camping1.jpg

Campismo Cuba

Google Map...

Hovedstaden i Cuba er Havana. 

Befolkningstal: Ca. 11,5 mio.

Areal: Ca. 110.860 km2

Afstand fra Danmark: ca. 8.215 km. til Havana

Tidsforskel: 6 timer efter

Største turistattraktioner: Havana med salsarytmerne og byen Trinidad, men også landets smukke, bjergrige natur.

Mere information:

Turistinformation: Cuba

Livsglad befolkning

Netop på grund af Cubas styreform kan cubanerne ikke rejse udenlands, men det forhindrer ikke den livsglade befolkning i at feriere i deres flotte og spændende land. "Campismo" er ofte den fortrukne ferieform - og for udenlandske turister er camping bestemt et godt alternativ til hotelferien. Cuba er bestemt ikke et uland, når det kommer til camping. Faktisk er campingen som helhed (næsten) ligeså godt organiseret, som i Skandinavien. Campismo Popular ejer alle pladser, og organisationen forestår bookninger via deres regionale kontorer. For nyligt udgav Campismo Popular en guide over alle Cubas campingpladser. I guiden, som hedder ‘Guia De Campismo’, findes der fortegnelser over campingpladsernes faciliteter - let forståelig også for ikke-spansk kyndige. Guiden kan købes på de regionale kontorer.
Cubamar er en afdeling af Campismo Popular rettet mod udenlandske turister. Organisationen råder blandt andet over en masse campingpladser godt spredt ud over Cubas 14 provinser. Så hvad enten man søger en campingplads tæt på stranden, inde i landet, ved motorvejen eller ved turistattraktionerne, søger man ikke forgæves. Men der er ingen campingpladser i de større byer. Campingpladserne er tildelt enten 1, 2 eller 3 stjerner, hvilket dog er vanskeligt at sammenligne med skandinavisk kategorisering af campingpladser. Dette skyldes, at campismo på Cuba ikke er helt det samme som camping i Skandinavien.

Men hvad er Campismo?

Frem til 1996 bestod de cubanske campingpladser mere eller mindre af en plads med opslåede telte. I og med at teltene var af dårlig kvalitet og ofte gik i stykker, besluttede Campismo Popular at satse på en mere holdbar løsning. Således blev der bygget ‘cabinas’ eller hytter i stor stil. Disse er på de turistpladserne udstyret med toilet med bruser og i blandt også med aircondition. Men der findes også hytter uden indlagt vand - ligesom i Skandinavien. På turisternes foretrukne campingpladser, hvor hytterne er i rigtig god stand, har campingpladserne ofte udviklet sig til aktivitetspladser, hvor der er swimmingpools, volleyball, udlejning af heste, cykler, både og kanoer, samt fiskemuligheder, legepladser med mere. Ligeledes findes der restauranter eller cafeterier og butikker på de fleste campingpladser.

På campingpladserne i Cuba

Telte og campingvogne er et sjældent syn på de cubanske campingpladser, men ikke desto mindre velkomne. Autocampere er ligeledes sjældne, om end de ses i fåtal på vejene, men indenfor en overskuelig årrække bliver autocampere formentlig en af de foretrukne måder at opleve Cuba på. På nuværende tidspunkt råder Cubamar over 26 fine autocampere, men der er også andre udbydere af autocampere. Det cubanske Direktorat for Turisme promovering af autocampere side om side med luksushotellerne kan i al fald ses som udtryk for, hvor udviklingen bærer hen. 
Men indtil videre må vi leje bil eller medbringe vores cykler for at komme rundt til campingpladserne. Transport med lokale transportmidler - busser og på ladet af en lastbil - er et mindre attraktivt alternativ, da de kører uregelmæssigt og ofte bryder sammen. Sidstnævnte alternativ kan kun anbefales til erfarne backpackers med gode spansk kundskaber.
Nogle campingpladser er forbeholdt udenlandske turister, mens andre er forbeholdt cubanere. På Cubamars campingpladser er turister altid velkomne, hvis der er plads, mens man godt kan risikere at blive afvist hos Campismo Popular. For eksempel er campingpladser tæt ved de populære strandresorts lukket land for udenlandske turister, da man forståelig nok ønsker, at turisterne lægger dollars’ne hos de dyrere hoteller. Så tjek med de regionale Campismo Popular-kontorer i forvejen.
Livet på campingpladserne er mere åbent sammenlignet med skandinaviske pladser, hvilket skyldes cubanernes ligefremme karakter. Kort sagt, cubanere elsker at være sociale. Deres gæstfrihed gør, at turister ofte er velkomment selskab. Cubanerne er nemlig meget interesseret i at høre om, hvordan verdenen er udenfor Cuba. Langt de fleste campingpladser er fyldt i juli og august, hvor cubanerne holder ferie, samt i weekenden året rundt. Så vil man campere på disse tidspunkter, er det nødvendigt at booke i god tid.
På hverdage er pladserne stort set tomme for cubanere, så her kan udenlandske turister uden problemer komme til fadet. Man skal dog være opmærksom på, at nogle af faciliteterne måske ikke er til rådighed på nogle hverdage i lavsæsonen (maj, juni, oktober og november). Eneste ulempe på nogle af campingpladserne er, at cubanerne kan være meget larmende i weekenderne, hvor der festes for fuld musik ud til den lyse morgen. Ønsker man mere fred, skal man bede om en hytte så langt væk fra pool-området og restauranten som muligt.

Sikkerhed og kørselsanvisninger

Men hensyn til sikkerhed skal campister ikke frygte noget - hverken på eller uden for campingpladser. Som overalt på Cuba patruljeres campingpladserne af vagter eller politi, som også kontrollere indgangene til pladserne. Almindelig eftertænksomhed, der gælder over hele jordkloden, er nok til at få en sikker campingferie. Er man bange for at få stjålet bilen, kan man spørge vagterne ved parkeringen, om bilerne er under opsyn om natten. Er de ikke det, er der sikkert nogle lokale, som vil ‘holde vagt’ natten over for en eller to dollars. Sikkerhed er heller ikke et problem, når man kører fra campingplads til campingplads, blot man kører pænt - særligt ved vejkontrollerne. Det cubanske vejnet er veludbygget, men vejenes tilstand varierer meget. Motor- og hovedveje er som regel i god stand, men mindre veje er ofte fyldt med huller. Ser man bort fra vejene omkring byerne, har man stort set vejene for sig selv. Skiltningen er ikke på europæisk standard, men med et godt vejkort og kontakt med de lokale er det muligt at finde frem. Lær et par spanske sætninger, og både livet på landevejen og campingpladsen bliver lidt lettere. Det skal dog siges, at der som regel er en lokal på campingpladserne, der kan lidt engelsk.
Der er flere kort at vælge imellem: ‘Automapa Nacional’ indeholder pålidelige anvisninger med hensyn til motorvejen, samt en instruktion i de cubanske trafikregler. Uden for motorvejen er kortet dog ikke meget bevendt. ‘Guia De Carreteras’ er bedre. Det første kort kan købes på hoteller og ved biludlejningerne, mens det andet ikke altid kan købes på Cuba, da det er publiceret i Mexico af ‘Editoial Limusa’. Husk at tanke bilen op, når muligheden byder sig. Der kan været langt mellem benzinstationerne. Tankstationerne er afmærket på kortene.

Priser

Det er ikke dyrt at campere sammenlignet med at bo på hotel på Cuba. Selvom Cuba er det dyreste latin amerikanske land at være turist i, er leveomkostninger på Cuba til at have med at gøre - også selvom turister nogle gange betaler en højere pris end cubanere. Et restaurantbesøg med hovedret, dessert og øl/vand koster fra $6 og opefter.
Priserne på udlejningsbiler varierer, men forvent at betale mellem $40-100 per dag alt efter bilens størrelse. Ofte er det billigere, hvis man lejer bilen i mere end syv dage. Det kan også pruttes om prisen, eller udlejeren kan ‘komme i tanke om’, at han har en billigere bil af samme kvalitet, som den han først prøver at udleje. Forvent hverken at få udleveret en gammel amerikansk bil eller en Lada - udlejningsbilerne er de kendte europæiske og japanske mærker. Check om bilen er i orden inden kontrakten underskrives. Autocampere (Mercedes Benz Diesel) udlejes for mellem $125-150 per dag, alt efter hvor mange dage den leje i. Forsikringer på biler og autocampere varierer. Prisen på scootere er omkring $20 pr. dag, og der er ingen forsikring. Benzin er dyrt sammenlignet med de øvrige leveomkostninger på Cuba.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser