Mayapyramiderne på Yacatan-halvøen, Mexico
Log ind Log ind
Mayapyramiderne på Yacatan-halvøen

Mayapyramiderne på Yacatan-halvøen

Vi besøger de berømte mayapyramider, hvoraf nogle ligger langt inde i Mexico jungle.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Chitchen Itza - med pyramider og templer

Men vi starter et helt andet sted, nemlig på Yucatan-halvøen, der stikker ud mellem Den Mexicanske Golf og Det Caribiske Hav. Vort udgangspunkt er Cancún - en turistby med alt hvad "civilisationen" har at byde på – fra hoteller i alle kategorier, gode restauranter og billige fastfood-kæder til overfyldte strande - men også spændende udflugtsmål. Rundrejsen på Yucatan starter med et besøge ved et af mayaernes bedst bevarede ruinkomplekser - den hellige by Chitchen Itza. Den tætte beliggenhed ved Cancun gør, at området er meget besøgt af turister fra hele verden.
Det er imidlertid et imponerende syn, der møder os, når vi først kommer væk fra parkeringspladsen med de mange turistbusser og ind på museumsområdet. Det siges, at dette kompleks af bygninger - der havde sin blomstringsperiode år 550 til 900 e.Kr. - er det flotteste på hele Yucatan. Det store tempel El Castillo, bygget for Kong Kukulcan, er opbygget helt symmetrisk med fire vældige stejle trapper hver med 91 trin samt det øverste, sidste fælles trin, der tilsammen giver en fuldstændig kalender med 365 dage i året. Udover et færdigt kalendersystem havde mayaindianerne også et udviklet skriftsprog med hieroglyffer. Ved jævndøgn i marts og september falder lyset på en sådan måde, at skyggen fra kanten af trappen på pyramiden ser ud som en slange, der snor sig ned i jorden. Mayerne vidste en masse om astronomi og årstider, og på områdes findes også observatorier.

El Castillo ved Chitchen Itza

El Castillo ved Chitchen Itza

Udsigt fra El Castello

Trappen op til toppen af El Castillo er meget stejl - ikke mindst når vi skal ned igen. Faktisk skal man helt hen til kanten, for at kunne se de nederste trin – hvilket kan gøre én svimmel. Der er da også sat sikkerhedstov op, som vi kan holde fast i, når vi skal op og ned. Fra toppen af El Castillo er der en fin udsigt over området. Blandt andet kan vi se over til paladset med "De Tusinde Søjler". Uden for paladset har der været markedsplads m.m.
Der er masser af spændende fortællinger om mayaerne. Fortællinger som vi i dag har svært ved at forstå, med den holdning vi har til livet. F.eks. blev børn - født på årets sidste dag - overgivet til præsterne, der opdrog dem med henblik på at de - som det bedste man havde - blev ofret til guderne, når de var modne til det. Det var virkelig en ære, at være blandt disse børn!

Udsigt mod De Tusinde Søjlers Palads

Udsigt mod De Tusinde Søjlers Palads

Mérida

Vi fortsætter rundrejsen på Yucatan-halvøen og kommer til hovedbyen Mérida med flere gamle og interessante bygninger i kolonistil. Denne varme og støvede by er blandt andet kendt for produktionen af hængekøjer. Her er en livlig trafik og et menneskemylder, der gør det svært at komme frem. Så er der mere fredeligt, da vi besøger byens palads med de store vægmalerier af Fernando Castro Pacheco, der pryder paladsets vægge. Pacheco brugte 25 år af sit liv på at gengive Yuatán’s og mayaernes historie gennem sine flotte vægmalerier, hvor det første viser mayaens fødsel gennem en majskolbe, medens guderne ser til.

Vægmaleri af Fernando Castro Pacheco

Vægmaleri af Fernando Castro Pacheco

Uxmal

Syd for Mérida ligger et andet stort ruinkompleks - Uxmal. Her midt i junglen ser vi bl.a. "Troldmandens pyramide" og et "Nonnekloster" dekoreret med slanger overalt. Slangen var et helligt dyr. Fra toppen af den store pyramide har vi et flot udsyn udover junglen. Her kan vi se, at der ligger flere ikke udgravede pyramider inde i junglen. Faktisk har man kendskab til flere hundrede pyramider og bygningskomplekser skjult i junglen. De er der, men man har ikke midlerne til at grave dem ud - end sige, at vedligeholde dem. Holdes junglen ikke i skak, vil den i løbet af få år "æde" sig ind på området og efterhånden gro over det hele igen.

Pyramide i Uxmal

Pyramide i Uxmal

Palenque

Rundrejsen går nu sydpå mod Palenque. På første del af turen køres langs Den Mexicanske Golf, men senere ad lige landeveje, hvor eneste udsigt er jungle og atter jungle. Helt ufremkommelig jungle. Da vi kommer frem til dette fantastiske paladskompleks ved Palenque, er det, at vi hører brøleaberne inde fra regnskoven. Regnen er holdt op og dampen fra jorden står os i møde, da vi går ind i Palenques jungle ad en fint ryddet sti. Omring os har vi nogle af regnskovens smukke buske og blomster i dimensioner vi ikke er vant til. Sommerfuglene, der ikke har gemt sig er store som en hånd! Her er en helt speciel stemning i junglen, da vi besøger Kong Pakals ruiner. Komplekset af sandstenspyramider og templer er fra år 615-683 og fuldstændig omgivet af regnskov. Da spanierne opdagede dette sted i 1746, måtte de hugge ruinerne fri af den vegetation som havde opslugt byen efter at den var blevet forladt omkring år 900.
I 1952 opdagede arkæologerne en forseglet gang der førte til et gravkammer 25 meter nede i centrum af pyramiden, hvor man fandt skelettet af den guddommelige konge.

Et hold gartnere arbejder til stadighed på at holde regnskoven tilbage, men vi fornemmer, at junglen kan "tage over" når som helst.

Ruinerne ved Palenque

Ruinerne ved Palenque

Kuhunlict

Vi kører igen nordpå. Atter på helt lige landeveje gennem tæt jungle så langt øjet rækker på begge sider af vejen. Et kort ophold i Kuhunlict for at se på udgravningerne og igen får vi en fin udsigt over den tætte regnskov.

Det lille område Kuhunlict i regnskoven

Det lille område Kuhunlict i regnskoven

Tulum

Op langs Det Caribiske Hav og vi kommer til et af de bedst beliggende ruinkomplekser - Tulum. Området ligger helt ud til vandet og er badet i sol da vi ankommer. Medens vi går rundt og ser på de velbevarede ruiner, er varmen ulidelig, selv om der er en let brise ude fra havet. Stranden her er fantastisk - med gode muligheder for at snorkle og dykke efter de farvestrålende fisk og koraller. Belize-revet løber op langs kysten og er faktisk det største på den nordlige halvkugle og det næststørste i verden (kun Great Barrier Reef i Australien er større).

Tempelområdet ved Tulum

Tempelområdet ved Tulum

Playa del Carmen

De næste dage slapper vi af i denne "overbefolkede" turistby. Her er fine strande at bade og dykke fra - ikke mindst hvis du tager båden over til Cozumel. Det var her jeg fik interessen for at snorkle - aldrig har jeg set så mange farvestrålende fisk - i fri natur! At svømme ind i en stime af fisk - og så alligevel ikke kunne ramme én eneste er en fantastisk oplevelse! Med vores gode hotel som udgangspunkt er der imidlertid mange andre ting at opleve.
Stå f.eks. op omkring kl.5 og gå en tur ned på stranden. Du møder sikkert de sidste turister på vej hjem fra deres turné rundt på beværtningerne. Men når du kommer ned på stranden ser du strandfugle du ikke ser om dagen, og at sidde og nyde stilheden og se solen stå op ude i Det Caribiske Hav - og hvor eneste lyde er fuglenes skrig og bølgerne der vender sig i strandkanten - så er oplevelsen hjemme!

Solopgang ved Playa Del Carmen

Solopgang ved Playa Del Carmen

Besøg også fugleparken, hvor du går blandt fremmedartede fugle i kæmpemæssige volierer. Det er en oplevelse at have de store fugle flyvende om ørene på én.

Tukan i fugleparken

Tukan i fugleparken

Xcaret - noget for enhver

Xcaret er en blanding af natur-, kultur- og forlystelsespark og bestemt et besøg værd. Det er lidt dyrt at komme ind, men så er næsten alt gratis. Her kan du opleve at vandre rundt i en ellers ufremkommelig jungle. Her er store sommerfugle og fugle, du kan bade og snorkle blandt smukke fisk og svømme med delfiner.

Svøm med delfiner

Svøm med delfiner

På den kulturelle side kan du opleve indianere i aktion, overvære det gamle boldspil - hvor hverken arme eller fødder må bruges! Og endelig har du mulighed for at overvære aftenens gallaforestilling med mayaernes dans og sang. Kommer du på disse kanter, må du ikke snyde dig selv for denne oplevelse. 

Indianershow

Indianershow