101 IMG_0526.jpg
Storbyferie i

Pragtfulde Prag - Tjekkiets hovedstad

Google Map...
Tjekkiet

Hovedstaden i Tjekkiet er Prag.

Befolkningstal: Ca. 10,6 mio. 

Areal: Ca. 78.866 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 636 km til Prag

Mest besøgte attraktion: Prag med Karlsbroen, slottet og den gamle bydel

Mere information:

Turistinformation: Tjekkiet

Omkring Prags Borg (Prazsky Hrad)

På en forårsdags morgen kan det anbefales at starte sin byvandring rundt i Prag nede ved floden Moldav (på tjekkisk Vltava) hvor kimen til byen blev lagt af kelterne allerede 500 år f.Kr. 
Først på dagen har man solen i ryggen og udsigten til Prags højtliggende borg med den knejsende Skt. Vitus-katedral øverst, kan næppe fås bedre.

Karlsbroen

Karlsbroen, er et af Prags mest livlige steder og her er altid masser af mennesker, gøglere, musikere og malere - dog flest over middag. Broen er den ældste af Prags mange broer over Moldau og blev bygget i 1357 på ordre fra kejser Karl den 4., der herefter kunne køre i hestetrukket karet ad "Kroningsvejen" helt op til borgen. 
I dag er broen, der er 515 meter lang og hele 10 meter bred, en af Prags mest eftertragtede promenader, hvor bl.a. 30 barokstatuer fra 1700-tallet dekorerer broen på hver side. I hver ende af broen står et fint brotårn med byport og når man kommer frem til Mala Strana, åbenbarer Skt. Nicholas Kirke sig med sit klokketårn og sin kæmpemæssige kuppel.

Walleinstein-parken

Spadser ind i Walleinstein-parken, der er et af Prags mange fredfyldte åndehuller, og i det lille klassisk opbyggede parkanlæg med fontæner ligger det smukke Wallensteiner-palæ med søjlebårne arkader, der blev opført mellem 1624 og 30 og som i dag benyttes af Senatet. I parken er en af ydermurene dekoreret med cementlignende draperier, der tæt på minder om drypstenshulernes stalaktitter og som på afstand syner som en hel skov. Omkring den lille kunstigt anlagte sø med Herkules-statue i midten spankulerer påfugle rundt og gør indtryk på hinanden.

Trapper op til borgen

Bag parken går den gamle borgtrappe op bag Metro Malostranska og udsigten ud over Mala Strana, efterhånden som man kommer op mod borgen, bliver bedre og bedre, da man fortsat har lyset bag sig. En brostensbelagt gade fører ind ad bagerste borgport til selve slottet, der er Tjekkiets største slotskompleks.
Her passeres Legetøjsmuseet og et øjeblik efter står man ved Skt. Vitus-katedralens imponerende bagside.

Skt. Vitus-katedralen

Gå en tur rundt om katedralen og indsug dens fylde. Smukke mosaikker, skulpturer, vinduer og indgangspartier, tårne og rosevinduet. Katedralen er imponerende udvendig. Går man ind og det enorme kirkerum vælter det næsten én bagover. Nu kommer de mange ruder rigtigt til sin rette, når lyset brydes i de mange farvede glas. Til højre for alteret, som man kan gå bagom, ses gravmælet over Skt. Jan Nepomuk fremstillet i massivt sølv. Byggeriet af katedralen blev påbegyndt i 1344 og blev først afsluttet 600 år senere.

Slottet

Soldaterne fortrækker ikke en mine, selv om mange mennesker hele tiden fotograferer dem. Nok så tæt på. Så kommer et par andre soldater marcherende og under en streng ceremoni er der vagtskifte foran den første borggård. Det hele kan iagttages på den store plads foran slottet. Så snart vagtskiftet er ovre, myldrer turister anført af guider med viftende stokke eller paraplyer ind i slottets anden gård, hvor Helligkorskirken samt en fontæne er omgivet af hvide palæer på alle sider. 
Rundt på slottet, hvis grundlæggelse går tilbage til år 870, kan man opleve enestående arkitektur, kongelige paladser, forsvarsanlæg, fængselstårne, boliger og regeringskontorer - ligesom her er adgang til diverse museer.

Paladser, kirker og klostre

Nu er der blevet plads ved udsigtspunktet ved siden af slottet og herfra kan man skue ud over hele Mala Stranas røde teglstenstage, de mange tårne og store dele af det øvrige Prag - og kan lige skimte Moldau nede mellem husene. 
På en anden bakketop - Petrin-højen - ses en 60 meter høj kopi af Eiffeltårnet - et af Prags mest populære udsigtspunkter.
På pladsen foran slottet er der udsigt til flere spændende bygninger som f.eks. Ærkebispepaladset, Schwarzenberg Paladset og Martinicky Paladset. Går man her forbi kommer man til den smukke Lorenta kirke, der siden 1626 har været pilgrimskirke. Længere fremme ligger klosteret Strahovsky, hvorfra der også er en fin udsigt ud over Prag - dog bedst om eftermiddagen, hvor solen er kommet i vest.                                      

Den kongelige have

Gå tilbage til slottets indergård og gennem en port ud til den dybe slugt bag bygningen. Passeres broen finder man Den kongelige have Kralovska, hvor tulipaner og rododendorn blomstrer. Nyd de flotte bygninger - Boldspilhallen med smukke graffiti-tegninger og bagerst i haven det kongelige sommerpalads Belvedere. 
Fra haven er der god udsigt mod borgen og de gamle fængselstårne. Vær opmærksom på at den kongelige have først åbner kl. 10.00.

