Blandt lysende orme og usynlige køer i New Zealand
Log ind Log ind
Blandt lysende orme og usynlige køer

Blandt lysende orme og usynlige køer

Vi forlader Auckland og kører sydpå af hovedvej 1 og ind i Waikato-distriktet. Her følger vi New Zealands længste flod Waikato River på dens vej gennem det bølgende kulturlandskab, og gør holdt ved et udsigtspunkt nær kulminebyen Huntly, hvorfra der er udsigt til byens kraftværk på den anden side af floden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Waitomo Glowworm Caves

Dagens udflugtsmål er de helt specielle drypstensgrotter ved Waitomo, hvor en gren af Waitomo River løber gennem dem. Man er slet ikke i tvivl, når man kommer til stedet, for denne turistattraktion har en kæmpemæssig tagkonstruktion ved indgangen. Waitomo-grotterne - hvoraf der er flere, som også er uden vand - er skabt gennem de seneste 24 millioner år, hvor limstenslagene fra havbunden er presset op og formet af jordskælv og vulkanudbrud og efterfølgende erosion. Vand er sivet ned gennem lagene, udhulet grotterne og aflejret kalk, så der både hænger stalaktitter ned fra loftet og står stalagmitter på gulvet, hvor vandråber gennem millioner af år bygger dem op. Det tager ca. 100 år at vokse 1 cm.
En kort sti gennem skoven fører os ind i en mørk grottegang, hvor vi stiger over i nogle robåde med plads til ca. 15 personer. Vi bliver bedt om at være tavse og al fotografering er forbudt. Med et snedigt indrettet snoresystem trækkes robåden gennem vandet, mens vi tavse stirrer mod grottens loft. Hurtigt vænnes øjet til det totale mørke og snart ses lysende prikker i loftet lige over vores hoveder. Først nogle få, lidt senere tusindvis af lysende små "lamper", der nærmest kan sammenlignes med en stjernevrimmel i Mælkevejen. 
Det er sankthansorme (eng.: glowworms) som lyser. Insektet er også kendt som ildorme, og rundt omkring i verdenen findes mere end 2.000 forskellige arter. Takket være det fugtige klima kan insekterne i larvestadiet sidde her og med deres stærke lys tiltrække mindre insekter som de lever af. Når det voksne insekt har fæstnet sine æg på loftet, klækkes de efter 20 dage. I de næste ni måneder udvikler larverne sig til de får en form og størrelse som en tændstik. Så forpupper de sig ligesom sommerfugle i 13 dage, hvorefter insektet er voksen, flyver ud og parre sig, lægge æg og dør efter et par dage. Det voksne insekt er på størrelse med en stor myg, og indtager ikke føde - den har ingen mund - og eneste formål er at videreføre livscyklussen. Tænk at leve hele sit liv i mørke og dø efter første elskov!

Overnatning i Farmhouse

Efter et frokoststop ved The Big Apple Cafe fortsætter vi nordpå til byen Cambridge, hvor en gruppe farmere venter på os, for vi skal på "farmstay" eller bondegårdsferie. Vi fordeles mellem vores nye værter - tre til fire gæster pr. værtspar - og får fornøjelsen at køre med Desley McGougan til hendes "bondegård" The Club House i Taupiri ca. 45 minutters kørsel fra Cambridge. Nu kommer vi rigtigt ud på landet, men nogen bondegård findes her ikke. I stedet ligger en moderne villa på toppen af en bakke med 360 graders udsigt til de omkringliggende marker og med bjerge som kulisse i horisonten. Vi indkvarteres i et stort dobbeltværelse med eget toilet, egen terrasse og egen indgang. Et par hundrede meter fra villaen ligger en bygning som er malkestationen og lidt derfra et hus, hvor familiens landbrugsmedarbejder bor. Han sørger for at familiens 75 køer, der går ude hele året og malkes to gange om dagen. Desley’s mand, Steve, har ansvaret for alt det praktiske med køerne, mens Desley henter og bringer gæster. Til at hjælpe med rengøring etc. har hun en hushjælp. 
Med et glas vin i hånden introduceres vi til huset, der har et stort åbent spisekøkken samt en opholdsstue med mandshøje panoramavinduer i begge husets sider, så her er masser af lys og udsigt. Men hvor er køerne? Dem kan vi ikke se. Vi skyder panoramavinduerne til side og træder ud på terrassen prydet med kæmpebregner og palmer foran græsplænen. For enden af græsplænen adskilt af et blomsterbed i fuld flor, skråner terrænet og dernede i sænkningen græsser køerne - som man således ikke kan se fra huset. 
På den anden side af villaen er indrettet tennisbaner. Dette er bare luksus og helt fint bliver det, da Desley serverer en dejlig middag for os - naturligvis ledsaget af new zealandsk vin.

Morgenmalkning

Denne morgen er det fuglene, som vækker os. Ingen susen af biler eller hylende sirener. Vejret er fint og efter en lille vandretur over til malkestationen, hvor køerne har stået i kø siden kl. 5 for at blive malket, serverer Desley et morgenmåltid til os - som om vi intet skulle have at spise resten af dagen!
Vi køres tilbage til Cambridge, hvor vi atter møder vores øvrige rejsekammerater, der har haft lige så positive oplevelser som os, og vores rundrejse i New Zealand kan fortsætte mod Rotorua.

Fakta om New Zealand

Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.

Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.

Areal: Ca. 268.680 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.

Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: New Zealand