140 IMG_7718.JPG

Busrejse til Dresden i Tyskland - service fra start til slut

Google Map...
Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her

InterCity Hotel i Dresden

Først på turen gennem Slesvig beretter rejselederen om de dansk-tyske krige i 1850 og 1864, men ellers er her ro det meste af vejen mod vores hotel i Dresden. Undervejs har vi nogle stop ca. hver anden time, hvor vi bl.a. kan købe frokost på en af rastepladserne. Hen under aftenen er vi fremme på vores hotel InterCity Hotel Dresden, der serverer rigtig god aftensmad og har en morgenbuffet, der heller ikke mangler noget. Hotellet er et typisk buisness-hotel uden udenomsfaciliteter. En lille bar og nogle få siddepladser i receptionen er slet ikke nok til de mange gæster. Da her heller ikke er mulighed for at sidde udenfor ved borde og stole, søger gæsterne i stedet ind mod centrum, hvor der er masser af fortovsrestauranter. Hotellet ligger lige ved hovedbanegården, hvor der er supermarked, og kun godt 100 meter fra den populære gågade Prager Strasse. Som ekstra service får vi alle et turkort til byens busser og sporvogne, som gælder under hele vores ophold.

Byvandring i Dresden

På dagens spadseretur går vi op ad Prager Strasse, hvor helt moderne bygninger, modeforretninger, stormagasiner og restauranter præger bybilledet. Første stop er ved Altmarkt, den store gamle markedsplads, hvor kulturpaladset, opført i gedigen russisk stil, ligger. Herfra spadserer vi til Frauenkirche (Vor Frue Kirke), der står som et monument for den genopførte by. I februar 1945 sønderbombede de allierede byen og så godt som alle bygninger blev ødelagt. Mere end 25.000 indbyggere samt omkring 10.000 flygtninge, der havde søgt ind til byen efter russernes fremmarch fra øst, omkom. Frauenkirche stod i to dage, inden sandstenene kollapsede under kirkekuplens vægt. Kirken lå hen i ruiner i mange år og i 1960'erne begyndte man at organisere genopbygningen. Først i 2005 kunne man atter indvie Frauenkirche, der er genopført i dens oprindelige barokke skikkelse fra 1743. Det tog dengang kun 17 år at bygge dette pragtværk. De lyse sandsten er nye, mens de mørke, sodsværtede er de originale, som det gennem et stort arkæologisk puslespil er lykkedes at sætte på den rette plads.

Over Elben til Neustadt

Vi fortsætter på egen hånd gennem den genopførte barokke bydel, hvis arkitektoniske udformning i høj grad skyldes kong August den Stærke (1670-1733). Et af de monumenter som overlevede bombardementet er Fürstenzog - en mere end 100 meter lang vægdekoration udført i Meissen-porcelænskakler - der viser et optog af saksiske fyrster. Via broen Augustusbrücke kommer vi over Elben til Neustadt og kan fra denne side betragte den karakteristiske profil af det barokke Dresden med tårne og spir, hvor den katolske katedral (Hofkirche) dominerer billedet. For enden af broen ved Hauptstrasse står en forgyldt statue af August den Stærke højt til hest og peger fremad mod den nye bydel. Lidt op ad hovedgaden finder vi Treikönigkirche, hvis oprindelige plads var ved den gyldne statue. Men kirken blev flyttet i 1732, ødelagt i 1945 og genopført i 1980'erne.

Zwinger

Tilbage i Altstadt spadserer vi via det kongelige palads forbi kolerabrønden - bygget i 1846 som tak for at Dresden gik fri af koleraepidemien - og finder på den anden side af gaden Zwinger.
Dette senbarokke bygningsværk blev oprindeligt skabt fra 1710 til 1728 som et sted, hvor man kunne holde kongelige parader. Tillige var her et orangeri for eksotiske planter. Den store plads med flere fontæner er omkranset af pavilloner og porte, hvoraf en - Kronentor - har en forgyldt kongekrone som tag. I dag indeholder dette smukke bygningsværk flere museer.

Semperoperaen

Et af byens andre markante bygningsværker er Semperoperaen, der oprindeligt stod færdig i 1841. Sidste forestilling før lukningen under krigen den 31. august 1944 var Carl Maria von Webers opera Jægerbruden, der også var den forestilling man genåbnede operaen med efter rekonstruktionen i 1985.
Vi er så heldige at være her, netop da man fejrer 150 års dagen for Richard Strauss fødsel og har fået billetter til koncerten med Sächsische Staatskapelle Dresen - et af Verdens ældste orkestrer - under ledelse af chefdirigenten Christian Thielemann. Koncerten, der giver uddrag fra nogle af Strauss operaer, vises på storskærm på pladsen foran operaen og transmitteres til flere lande bl.a. Danmark. Det er som regel altid muligt at få billetter til operaen, hvor man også kan komme på rundvisning i dagtimerne.

Porcelænsfabrikken i Meissen

På en eftermiddagsudflugt til Meissen besøger vi porcelænsfabrikken og får et indblik i fremstillingen af disse kostbare kopper og kander, vaser og figurer. Det var August den Stærke, der var så vild med porcelænet fra Kina, at han satte sin dygtige alkymist Johann Friedrich Böttger til at løse gåden for porcelænsfremstillingen, der i århundreder havde været en kinesisk hemmelighed. Det lykkedes og siden har Meissen-porcelæn været verdensberømt. Vi ser også det omfattende museum med adskillige tusinde udstillede genstande fordelt på tre etager. Efter besøget er der tid til at "løbe" rundt i byen og bl.a. se den højtliggende Meissen Domkirke, hvorfra der er en flot udsigt dels over Elben, dels over byens røde tage.

Kähnesejlads i Spreewald

Denne dag er vi kørt til det lavtliggende indlandsdelta Spreewald, der ligger nord for Dresden. Området er gennemskåret af kanaler og fra Grosser Hafen i byen Lübbenau sejler vi ind i deltaet i de såkaldte kähner - små fladbundede både - som stages fremad i det kun en meter dybe vand. På siderne af kanalerne vokser træer, som giver dejlig skygge for solen. Turen er meget afvekslende og vi passerer små grunde med huse, hvor der på gavlen er opsat dragehoveder. På nogle af grundene dyrkes der græs, som allerede er sat til tørring i store stakke. At Spreewald er et dejligt sted, er vi bestemt ikke ene om at mene. Tusinde myg har fundet vej til vores ubeskyttede arme og ben, så det er en god ting at huske myggespray. Men her er også andre dyr - guldsmede, sølvsmede og utallige blå vandnymfer, der vimser omkring os. Et sted titter en sød, lille ræveunge på os, mens vi roligt glider forbi. I området bor et oprindeligt gammelt slavisk folk - sorberne - som har deres eget talesprog og som bl.a. dyrker grøntsager, som de sylter på utallige måder. Lübbenau er også kendt som "Agurkeland". Midt i området når vi Gasthaus Wottschofska, hvor vi kan købe frokost. Det er dog noget hektisk, for på den times tid som er afsat til frokostpausen, ankommer mellem 50 og 100 andre gæster som også skal serviceres.
Vi sejler samme vej tilbage til udgangspunktet og møder undervejs flere som nyder naturen i kajakker. På den anden side af kanalen ved Grosser Hafen ligger slottet Lübbenau, som nu er hotel. Vi når lige at kikke forbi, inden vi igen skal mødes ved bussen 10 minutters gang fra havnen.

På Elben mod Det Saksiske Schweiz

Med Sächsishen Dampfschiffahrt, der er verdens største selskab med hjuldampere, sejler vi denne dag fra Dresden op ad Elben. Undervejs er der udsigt til smukke bygninger, lysthuse, højtliggende borge og slotte med vinmarker - bl.a. lystslottet Pillnitz og schloss Sonnenstein. Vi passerer et skibsværft og kommer under "det blå vidunder" en af de ældste stålbroer uden piller i floden. Elben snor sig gennem landskabet som også kaldes Elb-dalen og efterhånden ændrer landskabet karakter og bebyggede områder afløses af sandstensklipper med tæt skov. Vi er på kanten af nationalparken Saksisk Schweiz. De imponerende sandstensklipper skinner i forskellige farver og er formet af vejr og vind. Sejlturen tager ca. fire timer og man kan undervejs bestille både mad og drikke, inden hjuldamperen lægger til i Königstein, hvor bussen venter på os. De som ikke har været med på sejlturen har sammen med rejselederen haft en fin køretur og nydt udsigten over Elb-dalen og sandstensklipperne.

Lystslot i Grosser Garten

Blot 15 minutters gang fra hotellet kommer vi til byens store park Grosser Garten. Dette skyggefulde sted er et yndet udflugtsmål for spadserende, cyklende og folk på rulleskøjter. Midt i parken, der er prydet med fine statuer, ligger et barok lystslot Palais im Grosser Garten fra 1600-tallet som er værd at se nærmere på.
For de som ikke vil/kan gå helt så langt, kan man tage det lille minitog, som kører gennem parken.

Dresden Zoologiske Have skuffer fælt

I det sydvestlige hjørne af Grosser Garten ligger den zoologiske have, som reklamerer med 2000 dyr fordelt på 300 arter. Men hvor er dyrene? I det første tropiske hus (Afrikahaus) er her kun planter! Hos løverne ligger to hanløver – men ingen hunner. Elefanterne er lukket inde ligesom girafferne. I store fuglevolierer ser vi bl.a. en sneugle og nogle gribbe. Lidt flere dyr ser vi ved aberne bl.a. mandriller og colobus, men da vi når orangutangerne bliver vi bedrøver over at se, hvor lidt plads hver af de fire dyr har. Hunnerne ligger sløve i et hjørne af deres bure, men den store han kommer helt hen til os, da vi vil fotografere den, med et udtryk i øjnene som kunne udtrykke "Luk mig dog ud".
Dresden Zoo er noget slidt og ingen god oplevelse, hvis man vi se dyr i tidsvarende omgivelser. Derimod er her flere legepladser til børn, men det er jo ikke det, man betaler penge for at opleve. Gem pengene til en tur i en moderne dansk zoologisk have eller dyrepark i stedet.

Munter stuegang med dokter Nielsen

Dagene er gået alt for hurtigt og Dresden har meget mere at byde på, end vi kan nå på denne korte busrejse, hvor hjemturen nu er begyndt. Og det er bestemt ikke uden højt humør og humor. Undervejs holder doktor Nielsen stuegang og serverer små skarpe til kaffen, mens der fyres vittigheder af i en lind strøm. Kender du den om? Nej, tag selv med og få rørt lattermusklerne. En ekstra service får vi, da bussen holder ind ved Fleggaard lige før den danske grænse, så der kan handles billigt ind, før vi ankommer til Kolding, hvor opsamlingsbusserne atter bringer os tilbage til udgangspunktet.

Mere om Dresden - se Anne-Vibeke Rejser - julerejse til Dresden og Hamborg her

Se Tv-program i fuld længde: Anne-Vibeke Rejser - Jul i Dresden og Hamborg

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser