IMG_3725.jpg

Flodkrydstogt på Donau (4/6) – Ungarn, Budapest og Puszta show

Ankomst til Ungarn

Vi er nået til Ungarn, hvor vi først lægger til i Bezdan for paskontrol og derefter i Mohacs, hvor vi skal på udflugt til et paprikamuseum og pusztaen. Vi ankommer i god tid, så der er lige tid til en tur op i den gamle bydel, hvor der er lidt cafeliv og et par kirker. Efter frokost kører vi igen på tur. De to første stop ved paprikamuseet og et folkemuseum er knap så interessante efter min mening, men timerne på pusztaen hos Bakodpuszta, tæt på byen Kalocsa, retter op på hele oplevelsen. 

Ungarsk Puszta show

Den ungarske Puszta er et enormt område der hovedsageligt består af græssteppe, og gennem tiden har været brugt til opdræt af kvæg. Ved et Puszta show viser de ungarske cowboys deres færdigheder med og på hest. Hestene var før i tiden deres et og alt, når de red ud over den ungarske Puszta. Uden hest var de intet. De spiste, sov og arbejdede sammen fra morgen til aften. 

At blive en dygtig rytter kræver træning helt fra barns ben, og den yngste deltager i showet er en kun otte år gammel dreng. De dygtige cowboys har også humor og showet er fyldt med sjov. Jeg har set disse cowboys flere gange, men jeg bliver lige imponeret hver gang over alt det de kan med hestene.

De store stepper

Vi køres også ud på Pusztaen, hvor vi kommer helt tæt på de store kvæg, der går og græsser. Her er fladt så langt øjet rækker, intet andet end græs. Et meget imponerende landskab.

Ankomst til Budapest – Ungarns hovedstad

Efter en nats sejllads ankommer vi til Ungarns hovedstad Budapest. Der har været utrolig mange højdepunkter på denne tur, og dagen i dag er endnu en af dem. Ungarns smukke hovedstad kan på ingen måde ses på en dag, men vi når alligevel en del på de 10 timer vi er her.

Bustur rundt i byen

Vi begynder med en bustur rundt i byen, hvilket er en god måde at se meget på kort tid. Vi får et godt overblik over byen, inden vi slippes fri på egen hånd. Busturen kan man springe over, men en af fordelene med bussen er, at vi stopper ved nogle af de steder, der ligger længst væk fra centrum og vores skib, der ligger til kaj midt i byen, kun få minutters gang fra gågaden.

Helteplads med Tusindårets flotte kolonnader

Vi stopper først ved den storslåede Helteplads, med Tusindårets flotte kolonnader. Her stiger vi af bussen, så vi kan komme helt tæt på. Her er virkelig smukt og vores guide fortæller om hele tilblivelsen af pladsen, med dens mange symboler på 1000 år ungarsk historie. 

Buda-siden i bus

Herfra kører vi til modsatte flodbred Buda, hvor vi får tid til at indsnuse atmosfæren ved den smukke Matthias kirke. Kirken byder også på en enestående udsigt over hele Pest-delen af hovedstaden. Her er ufattelig flot og jeg forstår godt, at Ungarns hovedstad er blandt verdens mest imponerende.

Pest-siden til fods

De fleste gæster tager med tilbage til båden for at spise frokost, men jeg bliver ude i byen for at se mest muligt. Jeg ved, der venter endnu tre retters i aften, så en sandwich på gaden er fint. Først besøger jeg den gamle markedshal fra 1890'erne, som er et must, for det er en utrolig smuk bygning.

 

Gågade Vaci Utca

Lige uden for den gamle markedshal begynder gågade Vaci Utca, der går parallelt med Donau. Jeg går hele vejen herfra til den imponerende parlamentsbygning, der ligger ca. tre km fra markedshallen. Det er en flot gåtur, der går forbi store pladser, hyggelige cafeer, imponerende kirker al sammen blandet med gadegøgl og sjove springvand.

Afgang med Vivaldi

Ved spisetid er der igen afgang med Vivaldi. Det har været en imponerende dag og jeg skal med garanti tilbage til Budapest. Vi forlader Ungarns hovedstad til søs og sejlturen forbi parlamentet er prikken over i'et på en hel utrolig dag i den smukke velholdte og meget rene by. Parlamentsbygningen er hovedstadens varetegn og det forstår jeg godt, for hvor er den imponerende. Ikke alt står færdigt endnu, men alligevel gør alt, hvad jeg ser, et stort indtryk. Spir strækker sig mod himlen og 88 statuer dekorerer facaden på den 268 meter lange bygning, som gør parlamentet til Ungarns største bygning.