80 PICT0360.JPG
Del 3 af 3

Aktiv ferie i Brecon Beacons National Park

Google Map...

Hovedstaden i Wales er Cardiff. Wales er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 3,1 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 20.768 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 1.138 km til Cardiff.

Tidsforskel: 1 time efter

Mest besøgte attraktion: Naturen med bl.a. Snowdonia og andre vandreture f.eks. langs den dramatiske kyststrækning.

Mere information:

Turistinformation: Wales

Turistinformation: Storbritannien

Brecon Beacons (Pen y Fan)

Bilen er stillet ved P-pladsen på A470 overfor Storey Arms - en halv times bilkørsel fra Ty Gwyn - og vi begiver os op ad den "motorvej", der fører mod toppen. Vi ser ingen andre mennesker på denne sti op ad bjerget og efter at være kommet over den første bakke, ned i en lille dal og over et vandløb, begynder selve opstigningen. 
Ustandseligt har vi lærken syngende på siderne af os og over vore hoveder, medens vi vandrer op gennem dette hedelandskab. Og det er en let tur på fint lagte sten hele vejen. Og godt for det, for det hindrer folk i at gå andre veje og derved undgår man mere erodering af det meget besøgte bjerg. 
Vi håber naturligvis på at skyerne letter, da vi kommer op i den tætte tåge, der ustandseligt driver ind på os - men ...

Stemmer i tågen

Så hører vi stemmer i tågen, men kan kun se få meter frem og ser derfor intet. Vi kan nogenlunde bestemme hvor stemmerne kommer fra og ved et lille ophold i skystrømmen får vi et glimt af en gruppe bjergvandrere, der i marchtempo er i gang med at forcere bjerget. 
De er hurtigt væk igen og vi er overladt til os selv i tågen. 
Vi er naturligvis helt klar over ikke at forlade stien og kan på vandrekortet se, at bjerget går næsten lodret ned på den ene side. 
Det opdager vi også, da vi kommer længere op, hvor stien faktisk går langs bjergranden. Så dukker der et spøgelsesansigt ud af skyerne - en indianerprofil i klippesiden.

På toppen af Pen-y-Fan

Vi er kommet op på det første af tre toppe, der udgør dette bjerg - Corn Du, 873 moh. - men kan intet se. Kun nogle få meter ned i det ukendte dyb.
Vi venter lidt, men tør ikke vove os længere frem mod Pen-y-Fan. Vi finder over mod en anden nedgang og venter, da vi hører stemmer komme op imod os. Det viser sig at være en herre med to piger, som han guider og her følger vi trop.
Han kender området og skal op på toppen. Ruten fra Corn Du over til Pen-y-Fan er ganske kort, men går på kanten af bjerget. 
Efter nogle få hundrede meter i tågen er vi på toppen. Tågen letter lidt og da vi har fået et stykke chokolade, kan vi vandre samme vej tilbage over Corn Du og ned ad en anden rute.
Nu er der flere, som er på vej op på bjerget. Dejligt at se, at folk vil ud at vandre, selv om vejret i dag ikke er helt perfekt til bjergture. 
Men det letter mere og mere og da vi kommer under skydækket, har vi faktisk helt fint udsyn mod søen Upper Neuadd Reservoir. 
Vi kommer ned forbi en lille canyon og forbi et vandfald, inden vi vandrer langs skoven tilbage til P-pladsen.
Her har pølsemanden åbnet sin bod og en velfortjent frokostburger giver os kræfter til nye udfordringer.

Craig Cerrig-Gleisiad

På den anden side af landevejen rejser Fan Fawe sig 715 moh. og et spor - ja, flere spor - fører op mod bjergsiden.
Vi søger så langt op på bjergsiden som muligt, men har hele tiden udsigt til trafikken nede på landevejen. 
Efter godt en time - hvor det eneste vi møder er nogle fugle, der forsøger at henlede opmærksomheden på sig, så vi trækkes væk fra dens rede - er vi fremme ved Craig Cerrig-Gleisiad.
Her åbner sig et fantastisk skue. Fra kanten af bjerget, der er formet som et amfiteater, falder de næste lodrette sider mere end 100 meter ned i dalen.
Overalt er her mos, græs, lyng, blomster og små træer i et i utallige af grønlige farver. Hele dette område står i skarp kontrast til de forblæste græsarealer vi lige har vandret på. Dalen ligger beskyttet og er aldeles frodig.
En betagende tur langs kanten af bjergskrænten bringer os længere ind i landet og vi kan se at stien fører os rundt og ned i området og ud til den P-plads, der findes lige nedenfor Craig Cerrig-Gleisiad på landevejen A470. 
Derfra går flere markerede vandreruter ud i dette særprægede og meget smukke område.

Hest fanget i et hul

Men vi skal samme (lange) vej tilbage over bjerget, så vi går i stedet over ved et hegn og kommer ud blandt får og vildtgående heste. 
Et par af hestene står uroligt ved en anden hest, der ligger ned og de forsøger at skubbe til den. Da jeg kommer nærmere kan jeg se, at hesten sidder fast i et hul og er helt udkørt efter mange forsøg på at komme op. 
Dens højre bagkrop ligger klemt i en lille lavning, men den har begge forben frie og forsøger at komme op, da jeg langsomt nærmere mig. De øvrige heste flytter sig, da jeg kommer tæt på. 
Jeg taler sagte og beroligende til den skræmte hest og lader den snuse lidt til mig. Den er helt udkørt. Jeg tager fat i dens forben og stiller dem "korrekt" et ad gangen og forsøger så at skubbe den fri, alt hvad jeg kan. 
Hestens manke er et filter af hår og det er tydeligt, at den har ligget her i et stykke tid. Den må være ved at dø af tørst. Men her er intet vand i nærheden, som jeg kan bringe hen til den. Jeg prøver at hive i manken, at skubbe den, men hesten er urokkelig. 
Jeg forsøger at "trøste" den, men den lægger sig ned på siden med et fjert blik i øjet. Hesten er døende. 
Det er meget ubehageligt at efterlade dette lidende dyr. Men hvad skal vi gøre? Her er ikke andre mennesker og ejeren tilser måske kun disse halvvilde dyr en gang om måneden.
På vejen tilbage kredser mine tanker om det arme dyr, men også at naturen må gå sin gang. Helt vildtlevende dyr må klare sig selv og heldigvis kommer der nye føl til hele tiden. Vi ser flere af dem på turen tilbage til P-pladsen. 
Her er det eneste jeg kan gøre at fortælle pølsemanden om hesten, i håb om at han kender nogle, der kan tage sig af hesten.