810 PICT0261.JPG
Vandreferie i

Mageløse Kappadokien med ejendommelige klippeformationer

Google Map...

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Rejsebureau: Vagabond Tours

Turistinformation: Tyrkiet

I floddal gennem Zermi Deresi

Jeg falder igen hen, da en hane ser sig nødsaget til at byde de første solstråler velkommen. Nu er det lyst og jeg ligger og blunder. Der er ingen grund til at stå op. Morgenmaden er først kl. 8. Jeg vender mig om og slumrer lidt ind igen. 
Så lyder der en underlig summen. Den afbrydes en kort stund. Så summer det igen. Jeg går hen til vinduet og lige på den anden side af vejen svæver en kæmpe varmluftsballon. Og bagved endnu en. En strøm af balloner er på vej op. Nu ved vi, hvor de starter. Det skal vi da se nærmere på en af de kommende morgener.
Morgenmaden på hotellet spises ude i haven i selskab med vore mere end lystige venner - hvepsene. Vi forsøger at lokke dem væk med lidt honning, men det ser kun ud til at lokke endnu flere til. Det lykkes for os at få morgenmaden ned uden samtidig at sluge en hveps og snart er vi parate til dagens vandretur.
Vi kører ud til den sydlige nedgang til Zermi-dalen, hvor vi igen skal vandre i et udtørret flodleje med udsigt til ejendommelige klippeformationer. Men turen er ikke helt uden forhindringer. Et par steder må hænderne på jorden og vi må sno os for at komme gennem smalle slugte, sprækker og tunneller. 
Også her er der rig mulighed for at smage på de vildvoksende frugter - hvor nu også mirabeller er kommet til. Det tager ikke lang tid at vandre de 5,6 km og for enden af dalen venter minibussen for at køre os til byen Cavusin.                                                                       

Zelve Vadisi

På toppen af Cavusin ligger også et eroderet kloster, der var i brug til 1960, hvor det kolapsede.
I modsætning til "slottet" i Ortahisar må vi godt bestige stedet, der engang har været et meget stort kloster.
Flotte udskæringer i bygningerne vidner om en hvis rigdom. Men da vi kommer op i ruinen, er her ret så åbent. Det halve af klosteret er faldet ned og vi må balancere på opstillede stilladser.
I Sct. Johans klosterkirke ses enkelte fresker samt udhuggede udsmykninger på klippevæggene.

Flere ejendommelige klippeformationer i Zelve-dalen

På den anden side af Cavusin vandrer vi ned i Zelve-dalen, hvor vi støder på de mest ejendommelige klippeformationer, vi endnu har set på turen. 
Tunge sten i hårdt materiale (basalt) balancerer på toppen af tårnhøje søjler af mere blødt tuf-materiale. Falder stenene ikke ned? 
På afstand er det tydeligt at se, hvorledes lagene følger en lige linie i landskabet. Hårdt lavalag på blødt og igen hårdt. Skiftevise lag i forskellige farver afspejler vulkansk aktivitet fra en fjern fortid.
I Pasabag kommer vi nærmere disse klippeformationer, og fantasien kan få frit spil. Er det nissehuer disse klipper har fået på? Eller er det fremmede væsener, der i deres U.F.O.’er har besøgt jorden og sat deres aftryk?                                                              

 

Smuk spansk pige på ferie i Kappadokien

Vi er fremme i Zelve og kan bestige en af hulerne via en stige for at se nærmere på indretningen og nyde udsigten fra 1. sal. 
Her møder vi en smuk spansk pige, der er ved at skulle ned, men hun viger tilbage for os, så vi kan komme op. Da hun vil ned spørger jeg om jeg ikke må tage et par billeder af hendes kønne ansigt og hendes kulsorte hår, med den forunderlige natur i baggrunden, hvilket hun indvilliger i. 
Da vi atter er nede på fast grund udveksles mailadresser med hende og hendes kæreste. Billederne er efter følgende sendt til Spanien og nu har jeg også en veninde i Cordoba!

Silketæpper hos Avanos

Frokosten i dag består af overraskende velsmagende kødboller med salat - en såkaldt Köfte-ret - så vi er mætte, da vi kører ind til byen Avanos og ser tæppeproduktionen i Bazaar 54.
Vi vises rundt og hører hvorledes kvinderne uddannes i denne ædle kunst og møder et par af kvinderne, som netop er ved at væve silketæpper. De arbejder omkring 4-6 timer pr. dag og produktionen løber op i et par millimeter hver dag på et tæppe, der er under end 1 meter bredt! Silkevævning tager tid og er derfor også meget dyrt.
I et tilstødende lokale ser vi hvorledes silkesommerfuglens pupper lægges i blød og hvorledes silketråden opløses og spændes på en slags spinde, der samler den ca. 1,5 km lange silketråd på store trisser. 
Vi hører historien om hvorledes de første pupper ulovligt blev smuglet ud af kejserens Kina, hvor der var dødsstraf for sådanne forsøg.

Kvalitetstæpper til kvalitetspriser

I et andet lokale ses hvorledes farvningen foregår, inden vi med et glas hvidvin i hånden vises ind i show-rummet, hvor nogle af de tyrkiske kvalitetstæpper vises frem. 
Kvalitetstæpper er en investering, der ikke alene holder deres pris - de stiger i værdi! Nogle foretrækker aktier andre tæpper! 
Har man tid til fordybelse og tid til at handle, kan man få et kvalitetstæppe sendt til Danmark. Det vi falder for, er et silketæppe med motivet "1001 nat" og en sælger forklarer, at det koster 42.000,- kroner! Han kunne nok se på os, at vi lige skulle synke en klump i halsen og foreslog så et andet tæppe med samme motiv til en anden pris. Meeeen!