Den gamle kroningsvej

Tilbage på pladsen foran slottet fører en snoet vej ned til Nerudova-gaden, en af Prags arkitektoniske perler. Her står de smukke huse skulder ved skulder og havde i gamle dage ikke husnumre, men blev kendt ved figurer, som huset blev prydet med, f.eks. svanehuset, løvehuset etc. Nerudova-gaden er fuld af restauranter, hoteller, små fine butikker og såmænd også en kirke eller to, og gaden ender nede forbi Sct. Nicholas Kirken, hvorefter man atter er fremme ved Karlsbroen. 
Nu er der kommet mere liv på broen og turisterne står nærmest i kø ved statuen af helgenen Jan af Nepomuk, for berøres denne, kan man få et ønske opfyldt.

Stare Mesto - Prags gamle bydel

På den anden side af Moldau er man fremme i den gamle bydel, som er medtaget på UNESCO’s verdens kulturarvliste. Man lægger et par gader med evig trængsel bag sig og er på Prags gamle rådhusplads fra 1200-tallet. Uanset hvor man vender sig, er her noget spændende for øjet. Rådhustårnet med det astronomiske ur fra 1400-tallet er et tilløbsstykke på slaget hel. Tusinder turister stimler sammen og lægger nakken tilbage for at iagttage de små figurer, der viser sig under klokkespillet.
Man kan også lægge nakken tilbage på en af de utallige fortovscaféer og nyde et glas godt tjekkisk øl, mens man iagttager menneskemylderet og de mange andre smukke bygninger som omkranser den store plads - heriblandt Tyn-kirken, hvor den danske astronom Tycho Brahe ligger begravet.
På pladsen står Jan Hus-monumentet til minde om den tjekkiske folkehelt, der blev brændt på bålet i 1415 for kætteri.

Det jødiske kvarter Josefov

Nord for pladsen er man i det der kaldes det jødiske kvarter, som kun er skyggen af, hvad det var engang. Før nazisternes masseudryddelser under 2. verdenskrig boede der omkring 180.000 jøder i Prag. I dag bor her kun omkring 1500 jøder og store dele af det gamle jødiske kvarter er saneret til fordel for nyere huse - mange opført i jugendstil, med "figurer og gesvejsninger". 
Her får ordsproget "mit hjem er mit slot" sin helt egen mening, når beboelseshuse prydes med tårne og spir. Her er dog endnu en rest af det gamle originale. Det jødiske museum, synagogen fra 1400-tallet og den gamle kirkegård, hvor det er muligt at kigge ind gennem et gittervindue uden glas i en dør og se nogle af de mere end 1000 ældgamle gravsten, der aldrig må flyttes.

Musikkens by

Strejfer man rundt i gadernes labyrint kan man se noget af det helt gamle Prag i nærheden af Skt. Agnes af Bøhmens kloster og kirke. Og man kan krydse diverse små gader og nå frem til Stænderteatret - Prags Opera (Stavovské Divadlo), hvor Mozart dirigerede førsteopførelsen af operaen Don Giovanni i 1787. Den prægtige bygning står flot efter en gennemgribende renovering.
Gå frem til krudttårnet og lige ved siden af ligger en af Prags smukkeste bygninger i jugendstil – Borgerhuset (Obecni Dum) med bl.a. koncertsale. Så er der mindre end et stenkast til den store indkøbsgade - nærmest en boulevard - Vaclavske Namesti med udsigt til Nationalmuseet for enden af den lange gade. 
Gå op ad den ene side og ned ad den anden og nyd de mange butikker i de fine bygninger. Spis godt på en af de mange restauranter eller snup en hurtig pølse ved et af de mange gadekøkkener.

Denne aften opføres Aida (opera af Verdi) i Statsoperaen og er man operainteresseret, er det en oplevelse at overvære en østeuropæisk opsætning af dette drama.

Et hotel i hver bydel

Vil man bo nær på Prags Slot kan man næsten ikke komme tættere end på Hotel Neruda, som ligger for enden af Nerudova-gaden på den gamle kongevej op mod slottet. Det tager under fem minutter at gå det sidste stykke op til slottet, hvor udsigten over Prag er enestående.
Tæt på den gamle bydel kan Hotel Adria anbefales. Hotellet har en spændende førsteklasses restaurant Triton i kælderen, indrettet som en drypstenshule. Hotellet ligger på Vaclavske Namesti ca. 10 minutters gang fra den gamle rådhusplads.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser