Feriesjov i Pretzsch ved Elben, Tyskland
Log ind Log ind
Feriesjov i Pretzsch ved Elben

Feriesjov i Pretzsch ved Elben

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Vi er ikke kørt længe før der holdes stuegang med de første øjenåbnere efterfulgt af muntre vittigheder, mens vi i bussen nærmere os overfarten Gedser-Rostock, hvor den store morgenbuffet venter. Allerede nu er ”tonen” for denne muntre busrejse slået an.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Pretzsch – en landsby med slot

I Tyskland fortsætter rejsen ned forbi Berlin og ind i delstaten Sachsen-Anhalt og først på eftermiddagen ankommer vi til Parkhotel Pretzsch, der ligger i den lille søvnige landsby af samme navn tæt på floden Elben. Pretzsch er et slavisk navn for ”sump”, hvilket passer fint med at Elben dengang fyldte mere og dannede et større sumpområde her ved landsbyen. Vi benytter samme eftermiddag til at spadsere ca. 1,5 km. ned til færgeoverfarten ved Elben, der netop her snor sig gennem det lavtliggende, flade og grønne landskab. Her ligger nogle af de ældste diger langs Elben, som skal holde vandet ude af byen ved eventuelle oversvømmelser. Elben har sit udspring i Karkonoszebjergene i Tjekkiet og løber 1.091 km. nordvest på tværs af Tyskland for at udmunde i Nordsøen nord for Hamborg.

Parkhotel i Pretzsch

Parkhotel i Pretzsch

Renæssanceslottet Pretzsch

Tæt ved Elben ligger renæssanceslottet Pretzsch, der nævnes første gang i 981. Dengang var stedet en middelalderborg, der lå ved et vadested over Elben. I slutningen af 1300-årene blev borgen erstattet af et slot. Reformatoren Martin Luther (1483-1546), der grundlagde protestantismen, benyttede slottet på sine rejser mellem Wittenberg og Torgau og i 1531 fortolkede han her en salme (oversatte den til tysk). I perioden 1570-74 var slottet ejet af Hans Löser, som udbyggede det til et renæssanceslot og i 1647 blev det overtaget af Wolf Christoph von Arnim. I 1721 blev slottet erhvervet af kurfyrstinden Christiane Eberhardine, der var gift med kurfyrste August den Stærke. Der blev anlagt en barok lysthave, der i dag er vokset til en større slotspark. Kurfyrstinden ligger begravet i den nærliggende bykirke St. Nicholas opført i 1662. Senere blev slottet bl.a. brugt som børnehjem og under anden verdenskrig tjente det som skole for grænsepolitiet indtil 1941, og senere som hospital. Siden 1947 har slottet bl.a. fungeret som børnehjem for ca. 100 børn. I dag er her også museum og diverse kulturarrangementer.

Pretzsch Slot

Pretzsch Slot

Lutherstadt Wittenberg

Efter en ”øjenåbner” ved bussen kører vi denne morgen fra hotellet til Lutherstadt Wittenberg, der var byen, hvortil Martin Luther ankom i 1508 og studerede og senere underviste på universitetet og fungerede som præst. I 1517 slog han sine 95 teser op på døren til slotskirken i Wittenberg og tog bl.a. afstand fra katolicismens afladsbreve. (At kunne betale sig fra sine synder). Teserne blev oversat til tysk og mangfoldiggjort via det nyopfundne bogtrykkeri og spredt i Tyskland. Luther blev af katolikkerne dømt fredløs i 1521 og gemte sig på slottet i Wartburg, hvor han bl.a. oversatte den latinske bibel til tysk. Nu kunne det tyske folk selv læse og fortolke biblen. I 1525 giftede Luther sig med den tidligere nonne Katherina von Bora, med hvem han fik seks børn. Det er da også Luthers hus (Lutherhaus) vi besøger som det første i Wittenberg. På gårdspladsen ses en statue af hustruen Katerina von Bora. Lutherhaus var oprindeligt et kloster for Augustinermunkene. I 1532 forærede kurfyrsten huset til Luther, der levede en stor del af sit liv her indtil sin død. I dag er her museum om Luthers liv og reformationen, men vi besøger det ikke ved denne lejlighed. 

Martin Luther

Martin Luther

Markedspladsen i Wittenberg

Det gamle Wittenberg er let at finde rundt i og byens gågade fører frem til markedspladsen (Makt) med en statue af Martin Luther foran rådhuset. Fra torvet ses tårnene på bykirken St. Marien, hvor Luther prædikede i mere end 30 år. Kirken kan dateres tilbage til slutningen af 1100-årene og er en af byens ældste bygninger. Den fine altertavle, udført af kunstneren Lucas Cranach og dennes søn, viser bl.a. Den Sidste Nadver, men med 13 deltagere omkring Jesus - fordi Martin Luther deltager! Neden under ses Luther på en prædikestol under Jesus korsfæstelse. Katherina von Bora er begravet i denne kirke.

Gade i Lutherstadt Wittenberg

Gade i Lutherstadt Wittenberg

Slotskirken i Wittenberg

I den anden ende af gågaden ligger slotskirken, der i forbindelse med 500-års jubilæet for tesernes opslag er blevet renoveret. Bl.a. blev der i 2000 lagt nyt tag med farvede tagsten i mønstre. Den første kirke på dette sted blev opført i 1340, og var tilknyttet kurfyrsternes slot. Kurfyrste Fredrik 3. af Sachsen - Frederik den Vise - (1463-1525), der i 1485 gjorde Wittenberg til sin residens, støttede Luther og ligger begravet i slotskirken som han lod opføre i tilknytning til slottet mellem 1449 og 1503. Martin Luther er også begravet her. I 1760 - under Syvårskrigen - blev kirken beskudt og sat i brand, og den oprindelige tese-dør gik tabt. En ny kirke blev bygget og indviet i 1870. Fra 1885 til 1892 blev kirken og det markante tårn ombygget i nygotisk stil. Lutherstederne i Wittenberg blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1996.

Mod slotskirken i Lutherstad

Mod slotskirken i Lutherstad

Smagen af tyske vine i Jessen

På vejen mod Torgau holder vi ind ved Weinhaus Zwicker i byen Jessen for at spise frokost – og smage på nogle af husets vine. Her i Sachsen ligger Tysklands nordligste vinmarker og familien Zwicker har siden 1844 fremstillet vin her. Frokosten består af enkelte håndmadder og vinsmagningen omfatter tre hvidvine og en rødvin. Udover vinproduktion fremstilles marmelader m.v. af frugt fra egne plantager. Og naturligvis kan rejseleder og ”vinmutter” få megen skæg ud af at fortælle om vinene. Der er tid til at slappe af i den skønne have med en lille kunstig anlagt sø, før vi fortsætter mod Torgau.

Vinsmagning hos Zwicker

Vinsmagning hos Zwicker

Torgau med renæssanceslottet Hartenfels

Det første indtryk af byen Torgau får vi af renæssanceslottet Hartenfels, da vi kører over Elben og ser de markante bygninger spejle sine tårne i Elbens vand. Fra P-pladsen har vi et lille stykke at spadsere frem til slottet og kommer forbi monumentet ved Elben, der markerer hvor de amerikanske tropper og de sovjetiske tropper mødte hinanden for første gang den 25. april 1945 ved slutningen af 2. Verdenskrig. Nogle stentrapper leder os op i slotsgården, hvor den pragtfulde slotsfacade iagttages. På gårdspladsen ses også en fin brønd dekoreret med statuer. Slottet betragtes som et mesterværk inden for renæssancens arkitektur. Slottet Hartenfels blev udbygget flere gange i 1400-1600-årene og var bolig for kurfyrsterne. I 1544 holdt Martin Luther sin første evangeliske prædiken her og stedet blev efterfølgende centrum for reformationen.

Slot Hartenfels i Torgau

Slot Hartenfels i Torgau

Markedspladsen i Torgau

Oprindelig var det slaviske stammer, der byggede en træborg her, som senere i 1000-tallet blev til en stenborg, hvor omkring flere og flere bosatte sig. Byen lå på den gamle handelsrute mellem Leipzig og Frankfurt og ved et vadested over Elben øst for Torgau. I begyndelsen af 1800-årene benyttede Napoleon slottet som fæstning. Ved en af de prægtige udgange med våbenskjold over porten kommer vi ud på en bro, der leder os over voldgravene, hvorunder der endnu holdes brune bjørne. Vi fortsætter gennem den gamle bydel frem til markedspladsen, hvor fontænen og rækken af smukke huse kan iagttages, inden vi når tilbage til bussens holdeplads.

Markedspladsen i Torgau

Markedspladsen i Torgau

Banko på Parkhotel Pretzsch

Samme aften er der efter den inkluderede middag med frie drikkevarer (øl/vin/vand) ad libitum lagt op til bankospil med præmier. Hotellets vært Christophe Morgenstern er ”opråber” (forsøger sig på dansk) og rejselederen oversætter tallene, hvilket er ganske fornøjeligt. Første nummer på pladen præmieres med en lille bitter. Så bliver det første række og til sidst hele pladen. Ganske hyggeligt og morsomt - når der ”kludres” med udtalelsen af tallene.

Banko

Banko

Kähnesejlads i Spreewald

Det er en lidt længere bustur vi skal på denne dag, hvor vi kører op til Lübbenau i Spreewald, der er et af Europas største indlandsdeltaer. Floden Spree udspringer i det sydøstlige Tyskland ved byen Cottbus og er bl.a. kendt for at løbe gennem Berlin, inden den efter ca. 400 km munder ud i floden Havel. Spreewald er et stort set overset skovområde lidt sydøst for Berlin med omkring 1.500 km vandveje, hvor sorberne - efterkommere af slaviske stammer og et af Tysklands anerkendte mindretal - har fundet et fristed, hvor eget sprog og gamle traditioner kan holdes ved lige. På en sejltur i en af de såkaldte kähner, der stages frem i de smalle kanaler af en kaptajn bagerst på den lange båd, kommer vi forbi mange frugtbare øer kun forbundet med gangbroer. Undervejs ser vi flere gamle træhuse, små marker med høstakke og et utal af kähner. Nogle af kähnerne ligger under vand, ikke fordi de er gået ned, men fordi de gamle træbåde skal udvide sig, så båden kan holdes tæt.

Kähne i Spreewald

Kähne i Spreewald

Efter sejlturen spiser vi frokost på Restaurant Zum Nussbaum i Lübbenau og smager på nogle af Spreewalds specialiteter bl.a. de berømte syltede agurker, som fås i flere afskygninger. Vi spadserer en tur hen til havnen med boder, hvor vi kan købe de sprøde, syltede agurker og andre specialiteter fra Spreewald - som også har en lang tradition for kurvefletning. Efter en kort tur til byens kirke og Lübbenau Slot kører vi tilbage til Parkhotel Pretzsch, hvor der denne aften grilles i haven.

Havnemiljø med mange boder

Havnemiljø med mange boder

Leipzig – en by med masser af kultur

Dagens udflugt går til musik- og kulturbyen Leipzig, hvor nogle af verdens førende musikere har haft deres virke: Johan Sebastian Bach, Mendelsohn, Wagner, Liszt, men også andre personligheder som f.eks. Luther, Goethe og Napoleon har ”slået deres folder” i byen. Fra P-pladsen ved hovedbanegården spadserer vi frem til byens gågade, hvor vi møder moderne og gammel arkitektur med historiske arkader og masser af indkøbsmuligheder i moderigtige forretninger. Vi kommer forbi bykirken Nikolai kirke fra 1165, hvor de berømte Fredsbønner og mandagsdemonstrationer begyndte, der førte til DDR-regimets fald den 9. oktober 1989. Indvendigt ses høje søjler med lysegrønne palmeblade øverst, ligesom der uden for kirken er rejst en søjle som et ikon for protesten mod DDR-styret. Vi ser også den gamle handelsbørs, hvor en statue af digteren Goethe står. Herefter passeres byens markedsplads med det gamle rådhus fra 1557 og vi fortsætter til Thomaskirche. Det var i denne imponerende Thomaskirke, at Johan Sebastian Bach (1685-1750) var kantor (musik- og korleder) i 27 år. En statue af Bach ses foran kirken. Inde i kirken betages vi af koret som er ved at indøve en barokkoncert oppe foran orglet. I kirkens anden ende ses høje mosaikvinduer over alteret og foran dette er Bach begravet. Over for Thomaskirche ligger Bach-museet, med mulighed for at blive klogere på denne enestående musiker.

Banegården i Leipzig

Banegården i Leipzig

På egen hånd fortsætter vi gennem byen og bag Thomaskirken ses monumentet for Mendelsohn-Bartoldy, der var leder af byens musikkonservatorie, inden vi spadserer forbi det smukke nye rådhus og ser den gamle justitsbygning. Tilbage på markedspladsen fortsætter vi mod Richard Wagner Plads med et helt moderne indkøbscenter. (Wagner blev født her i Leipzig i 1813). Inden vi går tilbage til hovedbanegården, passerer vi Augustusplatz, hvor Operaen i Leipzig ligger, og kommer forbi en mindre del af universitetet og det grønne anlæg med Svanesøen. Det er naturligvis kun en lille smagsprøve af Leipzig, vi når at opleve på denne rejse – en spændende by som vi må tilbage til for virkelig at opleve de mange kulturtilbud, herunder musik og museer m.v.

Da vi atter kører retur mod Pretzsch, mindes vi igen om, at det er lovpligtigt at benytte bussens sikkerhedsseler. Lidt før Pretzsch bliver vi stoppet af ”politiet” og panikken breder sig gennem bussen, hvor alle, der ikke har fået spændt sikkerhedsselerne, pludselig famler febrilsk for at finde selen. Hvad der videre sker, skal man med på tur for at opleve! 

Komponisten Mendelssohn

Komponisten Mendelssohn

Køreprøve i Trabant - teori og praktik

På hotellet samles vi senere i restaurationen til en teoretisk teoriprøve om trabanten - den lille østtyske totaktsbil, der blev synonym med DDR. De fleste består prøven, inden den uforpligtende, praktiske køreprøve i hotellets baghave. Her står en køreklar trabant parat og en kvinde, som aldrig har haft bil eller kørekort, vil være den første som forsøger sig med det helt specielle gear. Med hotelværten ved sin side speeder hun op og i første sving går det galt. Hun kører direkte ind i et træ og ødelægger biles front. Begge får de heldigvis kun mindre, overfladiske skader, som kan klares med plaster. Gad vide hvad kvinden har tænkt på? Om det var en radiobil eller en køreskolebil, hvor ledsageren kunne styre? I alle tilfælde var løjerne overstået for denne gang. Det første uheld i 10. år! Fremover skal det nok være folk med kørekort, som får prøvekørt trabanten.

Teoriprøve på hotellet

Teoriprøve på hotellet

Nogle vælger at ”drukne sorgen” med hotellets drikkevarer, mens andre fornøjer sig med at spadsere en tur i det skønne område langs Elben.

Naturen langs Elben

Naturen langs Elben

Efter aftensmaden runder vi dagen af med diverse underholdning, dans og musik på hotellet - inden vi næste dag kører tilbage mod Danmark - naturligvis med stuegang og flere historier, som igen får lattermusklerne i gang.

Stuegang med sjove historier

Stuegang med sjove historier

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Tyskland