120 IMG 2066
Busrejse til

Thüringen - Tysklands kulturelle vugge

Google Map...
Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her

En dags rejse til Suhl midt i Thüringer Wald

Det tager kun en dags busrejse at komme til den lille by Suhl, der ligger midt i Thüringer Wald og er udgangspunktet for vores oplevelser rundt i Thüringen. Undervejs i en af de nye luksusbusser med bl.a. internetforbindelse, farvet glastag i loftet, flere tv-monitorer så vi kan følge rejsen, kommer vi nemt ned over Hamborg, Lüneburg Heide forbi Harzen og frem til landsdelen Thüringen i Midttyskland. Her indkvarteres vi på Hotel Thüringen, hvorefter tjenerne serverer en tre retters menu.

Feengrotten i Saalfeld

Næste morgen går busrejsens første udflugt mod øst til byen Saalfeld, hvor vi besøger den berømte drypstenshule Feengrotten i en tidligere mine. I perioden 1530 og helt frem til 1850 blev her gravet efter syreholdige mineraler i skifer - alun - som blev brugt til garvning af huder. Det var ikke noget let arbejde at bryde stenene med hammer og mejsel og værktøjet blev hurtigt slidt. Det var både mænd og børn som arbejdede her i skæret fra små brændende lyskilder -op til 12 timer i døgnet. En af de vigtigste opgaver var at beregne hældningsgraden, hvor man skulle grave, så nedsivende vand kunne løbe væk. Forsynet med kapper for ikke at få syreholdige dråber på vores tøj, træder vi ind i minegangene ledsaget af en lokal guide, der beretter om de strabadser, som minearbejderne arbejdede under. Vores danske rejseleder oversætter, så alle får et godt udbytte af turen. Stien inde i minen er brolagt/asfalteret, så her er godt at gå - også selv om vi et par gange skal ned og op ad stentrapper. Turen bringer os hele 27 meter ned under jordoverfladen, hvor vi mødes af nogle spektakulære syn. Fra loftet siver det mineralholdige vand ned og danner stalaktitter, som hænger ned fra loftet. Vandet bærer flere forskellige mineraler med sig og det giver usædvanligt mange forskellige farver på minens lofter og vægge. Flere steder er vandet opdæmmet som små underjordiske søer, hvilket sammen med de forskellige former og farver giver meget flotte syn. Helt gribende bliver det i Eventyrsgrotten med Den Hellige Grals slot, hvor et lysshow ledsaget af dejlig musik giver hele stemningen en ekstra dimension.

Fritid i Suhl

Tilbage i Suhl har vi eftermiddagen ledig til "fri leg". Nogle besøger de nærliggende museer, der både omfatter et våbenmuseum og et køretøjsmuseum med gamle motorcykler og biler. Andre spadserer en tur på byens hovedgade og kikker på butikker samt stormagasinet.
Selv spadserer vi under jernbanebroen for at komme op på det nærliggende bjerg - Domberg - hvor vi på ca. 20 minutter kommer op til det lille kapel Ottilienstein. Her er en pragtfuld udsigt ud over Suhl og Thüringens bløde bakker. Og så kan vi efterfølgende besøge en af byens mange beværtninger for at få skyllet halsen, mens vi betragter folk på byens gågade.
Denne aften - og de efterfølgende aftener - serveres en typisk tysk buffet i hotellets spisesal, der inkluderer en drik efter eget valg - vin, øl eller vand.

Weimar - det tyske demokratis vugge

Dagens udflugt starter i Weimar, der i 1998 kom på UNESCO's kulturarvsliste og i 1999 blev udråbt til Europas kulturhovedstad. Før første verdenskrig var Tyskland et kejserrige, men i forbindelse med freden i 1918 blev Tyskland en republik, der fik navn efter byen, hvor den nye forfatning blev til - Weimarrepublikken. Weimarrepublikken bestod indtil nationalsocialisterne (nazisterne) kom til i 1933. Men byen er måske mere kendt for de mange kulturelle personligheder, som har boet her.
På vores guidede spadseretur gennem byens middelalderlige gader ser vi bl.a. Schillers hus. Forfatteren Johann Christoph Friedrich von Schiller (1759-1805) er i Danmark nok mest kendt for sit digt "An die Freude" som Ludwig van Beethoven benyttede i sin niende symfoni og som i dag er EU's hymne og spilles ved festlige lejligheder. Vi kommer også forbi forfatteren Goethes hus. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) skabte sammen med Schiller den tyske guldalders højromantik med de stærke følelser som bl.a. kendes fra romanen "Den unge Werthers lidelser", hvor Werther begår selvmord pga. ulykkelig kærlighed. Eller fortællingerne om Doktor Faust, der indgår en kontrakt med djævlen for at få overnaturlig viden og magt over andre mennesker og forfører den unge og uskyldige pige Gretchen. Begge værker er efterfølgende sat i musik af flere forskellige komponister - også som dramatiske operaer. Vi møder begge de berømte kulturpersonligheder på teaterpladsen foran Det Tyske Nationalteater i Weimar.

På egen hånd i Weimar

På egen hånd spadserer vi en tur i Park an der Ilm anlagt i slutningen af 1700-årene bl.a. på ide af Goethe. Her ser vi ruinen af det tidligere Tempelriddernes Hus, der blev sønderskudt under anden verdenskrig, så det i dag kun er tårnet fra 1816, der står tilbage. Også mindesmærkerne for den engelske skuespilforfatter William Shakespeare og komponisten Franz Liszt, der i en årrække virkede som kapelmester her i Weimar, kommer vi forbi. Vi følger floden Ilm og passerer Goethes Havehus og når frem til Weimar Slot, hvor den klassiske Sternbrüche fører over floden. Bag slottet ses en smuk bygning der indeholder Thüringens stadsarkiv og vi fortsætter op forbi Peter og Paul kirken og flere fine bindingsværkshuse for senere at møde vore rejsefæller foranrådhuset på byens markedsplads, inden vi fortsætter med bussen til Erfurt.

Erfurt - Thüringens hovedby

I Erfurt er det de to imponerende tvillingekirker, der rejser sig over byens store Domplatz, der gør indtryk. De katolske kirker - domkirke St. Marien og St. Severinkirche - har vi udsigt til, da vi spiser en let frokost på Da Roberto, som er en af de mange restauranter på pladsen. Senere guides vi ad gågaden Marktstrasse frem til Fischmarkt og byens smukke rådhus, der er et besøg værd - ikke mindst pga. rådhusets festsal med de mange smukke vægmalerier, der fortæller om sagn og legender fra Erfurts historie. Vi kommer over Krämerbrüche - Kræmmerbroen - en smal handelsgade flankeret af smukke bindingsværkshuse med små butikker bygget på en bro over floden Gera. Her finder vi souvenir, delikatesser samt kunsthåndværk. 

Luthers Erfurt

Vi forlader rundvisningen og fortsætter på egen hånd, da vi også vil se nærmere på Augustinerklostret, hvor Martin Luther tilsluttede sig Augustinermunkeordenen og boede spartansk i en periode frem til 1511 i en lille celle. På den store, travle indkøbsgade Anger står en statue af Martin Luther, der brød med den katolske kirke i 1517 og reformerede den kristne tro.

Citadellet Petersberg

Har man kræfter til at spadsere op på citadellet Petersberg, der ligger over domkirkepladsen, får man et flot vue til tvillingekirkerne og Domplatz. Man kan følge stien oppe på fæstningsmuren langs voldgraven hele vejen rundt. Midt i citadellet står Peterskirche, der i dag fungerer som museum for moderne kunst. Læg i øvrigt mærke til at der dyrkes vin på skråningen op til citadellet.

Tvillingekirkerne

Vi afslutter besøget i Erfurt med at se på tvillingekirkerne. Den store St. Marienkirche blev påbegyndt allerede i 1154 og udbygget med koret i 1349. Også St. Severikirche, der er bygget i perioden 1280 til 1335, er et besøg værd, omend den er lidt mindre i omfang og knapt så rigt udsmykket. Begge kirker er katolske i en ellers protestantisk by. Men heldigvis er religionskrigene forlængst ophørt. Hen på eftermiddagen samles vi på pladsen neden for kirkerne for at køre tilbage mod Suhl.

Wartburg - en sangerkrig og et skjulested

Busturen denne dag tager os gennem det smukke bølgende landskab til Wartburg - middelalderborgen, der knejser højt over Eisenach - hvor der i den tidlige middelalder blev holdt sangerkrige og hvor Martin Luther nogle århundreder senere skjulte sig, efter at han havde brudt med den katolske kirke og var blevet bandlyst og dermed gjort fredløs af Paven. Man kan godt miste pusten, når man bevæger sig fra p-pladsen neden for Wartburg og tager de mange trapper op for at besøge slottet. Det var på denne top med en pragtfuld udsigt ud over Thüringer Wald, at landgreve Ludwig der Springer i 1057 grundlagde den imponerende borg. Borgen har aldrig skulle fungere som et forsvarsanlæg, men blev et kulturelt samlingssted for middelalderens tyske minnesangere. Det var i digtet "Sangerkrigen på Wartburg" fra 1200-årene, at den tyske komponist Richard Wagner hentede inspiration til sin opera Tannhäuser.

Rundvisning på slottet

På en guidet rundvisning, får vi gennem en transportabel båndoptager oplysninger på dansk om slottet og de forskellige rum vi kommer gennem. Vi ser riddersale med gotiske buer, en spisestue med gamle smukke møbler og får et "wauw" i det meget smukke rum for Den Hellige Elisabeth. Overalt er rummet dækket med billeder i glasmosaik i stærke farver som fortæller om Den Hellige Elisabeths liv. I Elisabeths Galleri ses 14 originale fresker. Også i en af de større festsale ses et nyere maleri, hvor kunstneren har taget sig visse friheder og har medtaget personer fra forskellige periode. Billedet forestiller en mulig sangerkrig, hvor en minnesanger går i forbøn hos grevinden, mens Franz Liszt står og ser på. En mand slår ud med armen, måske er det Tannhäuser, der proklamerer kærligheden som kødets lyst? Richard Wagner - der er malet usædvanlig grim (fordi kunstneren ikke kunne lide ham) ser til fra en stol. Kunstneren selv gemmer sig yderst til højre.

Sangerkrigen på Wartburg

I slottets rigt udsmykkede festsal, der er pyntet med bl.a. gobeliner, afholdes der i dag koncerter. Men det var her at der i middelalderen var sangerkonkurrencer. Richard Wagner boede i 1849 i Eisenach og besøgte denne festsal for at få inspiration til sin opera, der i korthed handler om en sangkonkurrence, hvor temaet er den rene kærlighed kontra den fysiske seksualitet. 
Da Tannhäuser beretter, at han har dvælet i Venusbjerget, bliver han fordømt af landgreven og de øvrige sangere, og kan kun finde tilgivelse hos Paven i Rom. Han drager afsted på sin pilgrimsfærd og vender nedslået tilbage og fortæller, at først når Pavens krumstav skyder med friske, grønne skud, vil han være tilgivet sine synder. Landgrevens niece Elisabeth og Tannhäuser har haft følelser for hinanden, og da Elisabeths lig bæres frem, dør Tannhäuser af sorg. Operaen slutter med det vidunderlige pilgrimskor, der bærer Pavens krumstav ind med friske, grønne skud. Tannhäuser blev trods alt tilgivet.

Lutherstube - Luthers skjulested

Efter at være kommet gennem slottets museum afsluttes besøget i den lille simple celle, hvor Martin Luther skjulte sig i 1521-1522. Luther var imod, at man kunne købe sig fri af Skærsilden ved køb af afladsbreve. Havde man gjort noget, som man skulle have syndsforladelse for, kunne man mod passende betaling til kirken, købe et afladsbrev og således få renset sin sjæl.
"Når pengene i kisten klinger, straks sjælen af Skærsilden springer". Det blev for meget for Luther som ville reformere kirken og i 1517 opsatte han sine teser på dørene i Wittenberg. Den katolske kirke og Paven rasede og fordømte Luther som kætter og han blev gjort fredløs. Under dæknavnet Junker Jörg skjulte Luther sig i denne celle på Wartburg. I sin tid på Wartburg oversatte han Det Nye Testamente fra græsk til tysk, så menigmand selv kunne danne sig en mening om biblen - og ikke kun skulle lade sig retlede af tilfældige præsters fortolkning. 
Sproget han anvendte i sin oversættelse blev senere grundstammen i det tyske sprog.

Eisenach - Bachs fødeby

Vi kører de få kilometer til byen Eisenach, hvor der er bestilt fælles frokost på Gasthof am Storkchenturm, inden vi bevæger os ud i byen. På byens store torv - Markt - ses den mægtige Georgenkirche (Skt. Jørgens kirke) og springvandet med Skt. Jørgen, der dræber dragen. På spadsereturen gennem byen ser vi bl.a. byens smalleste hus med en bredde på godt to meter, et grundareal på 20 m2 og en højde på 8,5 meter - måske Tysklands mindste hus.
Vi går frem til Frauenplain, hvor en statue af den store barokkomponist Johann Sebastian Bach står foran Bachhaus, der angiveligt er Bachs fødehjem. Vi er nogle få der besøger Bachs hus, der også er et af Tysklands mest besøgte musikmuseer dedikeret til Bach og hans tid. Bach blev født i 1685 og voksede op i Eisenach til han var 10 år gammel. Under besøget i museet er der udover billeder, fortællinger, noder, instrumenter og en stor samling musik, som man kan lytte til, også mulighed for at overvære levende musik fremført på den tids instrumenter.

Eisenach -gså Luthers by

Også Martin Luther havde i en periode sin gang i Eisenach, hvor han 15 år gammel i 1698 blev indkvarteret i et smukt bindingsværkshus tæt på markedspladsen, der i dag fungerer som museum.

Tilbage mod Danmark

Efter den sædvanlige gode morgenbuffet kan vi atter sætte os tilrette i denbehagelige bus, finde en bog frem eller blot nyde, at landskabet glider forbi - naturligvis med de nødvendige pauser undervejs - herunder en længere pause ved et indkøbscenter, så der også er mulighed for lidt grænsehandel - inden vi rammer Danmark.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser