vasak_b_2_-large-1.jpg
Skiferie

Vasaløbet i Sverige er en legende

Google Map...
Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige

Vasaløbet har sin start i starten af 1500-tallet. Sverige befinder sig i en påtvungen union med Danmark. Skuffelsen er udbredt. En af de største frihedskæmpere er Gustav Vasa. Han opildner folket til oprør, men falder i unåde. Til sidst er Gustav Vasa’s eneste mulighed at drage til Dalarna.
I Mora forsøger han at forene mændene i kampen mod den danske konge. De forsamlede er dog tvivlende. Skuffet begiver Gustav Vasa sig på ski vesterover på vej mod Norge.
Efterhånden kommer nyheden om Stockholms blodbad til Mora. Folkene beslutter at lede efter den flygtende Gustav Vasa. Byens to bedste skiløbere, Lars og Engelbrekt, sendes af sted i historiens første Vasaløb. De finder Gustav Vasa i egnene omkring Sälen og overtaler ham til at vende tilbage til Mora for at lede deres kamp. 
Efter 2½ års krig bliver Sverige frit og Gustav Vasa bliver valgt til Sveriges konge den 6.juni 1523.
400 år senere skriver avismanden Anders Pers om en ide at oprette et 90 km langt skiløb til minde om Gustav Vasa – Vasaløbet.

Det første Vasaløb blev afviklet den 19.marts 1922 med 119 skiløbere til start. I 60’erne og 70’erne eksploderede interessen for skiløbet fuldstændigt med mere end 15.000 skiløbere til start.

Praktiske oplysninger

Vasaløbet starter i byen Berga i Sälen. Her findes udstilling om Vasaløbet, temaudstillinger, salg af souvenirer og hjemmesløjd.
Vasaløbet slutter i Mora ved Vasaløbshuset. Ikke langt herfra ligger bl.a. det populære Vasaløbsmuseum, der er en stor turistattraktion. Der vises udstillinger om Vasaløbet, om historien, udviklingen, om vindere før og nu. Skiftende temaudstillinger hvert år. 
Vasaløbet afvikles hvert år i den første søndag i marts – der efterhånden er blevet Sveriges anden nationaldag.
Der findes en række forskellige baner:
Vasaløbet er 90 km konkurrence for hhv. mænd og kvinder.
Det åbne spor - Öppet Spår – er også 90 km med samme udfordring og eventyr - men uden konkurrence og stres. Denne tur arrangeres på 3 dage.
45’eren for mænd er en halv distance kun for mænd.
Pigeturen er 30 km lang fra Oxberg til Mora og kun for kvinder. Dette er verdens største skiløb for kvinder.
Den korte tur er også 30 km fra Oxberg til Mora. Her kan hele familien være med – både kvinder og mænd.

Vær opmærksom på at der kan ske ændringer i de enkelte baner – så flere kan komme til.
Antallet af tilskuere langs løbet og ved målet skønnes til at være omkring 50.000. Derudover følger mere end 2,5 mio. mennesker TV-transmissionen fra løbene.

Vasaløbs-vandreruten

Det var i lang tid en drøm, at kunne udnytte Vasaløbs-strækningen hele året, og ikke kun én enkelt uge om vinteren. Tanken om en vandringsrute er selvsagt ikke ny og siden 1991 har friluftsfolket kunne glæde sig over, at Vasaloppsleden findes for de som vil "vandre Vasaløbet". 
I alt væsentligt følger ruten vasaløbssporet, men de fugtige steder er selvsagt undgået eller der er udlagt gangbroer. Gennem byerne og dyre-indhegningerne er veje og stier udnyttet i stor udstrækning.
Hvis du synes at 90 km er for langt, hvorfor så ikke bare gå en del af strækningen?
Daglige busforbindelser mellem Sälen og Mora gør det let at stige af og på vandreruten, der hvor det passer dig bedst. Landevejen og vandreruten ligger ingen stedet langt fra hinanden. Terrænet er venligt og overnatningshytter findes på strategisk steder sammen med toiletter. 
Hvis du vil bade eller fiske, så finder du søer hvor du ikke forventer det. Rastepladserne er mange og velplacerede.
Vasaløbsruten går gennem byer og sætere i typisk Dalamiljø. Den går selvfølgelig også gennem de velkendte kontrolsteder: Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg og Eldris.
Sammen med smuk natur og interessante seværdigheder giver det dig som vandrer en uforglemmelig oplevelse.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser