Gennem Mojave-ørkenen til Los Angeles, Californien, USA
Log ind Log ind
Gennem Mojave-ørkenen til Los Angeles

Gennem Mojave-ørkenen til Los Angeles

Fra Las Vegas bevæger vi os ind i staten Californien og fortsætter ad Highway 15 gennem steppeørken og forbi Mojava National Preserve og en store sodasø. Undervejs stopper vi for at se nærmere på det helt specielle joshua tree, som kan blive op til 15 meter højt.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En slange i Paradis

Vi har politiet lige bag os og hurtigt spreder der sig en lidt presset stemning i bussen, da vi stopper. Har vores chauffør kørt for hurtigt? Eller er vi stoppet et sted, hvor vi ikke må holde? Betjenten står ud af bilen og kommer hen til os. Den venlige mand vil såmænd blot advare os om ikke at gå ind mellem træerne, da der tidligere har været turister, som er blevet bidt af klapperslangerne, som findes her. Således advaret, ser vi os ekstra for, da vi går hen for at betragte træerne.

Den gyldne stat Californien

Californiens kælenavn er "The Golden State" og ikke uden grund. Flere lande var i begyndelsen af 1800-tallet interesseret i at eje landområderne i de nordlige dele af Mexicos dengang enorme territorium. For ikke at England eller Frankrig skulle komme i forkøbet, erklærede USA krig mod Mexico, der i 1848 måtte underskrive en fredserklæring, hvori Californien samt Texas, Nevada, Utah, Arizona, New Mexico samt dele af Colorado kom på amerikanske hænder.
I 1849 fandt man guld i Californien og nyheden spredte sig som en steppebrand. Fra hele verden strømmede omkring 80.000 lykkejægere - fortyniners blev de kaldt - til området og guldfeberen rasede. Fra østkysten drog mange eventyrlystne ud på den farefulde værd over prærien på en flere måneder lang tur. Her risikerede de at møde både landevejsrøvere og krigeriske indianere - hvis de nåede så langt, for mange bukkede under for anstrengelserne i der uvejsomme terræn og døde af sult og udmattelse. Nogle sad fast i al håbløsheden midt på prærien og begik selvmord. Det siges at der ligger ti grave for hver mile på prærien! Andre tog den seks måneder lange sejltur syd om Kap Horn og op gennem Stillehavet til Californien. Hurtigt skød små byer i vejret med overnatningssteder, beværtninger og glædespiger - og lovløsheden raserede i det vilde westen. Mange brugte deres penge på stedet og havde ikke meget tilovers, da guldfeberen aftog omkring 1859. Nogle var heldige, men de fleste fik ikke meget ud af det. Var der ikke mere guld et sted, søgte man lykken i andre egne.

Spøgelsesbyen Calico Gost Town i Mojave-ørkenen

I 1880 havde lykkeriddere fortsat travlt med at grave efter guld, sølv og andre mineraler. Sølv var her mest af og Calico minedistrikt blev et af de rigeste i staten. Efter byens grundlæggelse i 1881 og i årene frem til 1907, kunne man prale med sin store produktion af f.eks. sølv, med en værdi på hele 86 mio. dollars. I 1887 toppede indbyggerantallet med ca. 1.200 personer. Her var 22 saloner, China Town og naturligvis et "red light district". Da prisen for sølv i 1907 faldt til under det halve, opgav mange og flyttede væk, hvorefter den forladte by efterhånden blev en af westens tomme spøgelsesbyer. 
Helt tom er byen dog ikke. I dag bor her en håndfuld mennesker som passer restauranter, souvenirbutikker og forlystelser, der kunne minde lidt om Dyrehavsbakken. Området blev genopbygget fra 1966, således at bygningerne i dag står på deres oprindelige steder. Når vi spadserer rundt mellem huse, redskaber, togvogne og kaktus, får vi en god fornemmelse af, hvordan livet kan have formet sig for minearbejdere, hotelejere samt de piger man kunne købe.

I en forstad til Los Angeles

Hen på eftermiddagen er vi fremme ved Hotel Four Points i forstaden Culver City. Hotellet ligger ikke i nærheden af nogen seværdighed, men lige ved siden af et større indkøbscenter. Elleve personer fra rejseselskabet bliver enige om at spise sammen denne aften og på restaurant Lucille’s Smokehouse får vi en dejlig middag med bl.a. røget oksesteg, som kan anbefales. Vi kan godt se, at vores rejseleder er lækkersulten efter også at prøve chokoladekagen til dessert, men problemet er, at desserterne her er alt for store. Der overvejes. Skal, skal ikke? Jeg foreslår, til stor forundring for selskabet, at vi bestiller én dessert og 11 skeer - så kan vi alle sammen smage! Jeg skal hilse at sige, at den var lækker - og at der var dessert tilovers efter at vi alle havde smagt den.

Rundtur i Los Angeles

Byen er enorm med 18 mio. indbyggere og denne dag har vores rejseleder valgt, at vi skal se lidt af hvad denne storby kan tilbyde. Vi starter i centrum ved Wald Disney Concert Hall, et arkitektonisk mesterværk i blankpoleret stål, der bøjer sig som sejl i vinden. Her holder Los Angeles symfoniorkester til.

Los Angeles Katedral

Vi spadserer forbi Los Angeles Opera og kommer til den moderne og meget smukke katedral Our Lady of the Angels, der er opført i lyse sandsten og stod færdig i 2002. Indenfor er katedralen prydet med nutidig kunst i form af vægmalerier, som fortæller om Amerikas historie. Her er smukke, farvede mosaikruder med religiøse motiver, gobeliner og et orgel med mere end 6.000 piber, der er blandt de største i USA. Under kirken besøger vi det smukke og højtidelige mausoleum med 1200 gravsteder.

En dyr forretningsgade i Beverly Hills

Vi skal bare lige prøve det. At stå på verdens dyreste indkøbsgade Rodeo Drive. Ikke fordi nogen af os skal handle, men ose lidt kan vi vel! For enden af gaden ligger Regent Beverly Wilshire Hotel kendt fra filmen Pretty Woman.

Walk the Fame på Hollywood Boulevard

De er her alle sammen - skuespillerne, filminstruktørerne, musikerne, m.fl. - og masser af turister som træder på dem - stjernerne. På Hollywood Boulevard har berømthederne hver sin femkantet stjerne. Foran det berømte Grauman's Chinese Theatre ses desuden hånd- og fodaftryk samt autograf som særligt udvalgte kunstnere har sat i asfalten.
Vi spadserer forbi Dolby Theatre, det tideligere Kodak Theatre hvorfra Oscaruddelingen førhen fandt sted, og op i Hollywood & Highland Center, hvorfra vi har udsigt til de berømte 15 meter høje bogstaver på bjergsiden - HOLLYWOOD. På den anden side af boulevarden ligger El Capitan Theatre, hvor Oscar-uddelingen nu foregår.

Universal Studios

Dagens rundtur slutter ved Universal Studios, hvor et par af gæsterne har meldt sig til en rundvisning, mens andre tager tilbage til hotellet for at hvile ud til i morgen, hvor vi kommer til San Francisco.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA