-40 cm. og vimser rundt mellem de små buske. Det er kun hannen der har horn. Vi kører ind i en tættere skov langs floden og kan - på den anden side af floden - iagttage en gruppe elefanter der kommer ned for at drikke. Så pludselig dukker en af de helt store netgiraffer - nok en af de smukkeste giraffer overhovedet - op lige foran os og går forbi uden at ænse os.
Dik-dik antiloper - de mindste antiloper
Et andet sted er en gruppe elefanter ved at rasere en gruppe træer, men de står på den anden side af træet - væk fra os - så vi kan ikke rigtigt komme til at se dem. Alligevel holder vi stille med motoren slukket og kan høre hvorledes de puster, skubber og kvaser træer og buske. Så er der en yngre hun-elefant, der finder hul i buskadset og kommer frem lige mod os. Men jeg tror, at vi er usynlige for den, for den går bare om på den anden side af træet for at gumle videre. Så følger en lille elefantunge efter og finder sin mor og en af de to patter hun har mellem forbenene og begynder at die. Der hersker - næsten altid - en mærkværdig ro over disse store dyr.
En elefant kommer ud fra buskadset
Men hvor er alle rovdyrene? Vi vil se løver - hvem vil ikke det? Men de er her ikke. Vi søger og endelig lykkes det at finde en ung hanløve, der ligger og daser i et åbent landskab ned til floden.
Doven er han, medens han ligger der og ikke tager notits af os, medens han frit kan spejde ud over flodbrinken. Vi holder og betragter ham, men da vi kommer lidt nærmere vender han hovedet for ligesom at snuse vore dufte til sig og giver en vrissen fra sig samtidig med at han blotter tænderne. Jeg tror vi hellere må køre videre!
Hanlæve ved floden
På vejen hjemefter støder vi igen på en flok elefanter, der krydser vejen lige foran os. Vi standser bilen og lader dem uforstyrret passere. Vi ser usædvanlige mange dyr på denne eftermiddags safari - og som der siges - det koster det ikke ekstra. Og vi har virkelig set rigtigt mange forskellige fugle og dyr, da vi sent på eftermiddagen atter er tilbage på lodgen.
Nu bliver det hurtigt mørkt og nattens forskellige lyder tager over. Nede ved floden er der tændt projektører der kan lyse op, så eventuelle krokodiller kan ses. Fra hytterne fører belyste stier frem til hovedbygningen, hvor vi igen kan indtage et lækkert måltid, medens nattens kølige brise blidt fejer gennem lokalet.
I morgen besøges Buffalo Springs.
En flok elefanter går næsten lydløst forbi
Hovedstaden i Kenya er Nairobi og største havneby er Mombasa.
Befolkningstal: Ca. 49 mio.
Areal: Ca. 582.650 km2 - ca. 14 gange større end Danmark
Afstand fra Danmark: Ca. 6.715 km. til Nairobi
Største turistattraktion: Nationalparkerne med Afrikas vilde dyr, samt den unikke badestrand Diani Beach syd for Mombasa. Også Karen Blixsen Farm i Nairobi er blandt attraktionerne.
Mere information: