541 IMG_2144.JPG

Busrejse til Thüringen (2/2)

Google Map...

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her

Wartburg - en sangerkrig og et skjulested

Man kan godt miste pusten, når man bevæger sig fra p-pladsen neden for Wartburg og tager de mange trapper op for at besøge slottet.
Det var på denne top med en pragtfuld udsigt ud over Thüringer Wald, at landgreve Ludwig der Springer i 1057 grundlagde den imponerende borg. 
Borgen har aldrig skulle fungere som et forsvarsanlæg, men blev et kulturelt samlingssted for middelalderens tyske minnesangere.
Det var i digtet "Sangerkrigen på Wartburg" fra 1200-årene, at den tyske komponist Richard Wagner hentede inspiration til sin opera Tannhäuser.

Rundvisning på slottet

På en guidet rundvisning, får vi gennem en transportabel båndoptager oplysninger på dansk om slottet og de forskellige rum vi kommer gennem. 
Vi ser riddersale med gotiske buer, en spisestue med gamle smukke møbler og får et "wauw" i det meget smukke rum for Den Hellige Elisabeth. Overalt er rummet dækket med billeder i glasmosaik i stærke farver som fortæller om Den Hellige Elisabeths liv. I Elisabeths Galleri ses 14 originale fresker.
Også i en af de større festsale ses et nyere maleri, hvor kunstneren har taget sig visse friheder og har medtaget personer fra forskellige periode. 
Billedet forestiller en mulig sangerkrig, hvor en minnesanger går i forbøn hos grevinden, mens Franz Liszt står og ser på. 
En mand slår ud med armen, måske er det Tannhäuser, der proklamerer kærligheden som kødets lyst?

Richard Wagner - der er malet usædvanlig grim (fordi kunstneren ikke kunne lide ham) ser til fra en stol. Kunstneren selv gemmer sig yderst til højre.

Sangerkrigen på Wartburg

I slottets rigt udsmykkede festsal, der er pyntet med bl.a. gobeliner, afholdes der i dag koncerter. Men det var her at der i middelalderen var sangerkonkurrencer.
Richard Wagner boede i 1849 i Eisenach og besøgte denne festsal for at få inspiration til sin opera, der i korthed handler om en sangkonkurrence, hvor temaet er den rene kærlighed kontra den fysiske seksualitet. 
Da Tannhäuser beretter, at han har dvælet i Venusbjerget, bliver han fordømt af landgreven og de øvrige sangere, og kan kun finde tilgivelse hos Paven i Rom. Han drager afsted på sin pilgrimsfærd og vender nedslået tilbage og fortæller, at først når Pavens krumstav skyder med friske, grønne skud, vil han være tilgivet sine synder.
Landgrevens niece Elisabeth og Tannhäuser har haft følelser for hinanden, og da Elisabeths lig bæres frem, dør Tannhäuser af sorg. 
Operaen slutter med det vidunderlige pilgrimskor, der bærer Pavens krumstav ind med friske, grønne skud. Tannhäuser blev trods alt tilgivet.

Lutherstube - Luthers skjulested

Efter at være kommet gennem slottets museum afsluttes besøget i den lille simple celle, hvor Martin Luther skjulte sig i 1521-1522.
Luther var imod, at man kunne købe sig fri af Skærsilden ved køb af afladsbreve. Havde man gjort noget, som man skulle have syndsforladelse for, kunne man mod passende betaling til kirken, købe et afladsbrev og således få renset sin sjæl.
"Når pengene i kisten klinger, straks sjælen af Skærsilden springer". 
Det blev for meget for Luther som ville reformere kirken og i 1517 opsatte han sine teser på dørene i Wittenberg. 
Den katolske kirke og Paven rasede og fordømte Luther som kætter og han blev gjort fredløs. Under dæknavnet Junker Jörg skjulte Luther sig i denne celle på Wartburg.
I sin tid på Wartburg oversatte han Det Nye Testamente fra græsk til tysk, så menigmand selv kunne danne sig en mening om biblen - og ikke kun skulle lade sig retlede af tilfældige præsters fortolkning. 
Sproget han anvendte i sin oversættelse blev senere grundstammen i det tyske sprog.

Eisenach - Bachs fødeby

Vi kører de få kilometer til byen Eisenach, hvor der er bestilt fælles frokost på Gasthof am Storkchenturm, inden vi bevæger os ud i byen.
På byens store torv - Markt - ses den store Georgenkirche (Skt. Jørgens kirke) og springvandet med Skt. Jørgen, der dræber dragen.
På spadsereturen gennem byen ser vi bl.a. byens smalleste hus med en bredde på godt 2 meter, et grundareal på 20m2 og en højde på 8,5 meter - måske Tysklands mindste hus.
Vi går frem til Frauenplain, hvor en statue af den store barokkomponist Johann Sebastian Bach står foran Bachhaus, der angiveligt er Bachs fødehjem.
Vi er nogle få der besøger Bachs hus, der også er et af Tysklands mest besøgte musikmuseer dedikeret til Bach og hans tid.
Bach blev født i 1685 og voksede op i Eisenach til han var 10 år gammel.
Under besøget i museet er der udover billeder, fortællinger, noder, instrumenter og en stor samling musik, som man kan lytte til, også mulighed for at overvære levende musik fremført på den tids instrumenter.                                                                                                                                                      

Eisenach -gså Luthers by

Også Martin Luther havde i en periode sin gang i Eisenach, hvor han 15 år gammel i 1698 blev indkvarteret i et smukt bindingsværkshus tæt på markedspladsen, der i dag fungerer som museum.                                                                                                                                             

Tilbage mod Danmark

Efter den sædvanlige gode morgenbuffet kan vi atter sætte os tilrette i den behagelige bus, finde en bog frem eller blot nyde at landskabet glider forbi - naturligvis med de nødvendige pauser undervejs - herunder en længere pause ved et indkøbscenter, så der også er mulighed for lidt grænsehandel - inden vi rammer Danmark.