Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Bravo Tours
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Efter ca. fire timers kørsel fra Tsavo Øst nationalpark - naturligvis med indlagte pauser undervejs - nås Iremito Gate, som er en af indgangene til Amboseli National Park. Herfra starter ca. to timers ”game drive”, dvs. safari hvor der spejdes efter vilde dyr, inden der køres til overnatningsstedet Satao Elerai Camp.
Amboseli NP er på 392 kvadratkilometer og er en flad savanne med et stort vådområde med bl.a. den lavvandede Amboseli-sø samt en del sumpe. Vandet hertil kommer bl.a. fra smeltevandet fra Kilimanjaros sneklædte tinde som via underjordiske floder og kilder føres hertil. Derudover har der i begyndelsen af dette år været rigtigt megen regn, som gør græsset friskt og grønt. Regntiden kommer normalt først i april-maj. Den megen regn er faldet som sne på toppen af Kilimanjaro, der dette år har en usædvanligt stor sne-og iskappe. Nationalparkens rige dyreliv nyder godt af den frodighed, som sumpene tilbyder og ved søerne ses et farverigt fugleliv der kan gøre enhver ornitolog nysgerrig. Amboseli-søen kan dog i den tørre sæson tørre delvist eller helt ud og danner så fatamorganaer over den glitrende overflade.
Ermito Gate - en indgang til Amboseli National Park
Langt de fleste af Afrikas vilde savannedyr kan opleves i nationalparken bl.a. er det muligt at møde elefanter, løver, zebraer, geparder, gnuer, bøfler og mange andre spændende dyr. Og da vi holder for at se nærmere på nogle gnuer, dukker der pludselig en hyæne frem fra et rør under grusvejen. Den skal lige orientere sig om hvem der forstyrrer den, mens den køler sig i røret. Den vil ikke forstyrres og lusker bort.
Enlig gnu
På denne ”game drive” ses usædvanligt mange forskellige dyr i denne relativt lille nationalpark og vi får nysgerrigheden stillet, inden vi når lodgen en ad eftermiddagen.
Vortesvin med unger - løber altid med "antennen" i vejret
Omkring 10 km. eller ca. 30 minutters kørsel uden for Kimana Gate ved Amboseli nationalpark ligger den fuldstændig fantastiske lodge Satao Elerai Camp der bl.a. har 12 store luksuriøse telte med store badeværelser og med direkte udsigt til Kilimanjaro fra teltenes hævede verandaer, ligesom der er udsyn til savannen. Denne unikke lodge ligger i rolige og uspolerede omgivelser på et stort privat og fredet område, hvor jorden er lejet af det lokale Elerai Masai-samfund, hvor alle hjælper med at beskytte området mod krybskytter, trækulsbrændere og indgreb fra landbrug og anden udvikling.
Hovedbygningen består af reception samt et afsnit med åben pejsestue, bar og restaurant hvor der serveres lækker mad. På øverste etage ligger en skøn udsigtsplatform, hvor vi kan sidde i bløde stole og nyde en drink med udsigt til savannen og et vandhul neden for lodgen. I aftenlysets skær svirrer flagermus omkring os – men er ganske uskadelige. Denne aften har vi atter en smyk solnedgang og efter mindre end en halv time er himlen sort – kun oplyst af klare stjerner og en måne som synes at hælde helt forkert!
Lodgen er åben dvs. uden indhegning, så dyrene kan frit passere grunden - også mellem teltene. Ved mørkets frembrud skal vi derfor følges til og fra teltene af masai-vagter, der går foran med skarpe lygter. Det er ikke usædvanligt at støde på en giraf eller en bøffel! Men ledsaget af masaierne kan vi være ganske rolige.
Satao Elerasi Camp har udsigtsstue på første sal
Vi har naturligvis haft elektrisk lys i teltet, da vi denne tidlige morgen er stået op. Det er endnu mørkt udenfor og så snart masai-vagterne ser lyskeglen fra vores lommelygter, så er de der - parate til at følge os til restauranten, hvor en god morgenmad venter os.
Det første sollys rammer Kilimanjaro og den nærliggende top Mt. Mawenzi, 5.149 moh., da vi kører ud på dagens safari. Efter at have passeret Kimana Gate er vi atter inde i Amboseli nationalpark og der går ikke længe før vi spotter de første fugle og nogle zebraer. Vores dygtige chauffør og dyrespotter standser bilen og afsøger området med sin kikkert. Og helt usædvanligt ses den meget sjældne stribede hyæne løbe forstyrret ud over savannen. Selv om vi har været på safari flere gange (det er noget som går i blodet), er det blot anden gang vi ser dette dyr! Men her er mange flere dyr, der nærmest flokkes omkring os.
Morgenens første lys på Kilimanjaro
Det må være et af de helt store festmåltider denne løvefamilie holder lidt ude på den åbne savanne. Det er ikke til at se, om byttet er en bøffel eller en zebra - men der er tilsyneladende mad nok. Omkring løveflokken - vi kan ikke se hvor mange løver der er - kredser de tyvagtige sjakaler i håbet om at kunne snuppe en del af byttet. Vi har ikke mulighed for at køre nærmere mod løverne, da det er forbudt at forlade grusvejen. Vi venter en stund og løverne kredser lidt rundt om hinanden, inden en stor hanløve rejser sig og langsomt kommer over mod safaribilen. Den har taget sin del af byttet, er mæt og vil over under de skyggefulde træer i skoven på den anden side af vejen og kommer lige forbi safaribilen. Så følger ungerne - nogle lidt ældre end andre - og der må være mindst 12-15 løver i denne store familie. De mindste er bare så kære som små missekatte! De følger hanløven (faren) forbi safaribilen og over til skoven. Det er ikke usædvanligt at løveunger dør af sult, når der ikke er føde nok. Hanløven spiser først og så kommer løvinderne til og måske er der så ikke mere til ungerne! Sådan er naturen. Det er i øvrigt mængden af føde (antiloper m.v.) der regulerer antallet af løver i nationalparkerne og ikke omvendt.
Løvefamilie i det fjerne omkring et stort bytte
På vej mod sumpområdet passeres en tidligere lodge, som i flere år nu har stået under vand og langsomt er ved at bryde sammen. Der er tilsyneladende ikke midler til at få de faldefærdige huse fjernet. Men det er den gruppe elefanter anført af den gamle matriark som kommer lige imod os ligeglade med. Disse majestætiske kæmper har vi foran Kilimanjaro med sin krystalklare isdækkede top, som svæver på den skarpblå afrikanske himmel og danner den kulisse vi altid har drømt om at opleve.
Elefanterne træder næsten lydløst ud foran bilen og vader ud i sumpen på den anden side af grusvejen og synker nogle steder i mudderet, så det friske, grønne græs når dem til bugen. Også de små unger går ud i sumpen, men synker ikke så langt i. De vejer jo kun et par hundrede kilo! Man kan ikke lade være med at betragte jordens største landlevende dyr med en vis beundring over den ro elefanterne udviser.
Elefanter i Amboseli kommer direkte mod os
Både elefanter, men også de store flokke af antiloper, bøfler og zebraer, har alle behov for store åbne vidder for at leve, bevæge og forplante sig i - samt at kunne vandre frit i og mellem nationalparker og naturreservater. Isolerede naturparker med beskyttet land er derfor ikke tilstrækkeligt til at sikre, at dyrelivet også overlever i fremtiden. Efterhånden som befolkning vokser og presset på at få omdannet jord til landbrug, bliver nationalparkens og reservaterne mere og mere som isolerede øer. Et af de store problemer i Afrika er derfor den stigende isolation af dyrelivet. Naturmyndighederne arbejder derfor på at genoprette de nødvendige landskabsforbindelser mellem dyrelivshabitaterne.
Afrikansk bøffel
I det store vådområde med Amboseli-søen som det centrale er det først og fremmest de hundredevis af lyserøde flamingoer, der falder i øjnene. Men her er også pelikaner og en lang række andre vadefugle. Flere farverige fugle, herunder forskellige ørnearter, fouragerer også ved søen - ja, selv flodheste, der for det meste holder til ved og i vandet om dagen og æder græs om natten ses ved dette vådområde.
Det store vådområde i Amboseli nationalpark
Et af de steder hvor det er tilladt at forlade safaribilerne er ved udsigtspunktet Noomotio der ligger på toppen af en større bakke. Nedenfor ved p-pladsen er der toiletter og en stentrappe leder os op til bakkens top, hvorfra der er et imponerende syn ud over den flade savanne, et større vådområde og ikke mindst udsigten til Mt. Kilimanjaro og Mt. Mawenzi. Vi har madpakker med og kan under et skyggefuldt tag nyde frokosten med disse flotte udsigter.
Frokost på toppen af Noomotio
Samme eftermiddag besøges en af masailandsbyerne i Amboseli. Masailandsbyen ligger omgivet med en ring af tæt tornefuldt krat, der forhindrer rovdyr i at trænge ind i landsbyen, hvor masaiernes køer og geder står om natten på den centrale plads. Ude langs krattet står de lerklinede hytter, som er muret op med en blanding af jord og komøg, der gør hytterne vandtætte. Vi ledes ind på køernes plads overfyldt med gødning, hvor landsbyens kvinder synger for os iklædt deres farverige kjoler og pyntet med smykker i de åbne øreflipper.
Besøg i masailandsby
Herefter fortæller medicinmandens søn om forskellige naturpræparater, som masaierne benytter ved bl.a. sygdom – malaria, dårlig mave etc. Vi hører også om et viagra fremkaldende stof, som masaierne kan tilbyde deres nærmeste venner, når/hvis de for en nat låner deres kone(r) ud. Herefter demonstreres hvorledes masaierne laver ild.
At skabe ild
Lidt derfra føres vi hen til masaimarkedet, hvor kvinderne tilbyder deres kunsthåndværk, som for det meste er forskellige kæder. Besøget afsluttes i landsbyens skole, hvor de mindste børn er samlet og synger for os.
Rundt blandt de lerklinede hytter
Hen på eftermiddagen er vi er tilbage på Satao Elerai Camp og kan endnu en gang nyde opholdet og den gode mad på denne dejlige lodge, inden vi næste morgen forlader Amboseli for at køre mod Karen Blixens Farm i udkanten af Nairobi.
Vi forlader Amboseli nationalpark
Hovedstaden i Kenya er Nairobi og største havneby er Mombasa.
Befolkningstal: Ca. 49 mio.
Areal: Ca. 582.650 km2 - ca. 14 gange større end Danmark
Afstand fra Danmark: Ca. 6.715 km. til Nairobi
Største turistattraktion: Nationalparkerne med Afrikas vilde dyr, samt den unikke badestrand Diani Beach syd for Mombasa. Også Karen Blixsen Farm i Nairobi er blandt attraktionerne.
Mere information: