509 IMG_4869.JPG
Aktiv ferie

Vinteroplevelser i Dalarna

Google Map...
Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige

Lövåsgården Fjällhotell ved Grövelsjön

I går kørte vi forbi Idre Fjäll og længere mod nordvest til Grövelsjön tæt på den norske grænse. I området ligger tre hoteller; STF Grövelsjön Fjällstation, Storsätra Fjällhotell samt Lövsgårdens Fjällhotell, som vi er indlogeret på. Fjeldhotellet, der ligger 804 meter over havet, drives af parret Linda og Anders Doverskog og her tilbydes logi med helpension, dvs. stor morgenmadsbuffet, frokost og tre retters aftensmad. På øverste etage findes flere dobbeltrum med vid udsigt mod Grövelsjöen og det 1.755 meter høje norske fjeldmassiv Rendalssølen - Den Sovende Dronning. Her er også bibliotek og opholdsrum. I stueetagen findes receptionen og spisesal samt både enkelt- og dobbeltværelser og i kælderen er pejsestuen med baren, hvorfra der sælges flere forskellige special øl og vin fra egen import. Her findes også en wellness-afdeling med sauna og udendørs opvarmet badetønde.
På Lövgårdens Fjällhotell serveres fremragende mad baseret på lokale råvarer, som også andre end hotellets gæster kan have glæde af. Gæster fra de omkringliggende ca. 300 sommerhuse, hvoraf mange udlejes, kan bestille aftenens middag her. 

Langrend ved Grövelsjöfjället

Dette år har sneen ladet vente på sig, men nu er den her og den knitrer af frost under vores støvler, da vi denne frostklare morgen henter vores lejede langrendsudstyr i hotellets skistald for at tage på tur i fjeldet. Lige uden for hotellet starter langrendsløjperne på trægrænsen mellem skov og højfjeld, det såkaldte kalfjäll. Man kan naturligvis blive på det præparerede løjpenet i skoven og på søen med tilsammen næsten 100 km spor.
Men i dag vil vi på højfjeldet, som strækker sig langt ind i Långfjället naturreservat, med flere fjeldhøjder på over 1.000 moh. Der er kun få præparerede langrendsløjper på højfjeldet, men man kan støtte sig til de markerede snescooterspor som går gennem området. Forsynet med et løjpekort samt kompas, kan man sagtens bevæge sig ud over fjeldet på ski eller snesko. 
Men husk, at vejret skifter hurtigt oppe på fjeldet, hvor dejligt solskinsvejr hurtigt kan afløses af tæt tåge.

På guidet fjeldtur

Vil man være på den sikre side kan det anbefales at tage med en gruppe på en guidet fjeldtur med Experience Grövelsjön, der tilbyder fjeldguiding både vinter og sommer. Fra den markerede og præparerede løjpe lige på trægrænsen følger vi snescootersporet og er på et øjeblik oppe på det åbne fjeld med vid udsigt. Vores fjeldguide kender området som sin bukselomme og leder os uden for markeringen rundt på højfjeldet, mens han fortæller om landskabet og dyrelivet. Det er netop i disse tragter at Sveriges sydligste samere holder til og det er ikke usædvanligt at møde store flokke af rensdyr på fjeldet. Renerne har deres vante græsgange i området og kan ses samlet eller i mindre grupper hele året. Denne dag ser vi dog ikke renerne, men ser nogle få fjeldryper løbe hen over sneen i søgen på små skud fra fjeldbirken, der stikker op af sneen.
Af større dyr kan man møde både jærv, fjeldræv og ulv (og så skal man være ekstrem heldig) samt bjørn – men sidstnævnte er for længst gået i hi - nu det er vinter.
Dyresporene i sneen fortæller os at her også er mange andre dyr.

Snescooter på sø og fjeld

Går det for langsomt på fjeldski, så går det til gengæld noget hurtigere, når vi tager med Idrefjällens Snöskoteruthyring på snescootertur. Guiden tjekker, at vi har gældende førerbevis, uddeler hjelme og giver os en kort instruktion i betjeningen af snescooteren før vi begiver os afsted. Og snescooteren er ekstrem let at betjene. Intet gear og et enkelt gashåndtag, der betjenes med tommelfingeren.
Turen går ad det markerede snescooterspor ned til Grövelsjöen, der er omkring ni kilometer lang og løber ind i Norge. Hen over søen får snescooteren "fuld skrue" og fremme ved vragresterne af et tysk fly, der nødlandede på isen under krigen i 1940, holder vi en lille pause.
Herefter kører vi op på kalfjeldet og følger snescootersporet så vi kommer højt op på Långfjället - igen med vid udsigt til alle sider. Med os har vi kaffe og kanelboller og på toppen er det tid til at "fika" - dvs. hygge sig med en kaffetår. Men på fjeldtoppen bliver det hurtigt køligt, så vi vender atter tilbage og ned i skoven, hvor der er mere læ.

Samisk kultur med Renbiten

Idra/Grövelsjön er som nævnt Sveriges sydligste sameområde, så man behøver ikke køre til Norrland for at opleve den samiske kultur på nært hold. Hos Renbiten Samekultur oplever vi samiske aktiviteter, som ikke tilbydes magen til andre steder i Sverige. Iført snesko guides vi en eftermiddag med sameparret Helena og Peter Andersson gennem dyb sne i skoven og kommer frem til en indhegning med nogle få rensdyr. Som ganske små blev to af renerne fundet efterladte - moderrenerne var dræbt af ulve. Og en anden unge var hårdt såret af en ørn, der havde forsøgt at tage rensdyrungen som bytte. Det meste af ryggen var flænset og dyret ville ikke have en chance for at overleve i naturen. Helena tog de unge dyr til sig og opflaskede dem med mælk. De er nu knyttet så stærkt til mennesker, at de aldrig ville kunne klare sig i naturen eller i en renflok. Til gengæld kan vi have to af dyrene - Lovis og Lahko - med os på den videre vandring mod en same-kåte (telt/tipi i kraftigt lærred) dybere inde i skoven. De tamme rener hopper behændigt omkring os som hunde, mens vi vandrer gennem tusmørket i sneen.

I same-kåten

I kåten er der ganske bestemte regler for hvordan man placerer sig. Lige over for indgangen findes det hellige sted og på hver side heraf sidder værtsparret. Herefter kan vi som gæster placere os på de udlagte rensdyrskind, der isolerer virkeligt godt mod sneen under os. Midt i kåten knitrer bålet og sender røg op gennem et hul i toppen af kåten, mens maden - en rensdyrgryde med grøntsager - tilberedes.
Imens beretter Helena og Peter om samekulturen og de særlige forhold på godt og ondt som samerne lever under. Vi hører bl.a. om begrænsningerne i 60'erne og 70'erne, og om undervisningen i samisk sprog og kultur. Heldigvis har meget rettet sig i de senere år, så der nu er plads til denne svenske minoritet.

Flere same-familier

I området findes fire same-familier og sammen driver de en enorm rensdyrflok. Man spørger naturligvis ikke hvor mange rener de har - det er jo som at spørge om hvor mange penge de har på bankbogen - men da det oplyses, at omkring 1.200 ungdyr hvert år dræbes af rovdyr og ørne, siger det lidt om rensdyrsflokkens størrelse. 
Efter middagen drikker vi "samisk kaffe", hvor der lægges et stykke tørret rensdyrkød i kaffen, og her får det lov til at ligge til man har drukket op.
Udover vinteraktiviteterne tilbyder Renbiten flere forskellige ture om sommeren med middag, fortællinger og fjeldvandringer. Renbiten driver også en forretning med fersk, tørret og røget rensdyrkød og forskellige specialiteter, ligesom souvenirbutikken bugner med samisk kunsthåndværk - bl.a. sameknive.

Hundeslædetur med Adventure Dreams

På bakkerne ved Idra Fjäll, der er blandt Sveriges største skianlæg, møder vi Anne-Laure Benat fra Adventure Dreams. Hun har siden 2008 arrangeret slædehundeture i området og hundene er da også helt "vilde" for at komme ud at røre sig, da vi ankommer. Efter en kort instruktion og fordeling mellem hundeslæderne, er det vigtigt at hilse på de dyr der skal arbejde for os. Selv om nogle synes at visse hunde ser glubske ud, er de ganske harmløse og elsker at man kæler lidt med dem.
Vi fordeles med to på hver slæde - en i slæden og en som styre og dirigerer hundene, og snart efter går det strygende gennem skov og åbent terræn på det anlagte spor.
Det er vigtigt at holde godt fast på slæden og benytte bremsen, når hundene bliver for ivrige og sætter i fart, ligesom der skal holdes lidt igen ned ad bakke. Til gengæld skal hundene hjælpes på vej, når det går opad og så giver man et spark i sneen og skubber let til slæden.
Adventure Drema har ikke kun vinteraktiviter. Om sommeren tilbydes fjeldvandringer med hundene og kennelbesøg, ligesom virksomheden er tilpasset så funktionshæmmede mennesker kan komme på tur med deres ledsager.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser