122 IMG_2065.JPG

Busrejse til Thüringen (1/2)

Google Map...

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her

En dags rejse til Suhl midt i Thüringer Wald

Det tager kun en dags busrejse at komme til den lille by Suhl, der ligger midt i Thüringer Wald og som skal være udgangspunktet for vore oplevelser rundt i Thüringen. 
Undervejs i en af de nye luksusbusser med bl.a. internetforbindelse, farvet glastag i loftet, flere tv-monitorer i loftet så vi kan følge rejsen, kommer vi nemt ned over Hamborg, Lüneburg Heide forbi Harzen og frem til landsdelen Thüringen i Midttyskland.
Her indkvarteres vi på Hotel Thüringen, hvorefter tjenerne serverer en tre retters menu i hotellets spisesal.

Feengrotten i Saalfeld

Næste morgen går turens første udflugt mod øst til byen Saalfeld, hvor vi besøger den berømte drypstenshule Feengrotten i en tidligere mine.
I perioden 1530 og helt frem til 1850 blev her gravet efter syreholdige mineraler i skifer - alun - som blev brugt til garvning af huder. 
Det var ikke noget let arbejde at bryde stenene med hammer og mejsel og værktøjet blev hurtigt slidt. Det var både mænd og børn som arbejdede her i skæret fra små brændende lyskilder -op til 12 timer i døgnet. En af de vigtigste opgaver var at beregne hældningsgraden, hvor man skulle grave, så nedsivende vand kunne løbe væk.
Forsynet med kapper for ikke at få syreholdige dråber på vores tøj, træder vi ind i minegangene ledsaget af en lokal guide, der beretter om de strabadser, som minearbejderne arbejdede under. Vores danske rejseleder oversætter, så alle får et godt udbytte af turen.
Stien inde i minen er brolagt/asfalteret, så her er godt at gå - også selv om vi et par gange skal ned og op ad stentrapper. Turen bringer os hele 27 meter ned under jordoverfladen, hvor vi mødes af nogle spektakulære syn. 
Fra loftet siver det mineralholdige vand ned og danner stalaktitter, som hænger ned fra loftet. Vandet bærer flere forskellige mineraler med sig og det giver usædvanligt mange forskellige farver på minens lofter og vægge.
Flere steder er vandet opdæmmet som små underjordiske søer, hvilket sammen med de forskellige former og farver giver meget flotte syn.
Helt gribende bliver det i Eventyrsgrotten med Den Hellige Grals slot, hvor et lysshow ledsaget af dejlig musik giver hele stemningen en ekstra dimension.

Fritid i Suhl

Tilbage i Suhl har vi eftermiddagen ledig til "fri leg". Nogle besøger de nærliggende museer, der både omfatter et våbenmuseum og et køretøjsmuseum med gamle motorcykler og biler. Andre spadserer en tur på byens hovedgade og kikker på butikker samt stormagasinet.
Selv spadserer vi under jernbanebroen for at komme op på det nærliggende bjerg - Domberg - hvor man på ca. 20 minutter kommer op til det lille kapel Ottilienstein. Her er en pragtfuld udsigt ud over Suhl og Thüringens bløde bakker.
Og så kan vi efterfølgende besøge en af byens mange beværtninger for at få skyllet halsen, mens vi betragter folk på byens gågade.
Denne aften - og de efterfølgende aftener - serveres en typisk tysk buffet i hotellets spisesal, der inkluderer en drik efter eget valg - vin, øl eller vand.

Weimar - det tyske demokratis vugge

Dagens udflugt starter i Weimar, der i 1998 kom på UNESCO's kulturarvsliste og i 1999 blev udråbt til Europas kulturhovedstad.
Før første verdenskrig var Tyskland et kejserrige, men i forbindelse med freden i 1918 blev Tyskland en republik, der fik navn efter byen, hvor den nye forfatning blev til - Weimarrepublikken. Weimarrepublikken bestod indtil nationalsocialisterne (nazisterne) kom til i 1933.
Men byen er måske mere kendt for de mange kulturelle personligheder, som har boet her.
På vores guidede tur gennem byens middelalderlige gader ser vi bl.a. Schillers hus. Forfatteren Johann Christoph Friedrich von Schiller (1759-1805) er i Danmark nok mest kendt for sit digt "An die Freude" som Ludwig van Beethoven benyttede i sin niende symfoni og som i dag er EU's hymne og spilles ved festlige lejligheder.
Vi kommer også forbi forfatteren Goethes hus. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) skabte sammen med Schiller den tyske guldalders højromantik med de stærke følelser som bl.a. kendes fra romanen "Den unge Werthers lidelser", hvor Werther begår selvmord pga. ulykkelig kærlighed. 
Eller fortællingerne om Doktor Faust, der indgår en kontrakt med djævlen for at få overnaturlig viden og magt over andre mennesker og forfører den unge og uskyldige pige Gretchen.
Begge værker er efterfølgende sat i musik af flere forskellige komponister - også som dramatiske operaer.
Vi møder begge de berømte kulturpersonligheder på teaterpladsen foran Det Tyske Nationalteater i Weimar.

På egen hånd i Weimar

På egen hånd spadserer vi en tur i Park an der Ilm anlagt i slutningen af 1700-årene bl.a. på ide af Goethe. 
Her ser vi ruinen af det tidligere Tempelriddernes Hus, der blev sønderskudt under anden verdenskrig, så det i dag kun er tårnet fra 1816, der står tilbage.
Også mindesmærkerne for den engelske skuespilforfatter William Shakespeare og komponisten Franz Liszt, der i en årrække virkede som kapelmester her i Weimar, kommer vi forbi.
Vi følger floden Ilm og passerer Goethes Havehus og når frem til Weimar Slot, hvor den klassiske Sternbrüche fører over floden.
Bag slottet ses en smuk bygning der indeholder Thüringens stadsarkiv og vi fortsætter op forbi Peter og Paul kirken og flere fine bindingsværkshuse for senere at møde vore rejsefæller foranrådhuset på byens markedsplads, inden vi fortsætter med bussen til Erfurt.              

Erfurt - Thüringens hovedby

I Erfurt er det de to imponerende tvillingekirker, der rejser sig over byens store Domplatz, der gør indtryk. De katolske kirker - domkirke St. Marien og St. Severinkirche - har vi udsigt til, da vi spiser en let frokost på Da Roberto, som er en af de mange restauranter på pladsen.
Senere guides vi ad gågaden Marktstrasse frem til Fischmarkt og byens smukke rådhus, der er et besøg værd - ikke mindst pga. rådhusets festsal med de mange smukke vægmalerier, der fortæller om sagn og legender fra Erfurts historie.
Vi kommer over Krämerbrüche - Kræmmerbroen - en smal handelsgade flankeret af smukke bindingsværkshuse med små butikker bygget på en bro over floden Gera. Her finder vi souvenir, delikatesser samt kunsthåndværk.                                                                                             

Luthers Erfurt

Vi forlader rundvisningen og fortsætter på egen hånd, da vi også vil se nærmere på Augustinerklostret, hvor Martin Luther tilsluttede sig Augustinermunkeordenen og boede spartansk i en periode frem til 1511 i en lille celle.
På den store, travle indkøbsgade Anger står en statue af Martin Luther, der brød med den katolske kirke i 1517 og reformerede den kristne tro.

Citadellet Petersberg

Har man kræfter til at spadsere op på citadellet Petersberg, der ligger over domkirkepladsen, får man et flot vue til tvillingekirkerne og Domplatz. 
Man kan følge stien oppe på fæstningsmuren langs voldgraven hele vejen rundt. 
Midt i citadellet står Peterskirche, der i dag fungerer som museum for moderne kunst. Læg i øvrigt mærke til at der dyrkes vin på skråningen op til citadellet.                                                            

Tvillingekirkerne

Vi afslutter besøget i Erfurt med at se på tvillingekirkerne. Den store St. Marienkirche blev påbegyndt allerede i 1154 og udbygget med koret i 1349. 
Også St. Severikirche, der er bygget i perioden 1280 til 1335, er et besøg værd, omend den er lidt mindre i omfang og knapt så rigt udsmykket.
Begge kirker er katolske i en ellers protestantisk by. Men heldigvis er religionskrigene forlængst ophørt.
Hen på eftermiddagen samles vi på pladsen neden for kirkerne for at køre tilbage mod Suhl og kan se frem til næste dags oplevelser i Wartburg og Eisenach.