Gejsere og vandfald i Yellowstone National Park, Wyoming, USA
Gejsere og vandfald i Yellowstone National Park

Gejsere og vandfald i Yellowstone National Park

I dag skal vi opleve storslåede bjergkæder, kogende søer og springende gejsere samt kaskader af imponerende vandfald. Men vi kan også være heldige at se nogle af Amerikas vilde dyr, når vi er på tur gennem nationalparkerne Grand Teton og Yellowstone.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Grand Teton National Park

Få kilometer nord for Jackson Hole ligger nationalparken Grand Teton, der er en bjergkæde som udgør en del af Rocky Mountains med majestætiske, savtakkede bjergtinder, spejlblanke søer og vandløb. Vi kører ind på Teton Park Road og stopper bl.a. ved Jackson Lake Lodge, hvorfra vi har en helt forrygende udsigt til den billedskønne natur med det 4.197 meter høje Grand Teton i centrum.                                                                                                                                                

Yellowstone National Park

Senere kommer vi til den sydlige indgang til Yellowstone National Park, der i 1872 blev etableret som Verdens første nationalpark - bl.a. for at beskytte de udryddelsestruede bisonokser, men også fordi her er en enestående natur med et rigt dyreliv, som skal bevares for eftertiden. Nationalparken ligger oven på en af verdens få supervulkaner, hvor magmaen (den glødende lava) ligger og ulmer et sted mellem 5 og 20 kilometer under overfladen. Flere steder i nationalparken findes såkaldte hot spots, hvor kogende dampe, mudder og gejsere viser os at der er masser af aktivitet i jorden under os. Faktisk er her i nationalparken mere end 10.000 hot spots - flere end i resten af verden tilsammen.
Det siges, at når denne sovende vulkan engang vågner, vil et stort udbrud dække hele Amerika med aske og verdensdelen vil blive ubeboelig, ligesom det vil få konsekvenser for klimaet på resten af kloden. Beregninger har vist at denne supervulkan var været i udbrud hver 600.000 år - og nu er det 630.000 år siden sidste udbrud!

Midway Geyser Basin

Første stop er ved Midway Geyser Basin, hvor der er lagt gangbroer ud langs de spilkogende søer, hvorfra man kan mærke dampen - og lugten af svovl. Netop dette hot spot er blandt de farverigeste i Yellowstone nationalparken. Det imponerende farvespil er frembragt af mineraler og bakterier, som tåler de høje temperaturer. Det er naturligvis strengt forbudt at træde uden for gangbroen, fordi man risikerer at gå gennem den tynde skorpe og få slemme forbrændinger.

Gejseren Old Faithfull

Fremme ved den gamle trofaste gejser har vi et længere ophold, hvor der er mulighed for at få lidt at spise, inden Old Faithfull springer igen. Dette sker hvert 80. minut +- og efterhånden som det annoncerede tidspunkt for næste udbrud nærmere sig, samles folk omkring gejseren og venter med spænding. Står vi det rigtige sted? Hvornår sker det? Er kameraet parat? Kan vi få det hele med? Der lyder nogle gurglende lyde fra Old Faithfull og en lille dampsøjle bliver synlig. Den gurgler igen, som om der skal tages tilløb til udbruddet. Og så sker eksplosionen. En op til 50 meter høj gejserstråle med omkring 25.000 liter kogende vand og damp sendes i vejret og bliver ved med at fylde luften i tre til fire minutter. Så dør gejseren ud og vandet siver atter tilbage i undergrunden, hvor det samler sig til næste udbrud. Man regner med at Old Faithfull har været aktiv i 200-300 år.

Vandfald i Yellowstone Canyon

Vi kører tilbage langs Yellowstone Lake og følger Yellowstone River frem til Canyon Village, hvor vi spadserer ned til flodens højtliggende vandfald - Upper Falls - hvor kaskader af vand bruser ned gennem en smal kløft og ud i Yellowstone Canyon. Lyset reflekteres i en regnbue fra vandskyen neden for faldet. Vi stopper også ved Artist Point og spadserer frem til udsigtspunktet ved det lavere liggende vandfald - Lower Falls - nok et af de smukkeste syn man kan få af naturen i nationalparken. Her vælter floden ned i den mangefarvede kløft og fortsætter sit ca. 1.000 km lange løb, hvor den ender som en biflod til Missouri River. Vi kører derefter på tværs af nationalparken og ud af den vestlige indgang og ind i staten Montana - blot få kilometer fra nationalparkgrænsen - for at overnatte på Yellowstone Park Hotel i byen West Yellowstone.

Mammoth Hot Springs

Næste formiddag kører vi tilbage i nationalparken og nordover til endnu et hot spot - Mammoth Hot Springs - der regnes for det største sammenhængende hot spots som findes. Her spadserer vi ad mange trapper og gangbroer på både den øvre og nedre terrasse og ser de mest farverige kalkterrasser - store skålformede kar, hvor kogende vand flyder fra de øverste og videre ned i de nederste, mens de aflejrer kalk og andre farvestrålende mineraler. Et fantastisk skue.
Efter besøget ved Mammoth Hot Springs kører vi gennem det nordlige Yellowstone, hvor vi møder store flokke af bison. Vi fortsætter ud af den nordøstlige indgang ved minebyen Cooke City og videre mod den lille by Cody grundlagt af William Frederick Cody - bedre kendt som Buffalo Bill.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA