IMG_2825.JPG

Over broerne til Key West i Florida

Google Map...
Florida

Florida kaldes også for solskinsstaten i USA. Der er 1.200 km sandstrande. Florida opleves uden tvivl bedst i egen bil eller autocamper.

Befolkningstal: Knap 20 mio.

Årlig gennemsnitstemperatur: 23 grader - bedste rejsetidspunkt er november til maj

Afstand fra Danmark: Til Miami ca. 11 timer i fly 

Tidsforskel: Florida er seks timer efter Danmark

Mest besøgte attraktioner: Orlando og alle forlystelsesparker, The Keys / Key West, Miami Beach, Nationalparken Everglades, Sanibel Island og Kennedy Space Center

Mere information:

Turistinformation: Florida

Turistinformation: USA

Se Tv-program i fuld længde: Anne-Vibeke Rejser - Florida Rundt

Som bekendt er målet ikke altid det vigtigste

Som bekendt er målet ikke altid det vigtigste, men i lige så høj grad vejen dertil. Det kan man afgjort sige om vejen til Key West - over "The Keys", en lang række små øer forbundet med mere end 40 broer. Som prikken over i'et - eller i dette tilfælde snarere under i'et - ligger for enden af denne unikke rute den populære turistdestination Key West. Et sted, som mange har hørt om, fordi den verdensberømte forfatter Ernest Hemingway kastede glans over byen ved at bosætte sig der i en årrække i 1930’erne. Dermed satte han Key West på det globale landkort, og siden hen er byen blevet et eftertragtet feriested. Betragter man øerne på landkortet, ligner de en række bittesmå prikker i havet syd for Florida og nord for Cuba, og det ser nærmest ud som om, man skal ud og køre på vandet. Men der er selvfølgelig gode veje hen over småøerne, som forbindes af de mange broer over det blå og akvamarin-grønne vand. Man kan næppe skelne, hvor havet slutter og himlen begynder. Det er storslået at opleve.

Strækningen over øerne hedder The Overseas Highway

Strækningen over øerne hedder The Overseas Highway og er den sydligste etape af US Highway One, som også kaldes The Highway That Goes To Sea. Fra Key Largo i The Upper Keys (de øverste øer) er der 113 miles, dvs. godt 180 km til Key West. På den ene side har man Atlanterhavet, på den anden Den Mexicanske Golf. 
I Upper Keys ligger også Tavernier og Islamorada, mens byen Marathon befinder sig i The Middle Keys. Her boede vi en enkelt nat på det underskønne hotelkompleks Tranquility Bay. Men her kunne vi med lethed have slappet af i dagevis! Det er et resort med rummelige, hvide trævillaer, der hver har plads til mindst seks personer. Husene ligger rundt omkring et fint poolområde, og samtidig er der hav og strand for enden af den parklignende have. Lige ved Key West kan man installere sig på det lige så lækre søsterresort Parrot Key. 

Dolphin Research Center

På øen Grassy Key i nærheden af Marathon ligger Dolphin Research Center, hvor man nemt kan tilbringe et par underholdende timer i selskab med de charmerende delfiner. Centret har med de nuværende ejere Jayne og Mandy Rodriguez ved roret været i gang siden 1984, men allerede i 1956 lå her Santinis Porpoise School. Mr. Santini fangede selv de fladnæsede delfiner (bottlenose dolphins), bl.a. Mitzi, og hans tætte forhold til netop denne delfin er efter sigende den oprindelige inspiration til den populære TV-serie Flipper. 
Efter en mere broget årrække med skiftende indehavere overtog ægteparret Rodriguez Dolphin Research Center, som drives for private midler gennem medlemskaber og delfinadoptioner, entreindtægter og for eksempelvis Dolphin Camp for børn. Her er skabt et glimrende miljø for delfinerne med mange pools og frie forhold. Det overordnede formål er "research", men de kære delfiner - der jo er legesyge pattedyr – bliver trænet, og belønner publikum med masser af højtflyvende akrobatik. Springende, nysgerrige delfiner som suser gennem vandet og morer sig med saltomortaler mange meter over vandet, er et show, som man aldrig bliver træt af at opleve. At delfiner også ser nuttede ud, gør jo ikke fornøjelsen mindre. 

The Seven Mile Bridge

Vi tager et smut over den kendteste, flotteste og længste bro på vej mod Key West – "Broernes Bro". Den åbnede første gang i starten af 1900-tallet og fik kælenavnet "Verdens ottende vidunder", men blev døbt The Seven Mile Bridge, selv om den "kun" er 6,79 miles lang. 
The Seven Mile Bridge var dengang - ligesom hele vejen til Key West - en jernbanebro. Det var i bilismens absolutte barndom, og en millionær ved navn Henry Flagler havde udtænkt og sat en hel hær af mænd i gang med at bygge denne jernbane. Det tog syv år og i 1912 kom det allerførste tog til Key West. Broen blev dog i 1935 ødelagt af en orkan, og i stedet blev der bygget en highway hele vejen til Key West på nogle af de oprindelige fundamenter. I 1982 blev størstedelen af broerne udskiftet med nye og bredere broer, også den berømte Seven Mile Bridge. Med bilismen og den store turiststrøm til den yderste ø Key West var det nødvendigt. 
Mange af de gamle broer fik lov at blive stående ved siden af de nuværende, også Seven Miles Bridge med de majestætiske buer og med en åbning så stor, at også høje skibe kan sejle under.
For nogle år siden åbnede Florida Keys Overseas Heritage Trail langs med den mere direkte rute, og på en del af strækningen er der en særlig motorcykelvej, The Grassy Key Bikeway - forbudt for biler!

Hemingways hus

Byen Key Wests største attraktion er dens atmosfære, som godt nok efterhånden bærer lidt vel meget præg af turisme - på både godt og ondt - men alligevel føles det som et rart sted at være. Her er sol og afslapning kodeordet, og det er turist-kutyme at samles på Mallory Square og se solen gå ned i Den Mexicanske Golf. Bagefter fyldes byens mange restauranter og det livlige natteliv går i gang. Den kendteste bar er Sloppy Joe's i Duval Street, som tilhørte Ernest Hemingways ven Joe Russell. I sin epoke som bysbarn her var det et af forfatterens yndlingssteder, når han da ikke var på en af sine mange fisketure med gutterne eller på besøg i Cuba. Og det er netop Hemingsways smukke hus på Whitehead Street, The Ernest Hemingway Home & Museum, i et af de dejlige kvarterer med store villaer og haver, der har medvirket til at gøre byen kendt for resten af verden, og som sætter et kulturelt præg på den.

Hemingway takker

Hemingway kan takke sin daværende og anden kone Pauline - eller vistnok rettere hendes onkel Gus - for, at han kunne flytte ind her i 1931. Huset er bygget i 1851 og er indrettet smagfuldt og stiligt med familiens originale antikke, europæiske møbler, gode malerier og kunst samt Hemingways afrikanske klenodier. Et kunstnerisk hus, men også et hus med et levet familieliv med de to sønner fra dette ægteskab. Man fornemmer forfatterens nærvær, når den meget veloplagte og humoristiske guide fortæller om hans liv, levned og litteratur. De mere end 60 katte, der bor i huset og den smukke have bidrager til stemningen. De er, siger guiderne i hvert fald, efterkommere af Hemingsways egen kat, der havde seks tæer på forpoterne i stedet for de normale fem! Det samme gælder mange af de nulevende katte, som alle sammen har navne - f.eks. Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Chaplin og Picasso! Bag det store hus ligger nobelpristagerens skrivehus med hans originale Royal skrivemaskine, og her arbejdede han på flere af sine bøger. I haven fik ægteparret Hemingway i sidste del af 1930'erne anlagt byens første - og stadig største - swimmingpool til den nette sum af 20.000 dollars.

Truman Little White House

I Key West ligger også en bygning, der er kendt som Truman Little White House. Harry S. Truman blev præsident i april 1945 og brugte i sin præsidentperiode huset 11 gange til vigtige møder og til dels som feriebolig. Det meget flotte hus er omgivet af en botanisk have og er nu primært et museum, men man kan risikere, at det pludselig er lukket på grund af et vigtigt regeringsmøde eller en officiel begivenhed, da huset gennem årene har været brugt af de senere amerikanske præsidenter. 

Men ellers handler Key West mere om sol og sommer, fest, farver og ferieliv. Nyd køreturen frem og tilbage. Der er nok at se på. Man kan også flyve til eller fra Key West fra f.eks. Miami eller Orlando, men man bør absolut køre mindst den ene vej.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser