Refugio Amazonas i Tambopata naturreservat i Amazonas regnskov, Peru
Log ind Log ind
Refugio Amazonas i Tambopata naturreservat, Amazonas

Refugio Amazonas i Tambopata naturreservat, Amazonas

Fra Cuzco tager det ca. 30 minutter at flyve til Puerto Maldonado inde i den sydlige del af Perus Amazonas-jungle. Flyet bevæger sig op over de majestætisk, sneklædte Andesbjerge og da de er passeret er der udsigt til urskovens grønne trætoppe så langt øjet rækker og ind i mellem skimtes de rødbrune floder som skærer sig gennem junglen under os.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Omklædning i Puerto Maldonado

Den lokale turarrangør Rainforest Expeditions henter os i lufthavnen og kører os til deres hovedkontor, hvor vi pakker om til mindre sække, der udleveres på stedet, så vi kun har det mest nødvendige tøj med på rejsen ind i regnskoven. Det kan anbefales at medtage tre sæt skiftetøj, for i regnskoven med en temperatur på over 30 grader og en fugtighedsprocent på mellem 80 og 95 bliver alt vådt og klamt, og har svært ved at blive tørt igen. Gummistøvler behøver vi ikke at tage med, da de kan lånes på lodgen, hvor vi skal bo. Vores tunge kufferter låses forsvarligt inde, indtil vi kommer tilbage om tre dage.

Ad Rio Tambopata

Som følge af de seneste dages kraftige regnbyger er vejen til startstedet ved Tambopata-floden skyllet væk, så vi starter turen nærmere ved Puerto Maldonaldo og har kun nogle få kilometer derhen. Portere sørger for at vore rejsesække bliver bragt ombord på den lange kano, og da vi alle har fundet et sæde i kanoen og iført os den obligatoriske redningsvest, sættes dieselmotoren i gang og "piskeriset" for enden af en lang styrepind sættes i det grumsede vand. 
Floden Rio Tambopata er en sideflod til Rio Madre de Dios, der igen løber ud i verdens største flod Amazonas-floden.

Naturreservat Tambopata

Foran os har vi ca. fire timers sejlads ind i det nationale naturreservat Tambopata og snart er vi omgivet af tæt regnskov på begge sider af floden, der bugter sig gennem junglen. Undervejs møder vi kun lidt anden bådtrafik. De lokale indianere kommer ind til byen med deres frugt og grøntsager, som de dyrker på deres plantager længere oppe ad floden. Vi er kommet til et meget tyndt befolket område af landet for kun fem procent af Perus befolkning lever i Amazonas. Vi ser forskellige fugle som bl.a. kohejre, sorte skimmere, ørne og de højtskræppende ara-papegøjer rød-grøn macaw. Vores skarpøjede guider spotter skildpadder, som vi stopper op ved.

Mødet med en kaiman

Helt spændende bliver det, da motoren slås fra og vi stille glider hen mod en kaiman - Amazonas krokodille - som ligger helt stille neden for en af de stejle lerskrænter. Men da vi kommer for tæt på, slår den et slag med halen og dykker.

At udstille en anakonda

På et af de få åbne steder langs flodbredden sidder et par lokale med en tilfangetaget anakonda - verdens største kvælerslange - som de viser frem i håb om at få en skilling. Det er bestemt ikke noget som vores lokale øko-guider synes om og tilskynder os ikke til at give noget og vil fremover ikke stoppe ved den slags udstillinger. Hvad kan det ikke ende med, hvis det bliver en levevej for de lokale at fremvise tilfangetagne dyr for en skilling. Det lader vi de zoologiske haver om.

Flodsvin på brinken

Længere fremme er en gruppe kapivarer - flodsvin - i gang med at soignere sig og tørre deres pelse i solen.
Der er rigtigt meget at se på denne flodtur og udover dyrene ses flere steder umådeligt store træer med farvestrålende blomster.

Refugio Amazonas

Inde i Tambopata-reservatet fører en trappe fra floden stejlt op i regnskoven og efter ca. 15 minutters vandring ad en våd lersti gennem den tætte skov kommer vi til en lysning, hvor lodgen Refugio Amazonas ligger. Det er en stor åben træbygning i to etager med regnskovens blade på taget. Midt i bygningen er en åben bar og bagerst restauranten. Bygningen har ingen sidevægge, så her er vi i ét med naturen.

Gæsteværelserne

Refugiets forskellige gæsteværelser ligger i fire bygninger, som vi kommer til ad gangbroer hævet ca. 1,5 meter over skovbunden, hvorved vi undgår diverse kryb som slanger, firben, tusindben og krybende insekter. Værelserne har ingen dør men kun et forhæng og her er helt åbent ud til regnskoven. Værelserne adskilles af bambusvægge, som når halvt op under tagkonstruktionen, så her er ganske lydt. Til hvert værelse hører et normalt toilet samt en brusekabine - kun med koldt vand. Eneste beskyttelse mod nattens insekter er det myggenet som er spændt ud over sengene.

Udsigt til papegøjer og andre fugle

Fra refugiets første sal er der udsigt til træernes frugter, som såvel papegøjer som de rødbrune væverfugle kommer og spiser af, hvis ikke de jages væk af sorthoved skovskader. I underskoven huserer en aguti - en ganske fredelig gnaver på størrelse med en bæver - og den er tilsyneladende vant til mennesker, for den flygter ikke, når vi nærmere os. Dette økologiske refugio giver beskæftigelse til lokalebefolkningen, så både kokke, tjenere, rengøringspersonale og guider m.fl. er alle lokale indianere. Et rigtigt spændende sted, hvor vi skal bo og se nærmere på regnskoven de næste tre dage.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru