224 DSC00353.JPG

Juneau i Alaska - med hvalsafari og gletsjere

Google Map...

Hovedstaden i Alaska er Juneau.

Befolkningstal: ca. 0,7 mio.

Areal: ca. 1.718.000 km2

Afstand fra Danmark: ca. 6.705 km

Tidsforskel:  10 timer efter

Største turistattraktioner: Naturen med dyrelivet i bl.a. Denali National Park og Kenai Fjords National Park

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Alaska

 

 

Rundrejse i Alaska og Yukon, Canada

Vi skal de kommende dage følge guldgravernes ruter gennem Alaska og Yukon Territory i Canada til Dawson City, hvor vi selv bliver ramt af guldfeberen. Vi skal videre op i Alaska og møde indianere ved Fairbanks, opleve den storslåede natur i Denali National Park og med en af verdens flotteste togture til Anchorage - den største by i Alaska. Turen slutter med en uforglemmelig naturoplevelse i selskab med adskillige bjørne.                                                                                          

Lidt om Alaska

Alaska var engang russisk territorium og ligger kun 80 km fra den russiske grænse, men mere end 800 km fra det øvrige USA. I 1867 var den russiske Zar Alexander 2. i pengenød og den amerikanske udenrigsminister William Seward forhandlede en aftale i hus om at USA købte territoriet for syv mio. dollars. Det blev han ikke populær på. Hvad skulle man med en fjern, kold ødemark, hvor man næsten ingenting kunne dyrke? Men stemningen mod Seward og købet af Alaska blev vendt, da det i slutningen af 1800-tallet viste sig, at her var masser af guld - og nu også olie. I dag er en af byerne i Alaska opkaldt efter Seward og i 1959 blev Alaska så den 49. stat i USA.

Juneau før og nu

I århundreder havde indianere jagtet og fisket i Gastineau Channel - farvandet mellem fastlandet og Douglas Island. Hvide pelsjægere - først russiske og senere jægere fra den øvrige verden - kom til og jagede pelsdyr og handlede med de indfødte. I 1880 blev guldgraverne Richard Harris og Joe Juneau (udtales 'you-know' med tryk på første ord) af en lokal høvding guidet ud til Gold Creek, hvor de fandt guld – og landets første store guldeventyr var i gang. 
Den første tilstrømning bestod af 40 eventyrer som oprettede en teltlejr med handelsposter, saloner og missioner. Inden for et år var teltlejren blevet til en lille by - den første efter handlen med russerne - og fik navn efter Joe Juneau.
I 1916 blev Alaska-Juneau Gold Mine etableret og blev den tids største operation og var med til at udbygge byen. Da guldminen lukkede i 1944 var der fundet guld for mere end fire milliarder dollars i nutidens værdier.
Det store guldeventyr er forlængst forbi, men det var guldgraverne som skabte grundlaget for Alaskas infrastruktur med byer og veje - og det skal vi høre meget mere om.
I dag er Juneau, der siden 1906 har været Alaskas hovedstad, det administrative centrum for staten og en udpræget turistby, hvor krydstogtskibe lægger til og skaber liv i byen. Også fiskeindustrien har betydning for byens indtægter.                                                                                 

Havets spisekammer

Vi kører langs havet til havnen ved Auke Bay, hvorfra vi skal på hvalsafari. Tidevandsforskellen her er 4-5 meter og nu er det lavvande. Hundredvis af hvidhovedede havørne - bald eagles - fouragerer ved de lavvandede kanaler, hvor laksen ligger let tilgængelig. Sikke et festmåltid.

Hvalsafari ved Juneau

Skibet kommer hurtigt fra land og med Douglas Island som kulisse får vi snart øje på den første pukkelhval, som med sin krumme ryg gør sig parat til at dykke og derved løfter sin hale. Det giver et gisp blandt de mange turister, som er med på båden. Endnu en hval dukker op. Havet omkring Juneau er rig på krill - små krebselignende organismer - som er pukkelhvalernes favoritføde. På 30 dage svømmer hvalerne fra varmere vande ved Hawaii til kysterne ved Alaska for at æde. Voksne pukkelhvaler spiser omkring en tons føde pr. dag. Nu opdager vi en hel flok på ni hvaler. De samarbejder ved at omkredse krillen, så krebsdyrene samles i store grupper og kommer så nedenfra med åbent gab og sluger dem. Der er så megen tryk på hvalernes fart at deres kæmpegab kommer op over havoverfladen på én gang. Et fantastisk syn.
Vi følger hvalerne på passende afstand - de må ikke forstyrres - og vender derefter tilbage mod havnen, men ser også pelssæler samt den hvidhovedede havørn på vejen.

Laksens eventyrlige livscyklus

Ved Macaulay Salmon Hatchery hører vi om laksens livscyklus. Laksen vender på forunderlig vis tilbage til det sted, hvor den er født. Laksens æg klækkes langt oppe ad floderne, hvorfra de små laks svømmer ud i havet for at æde sig store. Efter fem - seks år i Stillehavet er laksene blevet omkring en meter lange og vender tilbage for at gyde. Det er sidste fase af deres liv og laksene dør efter gydningen. Stedet her er ikke et fiskeopdræt, som vi kender det hjemmefra, men en udklækningsanstalt, hvor man stryger fiskene for æg, opdrætter de små lakseyngel og sætter dem fri til glæde for de som fanger fiskene senere. Nu er det tiden hvor millioner af laks har søgt tilbage til fødestedet og de samles i store bassiner og æggene vil blive taget fra dem og en ny generation laks bliver opdrættet, inden de slippes løs i Stillehavet.                                                     

Mendalenhall gletsjeren i Tongass National Forest

Den gigantiske iskappe Juneau Icefield har 38 gletsjerearme, og en af disse er den 20 km lange Mendenhall gletsjer, som kan ses på tæt hold en halv times kørsel fra centrum. Omkring et imponerende visitor center er anlagt stier, hvorpå man kan spadsere ud i området. Vi er i "bjørneland", så der er opsat advarselsskilte, hvor der oplyses om bjørnene. Når laksene når frem til søen, kommer bjørnene for at æde. Her i juli er laksen på sin vandring op fra havet, men endnu ikke nået frem til søen. Der er god tid til at spadsere ud til Nugget Falls - et imponerende vandfald, hvor kaskader af smeltevand vælter ned i Mendenhall Lake. Vi er nu så tæt på gletsjeren, som vi kan komme og betragter den ca. 2,5 km bredde isfront som rejser sig foran os.
Tilbage i centret er der en oplysende udstilling om gletsjerens dannelse og bevægelse, der vises film og der er mulighed for at betragte gletsjeren gennem kikkerter opsat foran et panoramavindue.                                                                                                                                     

Udsigt fra Mount Robert

Eftermiddagen benyttes til at tage med Mount Roberts Tramway til toppen af bjerget. De to gondoler Raven og Eagle kører hvert 6. minut og bruger blot et par minutter på at nå toppen. På udsigtsplatformen er her er en storslået udsigt ud over Gastineau Channel og Douglas Island. Langt under os ligger Juneau som en lilleputby med krydstogtskibene ved havnen. Bag et naturcenter er anlagt flere vandrestier omkring på bjerget - og det benytter vi os af. Et pragtfuldt vandrelandskab åbner sig for os, men vi holder os til en mindre rundtur på ca. 2 km. hvor der bl.a. er udsigt ned i Gold Creek Valley.                                                                                                         

På oplevelsestur

Vi ankom i går aftes og efter en dag med masser af oplevelser skal vi igen i nat bo på Hotel Westmark Baranof, inden vi i morgen fortsætter vores rundrejse i Alaska og skal sejle med Alaska Marine Highway System til guldgraverbyen Skagway.