100 Velkommen til en lille bid af The Big Apple IMG_1145.jpg
Storbyferie

En lille bid af The Big Apple, New York City

Google Map...
USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA

New York City

Mange har travlt som kontormanden, der næsten kommer løbende med sin kaffe i det tillukkede papbæger fra Starbuck Café, mens andre blot slentrer i takt med menneskemængden foran dem. Intet under at her føles lidt "crowded" mellem de høje skyskrabere i stål og glas plastret til med reklameskilte, for her bor omkring 8,4 mio. mennesker i New York City, som hvert år besøges af omkring 50 mio. turister. Langt de fleste bor dog uden for centrum, da det kun er de færreste, men de rigeste, som kan betale op mod 25.000 kroner om måneden i husleje for at bo nær Central Park, hvor de dyreste boliger ligger. De mange mennesker som arbejder på Manhattan kommer kørende hertil i deres biler - oftest med kun en person i hver. Her findes offentlige transportmidler bl.a. metroen som er effektiv - men de fleste amerikanerne foretrækker den uundværlige bil. Og så er her utallige gule taxaer, der, sammen med de hylende sirener fra New York Police Departments biler, blander sig i trafikken. Det giver naturligvis en intens trafik i de ensrettede gader som kun langsomt afvikles - også fordi der i næsten ethvert gadekryds er lyskurve, som ikke er synkroniserede og som derfor konstant stopper trafikken.

Rejsen til Amerika

Mange ønsker at besøge "Det Forjættede Land" og nu kom muligheden for at også vi besøger USA, hvor vi skal rejse tværs over kontinentet fra Atlanterhavet i øst til Stillehavet i vest. Rejsen, der foregår i luksusbus, vil tage tre uger, så vi ved på forhånd, at der bliver megen kørsel gennem dette store land. Formålet er da også at få et førstehåndsindtryk af de store byer, den fantastiske natur, høre lidt om Amerikas historie og kultur - og ikke mindst få en fornemmelse af landets størrelse og samle inspiration til at dykke dybere ned i de områder vi finder interessante på vores næste rejser til USA.
Det har været en lang dag, hvor vi er fløjet med British Airways via London til New York. Vi startede om eftermiddagen og fløj i ti timer og landede først på aftenen (USA - eastern standard time) og kørte direkte til det centralt beliggende Hotel Wellington på Manhattan. Et ældre, lidt slidt hotel med 600 værelser fordelt på 16 etager og med en øredøvende larm fra luftkonditioneringsanlæggene, der forstærkedes af en indvendig skakt, som vi havde "udsigt" til. Men vi har som altid husket ørepropper, så vi får en god nats søvn.

Bustur på Manhattan

Efter indtagelse af en simpel amerikansk morgenmad i den tilstødende Mexican Park Café - der naturligvis er mexicansk drevet - er vi klar til dagens bustur rundt på Manhattan. Første stop er Lincoln Center, hvor bygningerne huser New York City Ballet, Metropolitan Opera, Koncerthuset med New York Philharmony Orchestra m.m. Vi stikker hovederne ind i The MET’s foyer, inden vi spadserer forbi The Juilliard School tilbage til bussen. Lincoln Centret er bygget på vestsiden af Central Park, hvor der tidligere var en del slumkvarterer bl.a. beboet af puertoricanerne som førte bandekrige mod andre bydele, hvilket er udødeliggjort i Leonard Bernsteins musical West Side Story, der netop foregår her.
Vi fortsætter ad Eight Avenue forbi Upper West Side langs vestsiden af byens store åndehul Central Park og kommer forbi det hus, hvor eks-beatlen John Lennon i 1980 blev skudt foran sit hjem i Dakotabygningen på 72. gade.

Gennem Harlem

Nord for parken når vi frem til Harlem-kvarteret. Harlem var tidligere berygtet for den store kriminalitet blandt de mange afroamerikanere som boede her, hvor en hvid ikke skulle forvilde sig ind, hvis han/hun havde livet kært. Men den tid er forbi og i dag er stedet nærmest kult at bo i og har da også en lang række kulturelle tilbud at byde på. Bl.a. jazz-klubber, gospel i kirkerne og ikke mindst det berømte Apollo-teater, hvor kunstnere som Diana Ross og Michael Jackson fik deres gennembrud. Også præsident Clinton bidrog til udviklingen ved at flytte sit kontor til denne bydel. Vi fortsætter mod Central Park.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser