308 Massachusetts State House IMG_2220.JPG
Rundrejse

Boston – i frihedens spor, Massachusetts, New England

Google Map...
USA - Gislev Rejser

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Tidsforskel: Fra 4 til 10 timer efter

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: USA

Pionerer i New England

Da de allerførste opdagelsesrejsende udforskede New England i 1500-årene, havde der allerede i tusindvis af år levet indfødte – som vi kalder indianere. De var kommet fra Asien via Beringstrædet og havde i Amerika spredt sig i alle retninger. Man regner med at der levede omkring 20.000 indianere i Maine-området og omkring 60.000 fra forskellige stammer i New England, da pionererne fra Europa tog hertil i 1600-årene. Der var flere tilløb til at starte som nybyggere. I 1607 sejlede 100 kolonister fra Plymouth i England og kom efter tre måneder på havet til kysten i Maine. De byggede et fort, men netop denne vinter var ekstrem hård med kulde og stort snefald. Jagten slog fejl og ferskvand var der ikke nok af, så kolonien, der blev kaldt Popham Colony, blev forladt året efter. Den første permanente kolonisering skete, da 102 pionerer kom med skibet Mayflower i september 1620. Skibet lagde til ved nutidens Provincetown på spidsen af Cape Cod og selv om man fandt rigeligt med drikkevand, opdagede man hurtigt, at dette vindblæste sted stort set kun bestod af sand som ikke var velegnet til at dyrke noget i. Efter blot fem uger sejlede Mayflower længere nordpå til nutidens Plymouth, hvor pionererne slog sig ned. Inden for det første år bukkede halvdelen af de nyankomne under for vinterens kulde, men de øvrige overvandt strabadserne bl.a. med hjælp fra de lokale indianere.

2501 Model af Mayflower IMG_2903.JPG
Model af Mayflower

F.eks. var det med hjælp fra indianeren Massasoit (1581-1661) der var høvding i Wampanoag-stammen, at pionererne lærte at jage og dyrke forskellige afgrøder, ligesom han var med til at indgå en traktat med pionererne om at leve i fordragelighed og ikke bekrige hinanden. Koloniseringen var begyndt. De første pionerer var flygtet fra de kristelige omvæltninger i England, hvor Henrik VIII havde brudt med den katolske pave og i Tyskland havde protestantismen spredt sig, så der opstod flere religiøse retninger som var mere eller mindre forfulgt. Bl.a. englænderne søgte et fristed i Holland, men indså at fremtiden med religiøs frihed måtte ligge i det ukendte Amerika.

2404 Massasoit IMG_2850.JPG
Indianeren Massasoit

Allerede året efter pionerernes ankomst lykkedes det at få en god høst, hvilket blev fejret med den første taksigelsesfest – Thanksgiven var grundlagt og fejres hvert år den fjerde torsdag i november. I de efterfølgende årtier kom flere og flere kolonister til New England og i begyndelsen samarbejdede man fint med indianerne. Kolonisterne kom fra andre dele af Storbritannien (Irland, Skotland) og fra lande som Holland og Tyskland m.fl. og efterhånden som kolonisterne blev flere og flere rykkede de videre langs kysten, men også ind i landet og konkurrencen med indianerne om landområderne medførte den første krig mod Pequot-stamme i 1637, som næsten tilintetgjorde stammen. Værre var det, at europærerne havde sygdomme med som indianerne ikke var immune over for, hvilket medførte at op mod 90 procent af de indfødte døde af kopper, mæslinger, tuberkulose og byldepest.

2512 Dyrehold IMG_2872.JPG
Dyrehold i Plimoth Plantation

Boston – en kamp for selvstændighed

Det var kolonister som grundlagde Boston i 1630 og byen udviklede sig hurtigt som et centralt handels- og udviklingsområde. Den første skole blev grundlagt i 1635 og Harvard Universitetet året efter og er i dag Amerikas ældste universitet. Men den britiske koloni blev pålagt flere og flere afgifter og skatter gennem 1700-årene, og i 1760’erne blev forholdet til den engelske krone forværret. Man ville ikke længere acceptere flere skatter uden at have en repræsentation i England. Folk protesterede og det britiske militær rykkede ind og nærmest besatte Boston. Under en demonstration i 1770 smed de revolutionære sten mod de britiske rødjakker, hvilket medførte at der blev åbnet ild mod de ubevæbnede demonstranter og fem amerikanere blev dræbt i den såkaldte Boston Massakre. Denne hændelse gjorde blot trangen til selvstændighed endnu større og utilfredsheden kulminerede i 1773, hvor en flok patrioter - Frihedens sønner - smed 342 kasser te overbord i Boston havn – det såkaldte Boston Tea Party. I 1776 blev flere af de amerikanske stater enige om at underskrive den amerikanske selvstændighedserklæring og udråbte De Forenede Stater som en selvstændig nation. Den Amerikanske Revolution var begyndt og varede til 1781, men først med fredstraktaten fra Paris i 1783 var krigen formelt forbi og USA et selvbestemmende land.

342 Museet Boston Tea Party IMG_2269.JPG
Museet Boston Tea Party

Harvard Yard – USA’ ældste universitet

Denne rundrejses første udflugt går til Harvard Yard som er Amerikas første universitet og ligger i bydelen Cambridge. Allerede i 1636 blev universitetet grundlagt og to år efter døde rigmanden John Harvard og testamenterede halvdelen af sin ejendom samt alle sine bøger til universitetet, som herefter blev opkaldte efter ham. I dag er Harvard Universitet et af verdens mest prestigefyldte universiteter som har fostret både nobelprismodtagere og amerikanske præsidenter m.fl. Vi får mulighed for at spadsere rundt i haven mellem de gamle bygninger. Foran universitetshallen ses en statue af John Harvard, der er blevet lidt af et pilgrimsmål, hvor de fleste gerne vil fotograferes med statuen. Spadserer man rundt mellem parkens gamle træer, ser man Widener biblioteket med sine mange søjler og over for kirken med det karakteristiske høje, hvide tårn – Memorial Church. Massachusetts Hall fra 1720 er Harvards ældste bygning og ligger over for Hollis Hall som George Washington’s tropper benyttede som militærbarak under Den Amerikanske Revolution.

Beacon Hill – det eksklusive boligkvarter

I centrum af det gamle Boston kommer vi til det store grønne parkanlæg Boston Common og spadserer herfra op i distriktet Beacon Hill, hvor mange af de eksklusive huse stammer fra 1790 til 1870 og blev bygget af datidens rigmænd. De fine huse – mange i georgiansk stil - ligger langs gader med toppede brosten og gamle gadelygter. Spændende gader er Beacon Street, Chestnut Street og ikke mindst Mount Vermont Street, hvor vi kommer forbi den mest attraktive gade Louisburg Square. Mange af dørene er pyntet.

The Freedom Trail

Tilbage i Boston Common finder vi starten på ”Frihedens Spor” ved Visitor’s Center. Ved at følge den fire kilometer lange rute, der er markeret med røde teglsten i fortovet, kommer man forbi 16 historiske steder. I Common-parken passerer vi Brewer Fountain på vejen op mod Massachusetts State House med sin skinnende guldbelagte kuppel. I parken ses et stort relief - Shaw Memorial - til minde om borgerkrigens første frie, sorte regiment og deres leder oberst Robert Gould Shaw. Massachusetts State House blev bygget mellem 1795 og 1798 og blev model for US Capitol Building i Washington DC og inspiration til mange andre staters regeringsbygninger. Her findes både senatet samt repræsentanternes hus. Oprindeligt var kuplen af træ og blev senere udskiftet med kobber og belagt med bladguld i 1874. En imponerende bygning med udsigt ud over Boston Common.

Vi passere regeringsbygningen og bevæger os ind mellem byens mange høje skyskrabere og gemt blandt disse ser vi bl.a. det fine Old State House fra 1713, der var sæde for kolonimagten og senere statens regering, og som også har fungeret som børs og Boston rådhus. I dag rummer bygningen bl.a. et multimetershow om Boston Massakren. En cirkel af toppede brosten ved østgavlen markerer stedet for denne makabre hændelse, der ledte frem til Den Amerikanske Revolution. Da man i 1776 oplæste uafhængighedserklæringen fra husets balkon, flåede folket de kongelige engelske symboler – løven og enhjørningen - ned fra husets østgavl. Disse symboler er siden blevet genopsat og huset er i dag genetableret til dets oprindelige udseende.

Vi har et længere ophold ved Quincy Market, som er et marked fuld af handelsboder og fastfood samt restauranter. Her er også masser af optrædende gadegøglere foran ”templet” som er bygget i græsk stil med søjlerækker. Det er næsten umuligt at komme til spisestederne, så mange mennesker er her i dag. Længere fremme ses Faneuil Hall, der er den gamle markedsbygning fra 1742. Mellem 1764 og 1774 blev her holdt møder, hvor protesterne mod øgede toldsatser fra engelsk side og kampen for selvstændighed blev startet.

318 Quincy Market IMG_2242.JPG
Quincy Market

Et af byens ældste bolighuse ser vi ved guld- og sølvsmeden Paul Reveres Hus fra omkring 1680, der i dag er museum. Paul Revere, der boede her mellem 1770 og 1800, er en af revolutionens helte for det var herfra at han i 1775 i nattens mulm og mørke red til Lexington for at advare de amerikanske frihedskæmpere mod de ankommende britiske tropper. En statue med Revere til hest passerer vi før vi når Old North Church fra 1723 – Bostons ældste kirke.

324 Paul Revere House IMG_2244.JPG
Paul Revere House

På ruten mod Charles River besøger vi kirkegården Copp’s Hill Burying Ground fra 1660. Her ligger bl.a., arbejdsmænd, købmænd og kunstnere begravet og det var fra denne høj at britiske soldater skød kanonkugler ud over Charles River og bombede Bredd’s Hill i 1775. Vi spadserer over jernbroen Charlestown Bridge til bydelen Charlestown og når frem til toppen af Bunker Hill, hvor The Freedom Trail stopper. På toppen af Bunker Hill blev der i 1843 indviet en 67 meter høj kæmpemæssig obelisk - Bunker Hill Monument – med en statue nedenfor af helten William Prescott (1726-1795) der var amerikansk oberst under revolutionen og ledte et af de første store slag i 1775 ved Bunker Hill bl.a. med de legendariske ord: ”Skyd ikke før I kan se det hvide i deres øjne.” Amerikanerne var dårligt udrustet i forhold til de magtfulde britiske soldater og begge parter led store tab. Briterne havde ikke forberedt tilbagetrækningen fra Bostons øer og blev senere jaget bort af tropper ledet af general George Washington bl.a. med hjælp fra franske tropper. Vil man have udsigten fra obelisken, snor 294 smalle stentrin sig op på indersiden af ydermuren helt til toppen, hvorfra der er fin udsigt udover byen, men gennem en glasrude. Og det er en sej tur, der giver sved på panden!

332 Bunker Hill Monument IMG_2248.JPG
Bunker Hill Monument

The Boston Tea Party

Det er lige sent nok på eftermiddagen til at besøge museet for The Boston Tea Party, så i stedet spadserer vi en tur langs havnefronten og kan se de to genskabte skibe, hvor fortællingen om protesterne mod skatter resulterede i at masser af te blev smidt i havnen. Historien bliver fortalt af museumsfolk i originale kostumer. På den ene havneside kommer vi forbi Childrens Museum og nyder resten af eftermiddagen i solen på havnefronten, inden vi vender tilbage til vores hotel.

340 Havnen ved Boston Tea Party IMG_2268.JPG
Havnen ved Boston Tea Party

John F. Kennedy Bibliotek og Museum

Denne formiddag kører vi sydpå til Columbia Point i bydelen Corchester. På den lille halvø ved udmundingen af Boston havn ligger en arkitektonisk perle tegnet af den verdensberømte kinesisk/amerikansk arkitekt I. M. Pei (bl.a. kendt for renovering af Louvre i Paris). Den kridhvide bygning med lige og buede hjørner er suppleret med en sort stålkonstruktion med mørke ruder. Indvendigt er er den store glaspavillon med en højde på ca. 35 meter et kapitel for sig selv og her hænger et kæmpemæssigt amerikansk flag.

502 IMG_2294.JPG
Kennedy Bibliotek og Museum

Bygningen er rammen om John F. Kennedy Presidential Library and Museum, som beskriver USA’ 35 præsident fra hans barndom i Massachusetts til hans brutale død i Dallas i 1963. Kennedy (1917-1963) forstod betydningen af 1960’ernes nye medier og udover billeder ses videoer med hans berømte tv-taler. Vi kan følge valgkampen mellem demokraternes Kennedy og republikanernes Nixon, indsættelsen i 1961 og se scener fra hans liv sammen med sin hustru Jacqueline Kennedy. Naturligvis er hans brødre Robert og Edward også omtalt. I et af lokalerne ses en model af det ovale værelse fra Det Hvide Hus i Washington DC, som det så ud på Kennedys tid. I nederste etage ses en udstilling om forfatteren og nobelprismodtageren Ernest Henmningway. Er der tid, så spadser en tur langs vandet på The Harbor Walk og nyd udsigten ind mod byens højhuse

514 Det Ovale Kontor IMG_2286.JPG
Kopi af Det Ovale Kontor

USS Constitution – et gammelt krigsskib

Vi er tilbage i Charlestown for at besøge Amerikas ældste og endnu flydende krigsskib USS Constitution, som blev søsat i 1797 og navngivet efter USA’s grundlov af landets første præsident George Washington. Vi er på militært område, så vi skal vise id (pas eller kørekort med billede) og gennem security for at komme ind på skibet. Et utal af snore løber op til de tre master og på dækket ses enkelte kanoner. De fleste kanoner står på næste dæk og på dækket længere nede er mandskabsrummet med deres hængekøjer. Her er også mulighed for at se befalingsmændenes lukaf samt et kik til kaptajnens gemakker. Kælenavnet ”Old Ironside” fik den tremastede fregat i 1812-krigen mod briterne, som så deres kanonkugler prelle af skibets jernsider. USS Constitution har vundet 42 søslag og aldrig tabt et slag eller blevet beslaglagt.

I Charstown Navy Yard ligger også USS Cassin Young - en fregat der deltog i stillehavskrigen under anden verdenskrig og senere i koreakrigen i 1950’erne. Vi besøger skibet, inden vi afslutter besøget på det tilhørende skibsmuseum.

424 USS Cassin Young IMG_2319.JPG
USS Cassin Young

Salem – en by med hekseforfølgelse

Denne morgen rusker det i bussen, da vi kører nordpå i Massachusetts og vi kan fornemme resterne af den orkan som ramte Florida dagen før. Det regner da også let, da vi når frem til byen Salem, der blev grundlagt i 1626 mest men henblik på skibshandel. I dag er byen dog mest kendt for den berygtede heksejagt, som medførte at 200 uskyldige mennesker fra byen blev anklaget for at være hekse. 150 blev fængslet og heraf blev 20 dømt og henrettet i 1692 – 19 hængt og en stenet til døde.

604 Souvenir IMG_2333.JPG
Heksebyen Salem

Vi står af bussen ved Salem Witch Museum, der fortæller historien om de som blev kaldt hekse, hekseprocessen og henrettelsen. Vi besøger ikke heksemuseet, hvor der i vejkrydset foran står en statue af en heks, men følger i stedet The Witch Trail gennem byen. Vi starter dog i gågaden Essex Street med mange souvenirbutikker og spadserer så til byens ældste kirkegård fra 1637 - Old Burying Point Cemetery. Ved mindesmærket for de dræbte hekse er deres navne hugget ind i hver sin granitsten. Vi følger ”heksesporet” gennem byen forbi det gamle rådhus og ud til et såkaldt heksehus fra 1675, der var hjem for dommer Jonathan Corwin, som deltog i retssagerne. Sporet går forbi flere museer bl.a. Witch Dungon Museum og tilbage til Essex Street. Men Salem har meget andet end heksehistorier at byde på f.eks. den levende havnefront.

618 Heksehus IMG_2345.JPG
Heksehus

Cape Ann

Vi fortsætter ud til kysten på halvøen Cape Ann og stopper lidt uden for fiskerbyen Gloucester, hvor der på kystpromenaden ses en statue af en fiskerkone med sine børn skue ud efter sin mand på havet. Længere ind mod byen kommer vi forbi et mindesmærke for de fiskere som er omkommet på havet. Inde i byen er det havnen som dominerer og her er det hummerfiskeriet som er hovedfiskeriet. Herfra sendes friske hummere til mange andre byer i landet.

Vi fortsætter med bus til Rockport der er grundlagt i 1690 og får et længere ophold i denne fiskeriby, der har en af New Englands mest malede og fotograferede fiskehytter liggende på kajen lidt ude i havnen. Populært kaldt ”Motiv nr.1” Men byen har tillige en lang række skønne, pittoreske huse som rummer diverse kunsthåndværkere – bl.a. kunstmalere, sølvsmede og tøjdesignere. Her er caféer og restauranter som vi benytter til at få lidt frokost. Samme eftermiddag fortsætter vi mod klippekyst og ørken i staten Maine.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser