Jackson - med masser af cowboy-stemning, Wyoming, USA
Log ind Log ind
Jackson - med masser af cowboy-stemning

Jackson - med masser af cowboy-stemning

Det er altid med en vis forventning vi genser Jackson Hole og det er vi ikke ene om, for denne velbevarede cowboy-by er nok den mest besøgte by i den i øvrigt meget tyndt befolkede stat Wyoming.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Jackson Hole

Jackson ligger i en dal omgivet af bjerge på stort set alle sider. I begyndelsen af 1800-tallet var stedet kun beboet af indianere og nogle få pelsjægere som forsøgte sig med bæverjagt. Flere jægere kom efterhånden til og et lille bysamfund opstod omkring pelshandlen. I 1829 blev bosætningen navngivet efter en af pelsjægerne, David E. Jackson, og dalen blev blandt pelsjæger og cowboys kaldt "hullet" og dette satte sig fast, så både byen og dalen i dag kaldes Jackson Hole. Senere kom kvægavlere og cowboys til, men også lovløse kvægtyve, og Jackson blev en rigtig, klassisk westernby, der fik bystatus i 1894. I dag er her mere fredeligt og dog.

Turistinformationen og National Elk Refuge

Vi er indkvarteret på Painted Buffalo Inn få hundrede meter fra byens centrum, der udgøres af et lille parkanlæg med porte lavet af gevirer fra wapitihjorte (elk) i hvert af de fire hjørner. Midt i parkanlægget ses en rodeo-statue af en cowboy på en vild hest.
Fra tidligere besøg ved vi, at en tur ud til turistinformationen - Jackson Hole & Greater Yellowstone Visitor Center - godt en kilometer nord for centrum på vejen mod Grand Teton, altid er et besøg værd. Uden for turistinformationen ses flotte bronzeskulpturer af nogle af områdets vilde dyr - elk og grizzlybjørn - og indenfor er turistinformationen meget mere end turistbrochurer. Her findes udstillede dyr bl.a. elk, så man her får en fornemmelse af dette dyrs størrelse. Her er også glimrende kunstværker på væggene bl.a. fra National Museum of Wildlife Art. Her bruger vi tid til at indsnuse atmosfæren - et sted der kan anbefales. 
Og så ligger det nationale elk-reservat lige uden for døren. Man kan gå via gange og broer op på et udsigtspunkt og se ud over det store, grønne område. Om vinteren, når sneen ligger flere meter tyk, trækker omkring 8.000 wapitihjorte ned fra Grand Teton-bjergkæden og fouragerer i The National Elk Refuge.

Gunfight i gadebilledet

Mange af de gamle træ bygninger har plankefortove foran forretningerne, der bugner med spisesteder og souvenirbutikker. Her kan man køber alt hvad der har med cowboys at gøre - fra hatte til støvler. På mange flotte gallerier kan man se - og købe - western-kunst af allerhøjeste kvalitet - og derfor er det ikke billigt. Men også rundt omkring i Jacksons gader ses bronzeskulpturer af både mennesker og dyr, som alle er med til at forskønne denne cowboy-by. Nær torvet samles turisterne først på aftenen, for i sæsonen opføres gadeteater med virkelighedstro gunfight mellem bankrøvere, indianere og sheriffen med sine mænd. Her er højlydte skud og krudtrøg i gaden og de dygtige skuespillere, lader sig falde meget troværdigt, når de bliver "ramt". Så dramatisk er det, at de mindste børn faktisk er bange for at overvære forestillingen!

For de aktive

Om vinteren er Jackson Hole et af USAs populære skisportssteder med nogle udfordrende pister, og om sommeren indbyder naturen til vandreture i bjergene.
Jackson Hole ligger syd for Grand Teton National Park og Yellowstone National Park,  som vi i morgen stifter nærmere bekendtskab med.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA