1397 IMG_9708.JPG
Rundrejse

Med Alaska Railroad til Anchorage

Google Map...

Hovedstaden i Alaska er Juneau.

Befolkningstal: ca. 0,7 mio.

Areal: ca. 1.718.000 km2

Afstand fra Danmark: ca. 6.705 km

Tidsforskel:  10 timer efter

Største turistattraktioner: Naturen med dyrelivet i bl.a. Denali National Park og Kenai Fjords National Park

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Alaska

 

 

Drømmerejsen med Alaska Railway

I toget findes både cafeteria og en restaurant, hvor der serveres frisklavet, dejlig mad. Over togets højttaleranlæg informeres om interessante steder vi passerer, ligesom der bliver givet besked, når togpersonalet ser nogle spændende dyr. Vinduerne i kupéerne kan ikke åbnes, så vil man fotografere uden glassets refleksioner, må man ud på den lille perron mellem vognene. Har man billet til Gold Class på øverste etage, kan man nyde turen gennem panoramavinduer og her findes en større åben vogn, man kan fotografere fra. Jeg tør påstå, at hele turen med Alaska Railroad fra Seward i syd til Fairbanks i nord - mere en 750 km - er pengene værd for hver eneste kilometer.                

Anchorage - største by i Alaska

Anchorage opstod i begyndelsen af 1900-tallet som en teltlejr for jernbanearbejdere, da man i perioden 1915-1923 anlagde Alaska Railroad. I dag er byen den største i Alaska med ca. 300.000 indbyggere og er således en rigtig storby med alle bekvemmeligheder, museer og shoppingmuligheder. Her finder vi få gamle bygninger mellem megen ny bebyggelse - og skyskrabere som det eneste sted i Alaska. Anchorage betyder "ankerplads" og byen har da også en stor containerhavn ud til farvandet Cook Inlet, med en tidevandsforskel på helt op til 14 meter. Efter ankomst og indkvartering på Hotel Hilton, spiser vi en udmærket middag på restaurant Snow Goose, der ligger nogle få meter fra hotellet. I den endnu lyse aften spadserer vi hen til monumentet for kaptajn James Cook, der i solnedgangens lys spejder ud over vandet. Cook forsøgte på sin tredje ekspedition at finde Nordvestpassagen, men måtte vende om syd for Berings Strædet. Hvorvidt han kom på land i Alaska, melder historien intet om.                                             

Byrundtur

Hele formiddagen er afsat til en bustur rundt i byen og første stop er netop ved kaptajn Cooks mindesmærke. Ganske tæt herpå stopper vi ved svenskeren Oscar Andersons hus fra 1915. Han var blandt de første pionerer i Anchorage og byggede sin bolig tæt på havet, som et af byens første træhuse, mens Anchorage blot var en enorm teltlejr. Museet er lukket, så vi ser huset udefra - men det siges, at han fortsat spøger i huset!                                                                                   

Earthquake Park

Næste stop er ved mindesmærket for et af de største jordskælv i historisk tid som ramte Anchorage i 1964. Det frygtelige jordskælv, der omtales som Good Friday Earthquake, blev målt til 9,2 på Richterskalaen og varede i næsten fem minutter. 115 personer blev dræbt og en stor del af byen blev jævnet med jorden. 75 huse styrtede i havet. Udover mindesmærket kan man i parken se forskydningen i jordlagene, der sænkede sig flere meter.                                                                         

Anchorage Museum

Busturen slutter ved Alaskas måske fineste museum - Anchorage Museum - som har en enestående samling af indfødtes kunst og håndværk (Alaska Native Culture) som omfatter genstande fra både indianere og inuitter. Her findes et stort naturhistorisk museum og kunstsamlinger i forskellige gallerier med malerier både klassisk og moderne. Her er et eksperimentarium og skiftende udstillinger. Denne dag er øverste etage et videncenter om forureningen af vores verdenshave. Affald med bl.a. flasker og plastik driver rundt i havet som store øer og nedbrydes kun ganske langsomt. Miljø og dyr påvirkes naturligvis af disse forureninger, som der p.t. ingen løsning er på. Museet er så stort og interessant, at man sagtens kan bruge en hel dag her.

Rundt på egen hånd

Da vi også vil se andre dele af Anchorage, spadserer vi efter frokost rundt på egen hånd. På flere af byens gavle ses vægmalerier, som alle afspejler den storslåede natur der omgiver byen. Vi besøger byens travle markedsplads, der summer af liv med handelsboder med alt fra kunsthåndværk til varme pølser.

Visitor Center med kontrol som i lufthavn

Også byens centrale Visitor Center (der findes flere) er et besøg værd. Det er dog lidt omstændigt at komme indenfor, for man skal gennem security, som var det i en lufthavn. Her vises spændende film og centret har udstillinger om Alaskas flora og fauna samt geologi.

The Coastal Trail

Når man har fået nok af byens travlhed, kan man spadsere en tur langs kysten ved Cook Inlet på The Coastal Trail. Vi finder denne populære cykel-/vandresti neden for hotellet og ved Oscar Anderson's House og spadserer et stykke ud langs den lavvandede fjord. Stien er anlagt på et lille dige langs jernbanen, som ligger på et endnu højere dige. Det ser ud som om her jævnligt kunne komme særdeles meget højvande! På den frilagte havbund fouragerer mange vadefugle - så husk kikkerten.

Portage gletsjeren i Chugach National Forest

Hen på eftermiddagen samles rejseholdet og kører langs Cook Inlet på Seward Highway ca. 80 km sydover til Portage Valley og Portage gletsjeren. På en flot sejltur på gletsjersøen har vi udsigt til flere gletsjere, som glider ned mellem bjergene, men det er kun Portage gletsjeren, der kommer helt ned til søen, hvor den kælver. 
I 1911 gik gletsjerkanten ved besøgscentret Begich, Boggs Visitor Center og dækkede dengang hele Portage Lake. Men som så mange andre gletsjere har den gennem de sidste hundrede år trukket sig tilbage og gør det fortsat. Vi sejler frem og tilbage langs gletsjerkanten, hvor vi oplever dette prægtige naturfænomen på tætteste hold.

Sidste aften i Anchorage

Denne aften spiser vi middag på Sullivan's Steakhouse, hvor rejer i hummersuppe er meget lækker og Filet Mignonen er super mør. Et sted der kan anbefales. Aftenturen går over broen til Ship Creek, hvor lokale lystfiskere konkurrerer om at fange årets største laks, som netop nu går op i åen for at gyde. Fra laksebroen kan vi se tilbage mod byens højhuse, som i skæret fra den nedgående sol står ganske flot på en nattemørk baggrund. 
I morgen flyver vi til Lake Clark National Park, hvor der skulle være gode muligheder for at se bjørne.